naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
osedlana žena
Osedlane poput najobičnijih kobila ili pak svezanih vratova poput neposlušnih kuja, submisivne pred mužjakom, Newtonove žene žrtve su posve nove reinterpretacije svijeta modne industrije. Poeta ili stari jarac? Pita se Nataša Bodrožić.
pročitaj cijeli tekst
film
kad skinsi vole muške
"The Rapsberry Reich", "Hustler White", "No Skin Off My Ass", "Super 8-1/2" i "Skin Flick" otvorit će ovogodišnju queer sezonu, a u Zagrebu će gostovati i sam autor, kreativac na tankoj liniji između arta i pornografije.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 14. veljače: Natječaj za kratke priče
Deadline 15. veljače: Natječaj za keramičare
Deadline 15. veljače: Natječaj za kazališne predstave
Deadline 20. veljače: Natječaj za filmove
Deadline 20. veljače: Natječaj za likovna djela
Deadline 28. veljače: Natječaj za sufinanciranje filmova
Deadline 28. veljače: Natječaj za izložbe
Deadline 1. ožujka: Natječaj za kazališne predstave
Deadline 28. ožujka: Natječaj kratkoga filma
Deadline 31. ožujka: Natječaj za fotografije NOVO!!!
Deadline 10. travnja: Natječaj za filmove
Deadline 14. lipnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 30. lipnja: Natječaj za izložbe NOVO!!!

književnost
enciklopedist po kišu
arhiva


"Kandže"
Marko Vidojković
(Samizdat BE92, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Nebojša Milikić:
"U gradu ima radnji..."
7.2.2005.-13.2.2005.

Muzej grada Zagreba do 13. ožujka ugošćuje Muzej Slavonije i njegovu zbirku stakla iz 19. i 20. stoljeća. Na izložbi će biti prezentirano i srednjoeuropsko staklo 17. te 18. stoljeća pronađeno tijekom nedavnih arheoloških iskopavanja u osječkoj Tvrđi.
pročitaj cijeli tekst
Vladimir Tasić, dobitnik "Ninove nagrade za roman godine", objašnjava kako se njegova "Kiša i hartija" naslanja na definicije koje je romanu kao enciklopediji 1973. dodijelio Danilo Kiš. S Tasićem je razgovarao Mića Vujičić.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
ravenske kockice

Zagrebački Arheološki muzej u suradnji s gradom Ravennom i Talijanskim institutom za kulturu priprema izložbu kopija ravenskih mozaika. Ravenna, poznata i kao "grad mozaika", u Zagrebu će tako po drugi put (prije pola stoljeća izložbu je ugostio Muzej za umjetnost i obrt) prezentirati svoje antičko nasljeđe. Grad čijih je osam spomenika UNESCO 1997. godine uvrstio u popis baštine čovječanstva, izložbu vjernih kopija mozaika, koji se originalno nalaze na zidovima ravenskih crkava, krstionica i u muzejskim zbirkama, dovodi iz Ljubljane, a nakon 5. travnja šalje ju dalje - u Freiburg.

likovnost
matadori umrljani krvlju
Pariški Muzej fotografije ugostio je retrospektivnu izložbu slavne nizozemske umjetnice Rineke Dijkstre. Tinejdžeri u mokrim kupaćim gaćicama na plažama od sjevera Amerike do juga Hrvatske, srednjoškolci i clubberi, četrnaestogodišnjaci koji postaju časnici Legije stranaca, urbane djevojčice koje postaju ročnice izraelske vojske, krvave majke i još krvaviji krotitelji bikova... Zanimljiv i provokativan niz bio je dovoljan razlog da u Pariz pošaljemo našu Jasnu Rausavljević.
likovnost
slavonsko staklo
pročitaj cijeli tekst