naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

mikser
okusi afrike u srcu europe
Četvrt Matonge u Bruxellesu zovu i "Malom Afrikom sjevera". U taj istinski multikulturalni lonac za topljenje nacija prste je umočila i naša Sanja Romić, osvrnuvši se, onako reporterski i u prolazu, na živahni festival koji joj je uljepšao dan.
pročitaj cijeli tekst
kazalište
eurokaz post festum
Kad drugi 21-godišnjaci obično najavljuju odlaske, Hrvatica na radu u Njemačkoj najavljuje povratak kući. I Eurokaz Goge Vnuk najavljuje zaokret, postaje riskantni koproducent kulturnog proizvoda, a napušta popularne sajamske prezentacijske oblike. Rizik će se isplatiti.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru
Deadline 27. srpnja: Natječaj za film, video, animaciju...
Deadline 30. srpnja: Natječaj za likovnjake
Deadline 31. srpnja: Natječaj za scenariste NOVO!!!
Deadline 31. srpnja: Natječaj za fotografije
Deadline 1. kolovoza: Natječaj za kratke priče
Deadline 1. rujna: Natječaj za predstave

skandal
ne križajte nam bandića!
arhiva


"Dobro je, lijepo je"
Ivica Prtenjača
(Profil, 2006.
)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Ivan Fijolić u svojem najnovijem izboru radova potvrđuje fascinaciju svijetom stripa i filma. Globalni utjecaj američkih filmova naslovio je njegovu novu izložbu u galeriji "Josip Račić" - "Blockbusters". Na šest radova nalaze se popularni junaci: Superman, Rambo, Tarzan, likovi svijeta westerna u interpretaciji Johna Waynea te Mickey Mouse. Izložba je otvorena do 14. srpnja.

pročitaj cijeli tekst
Kulturocidni križarski pohod na jumbo plakate s gradonačelnikovim likom, kao očiti poziv na linč dobroga čovjeka, koji se sad valjda, eto, više ni na plakatima ne smije pojavljivati, najoštrije je osudio naš Boris Rašeta.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
ja tarzan, ti mouse

NAGRADNA IGRA
Kupus.net i Celeber
dijele dvije knjige
Dougieja Brimsona

"Tajne nogometnog huliganizma"


Kupus.net je izdašno
financiran od strane Ministarstva kulture RH

Kupus.net je dobitnik
Plakete RIWS Akademije
OSUP-a za 2006. godinu

likovnost
srame li se modni fotografi?

Fotografija je umjetničko djelo. Modna fotografija često je ostavljena postrance kao tek nužni dekor modnih magazina, bez "prave vrijednosti". Hrvatski modni fotografi ili ne priređuju vlastite izložbe, ili, kad to čine, redovito to čine s nemodnom fotografijom. Mare Milin javno će se tako rado poistovjećivati s intimističkim motivima, a Stephan Lupino fotografijama djece oboljele od raka. Srami li se hrvatski modni fotograf činjenice da za život zarađuje slikajući odjeću? Taj daleko unosniji biznis od inspirativnih vrebanja na zalaske sunca i gradske motive, još je davno "umjetničkim" zapaprio Opatijac Frank Horvat. A i on je gurnut na informacijsku marginu.

pročitaj cijeli tekst
likovnost
brižno odabrane životinje
U Muzeju za umjetnost i obrt u tijeku je izložba "Umjetnost uvjeravanja". Hrvatski oglasni zbor predstavio je povijest oglašavanja u Hrvatskoj, od vremena Austrougarske monarhije, preko doba SFRJ do suvremenosti. Kroz te tri modernizacije, postavljene prema teoriji Ivana Rogića, vizualizirane su različitosti u poimanju i prakticiranju oglašavanja, uvjetovanog tipom privrede i razvojnim stupnjem tehnologije. Ukupno 1300 artefakata, plakata, tiskanih oglasa, radijskih i televizijskih spotova te ostalih oblika oglašavanja, može se razgledati do 16. srpnja. Izložbu je pogledao i Ivan Kralj, provjerivši kakvu su sliku specifičnog vremena u kojem su nastajala posredovala "umjetnička djela uvjeravanja".
pročitaj cijeli tekst