naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

kazalište
šest sestara
Olga, Maša i Irina. Puta dva. "Tri sestre" koje će u HNK živjeti zbog srednjoškolaca koji ih vidjeti moraju i "Tri sestre" koje će u Studentskom centru živjeti zbog studenata koji ih vidjeti žele. Koje su se više približile smislu Čehovljeve drame?
pročitaj cijeli tekst
likovnost
kanarinac u politici
Umjesto na košarkaškom, žena igra na terenu visoke politike. Najviša među europskim ministrima, austrijska vanjskopolitička čelnica Ursula Plassnik osoba je koju ne možete ne primijetiti. Iz blijede političke mase ovog je puta iskočila u kaputiću boje kanarinca.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 15. travnja: Natječaj za FemFest
Deadline 20. travnja: Natječaj za izvedbene umjetnosti
Deadline 20. travnja: Natječaj za suvenire
Deadline 30. travnja: Natječaj za likovne umjetnike
Deadline 30. travnja: Natječaj za kipare
Deadline 1. svibnja: Natječaj za likovne umjetnike NOVO!!!
Deadline 1. svibnja: Natječaj za dizajnere
Deadline 1. svibnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 1. svibnja: Natječaj za dokumentarne filmove
Deadline 10. svibnja: Natječaj za školu dokumentarnog filma
Deadline 11. svinja: Natječaj za karikaturiste
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru

skandal
ured se zabunio...
arhiva


"Preživjeti s pingvinom"
Andrej Kurkov
(Edicije Božičević, 2005
.)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Dobitnik nagrade Radoslav Putar za 2005. godinu, Antun Božičević, u Galeriji Miroslav Kraljević otvorio je izložbu "Postaja: Badel". Autorova multimedijalna instalacija inspirirana je gradskom odlukom da napuštene objekte tvornice Badel ne prepusti udrugama, te prijedlogom da se ti prostori prodaju, a od namaknutog novca krene graditi zagrebačka podzemna željeznica. "Ukazati želim na licemjernost u odnosu prema umjetnosti kod nas i objašnjenju da trebamo čekati bolje sutra", kaže Božičević ističući da politička elita odlučuje o tome koja je umjetnost nacionalno važna.

pročitaj cijeli tekst
Svatko ima pravo na pogrešku. Pa tako i Gradski ured za kulturu. Ime Tonija Gabrića pod projektom Zamirzine-a, kojem su odobrena sredstva za javne potrebe u ZG kulturi, našlo se, kažu, zabunom. Ured se brže-bolje ispričao. Zamirzine-u.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
licemjerna elita

NAGRADNA IGRA
Kupus.net i Queer Zagreb dijele ulaznice za otvorenje festivala

predstava
Raimunda Hoghea
"Swan lake, 4 acts"

kazalište
hrvatski proizvod u europi

Festival novog cirkusa i udruga Mala performerska scena primljeni su u punopravno članstvo Circostrade, mreže asocijacija usredotočene na informacije i razmjenu u domeni street arta i suvremenog cirkusa. Glavne okupacije mreže su razvoj i strukturiranje oba sektora i rad na prepoznavanju/priznavanju istih u cijeloj Europskoj uniji, a Hrvatska je prva zemlja izvan EU-a čija je organizacija primljena u mrežu. Time su europski kolege odali veliko priznanje radu hrvatske udruge i festivala, ali i omogućili bolju međunarodnu vidljivost cjelokupnoj hrvatskoj umjetnosti van konvencionalnih zidova kazališta.

film
kinematografsko jajce
Naveliko se izvješćuje da je "Karaula" vratila hrvatsku publiku u kina. Iako je fraza već medijski iskorištena u "Muškarca bez brkova", deseti film Rajka Grlića zanimljiv je po tome što istodobno uspješno mami publiku ne samo u hrvatska kina, nego i u ona ostalih prijestolnica SFRJ republika. I odjavna rola filma svakom će poslužiti kao zgodna ilustracija da je komunistička Jugoslavija ipak vjerovala u Uskrs. Evo je, nu, diže se koprodukcijski. Koje su i kakve implikacije ovog "pravog srastanja", analizira Boris Rašeta.
pročitaj cijeli tekst