naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

mikser
qu'est queer c'est?
Queer Zagreb svojim je četvrtim izdanjem potaknuo pažnju i šire medijske scene. Prihvaćen kao relevantna smotra suvremene queer umjetnosti, festival je uspio učiniti veliki korak naprijed ili, bolje reći, potaknuti javnost da isti učini.
pročitaj cijeli tekst
anatomija ženske konstruktivnosti (5)
oteti flomaster
Jednoga crnog dana nestao je Jasminin crveni flomaster za CD-e. Zvati 92? Prijaviti krađu? Tko bi mogao biti toliki drznik? Hoće li poslati psa u šinteraj? Hoće li klince poslati u dječji dom? Pravo je čudo do kojih je sve otkrića tog dana došla. Ma sigurno je i Tesla nekoć imao crveni flomaster.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 11. svibnja: Natječaj za karikaturiste
Deadline 15. svibnja: Natječaj za video umjetnike
Deadline 19.svibnja: Natječaj za operne pjevače NOVO!!!
Deadline 20. svibnja: Natječaj za bendove
Deadline 30. svibnja: Natječaj za likovne umjetnike
Deadline 31. svibnja: Natječaj za školu dokumentarnog filma
Deadline 31. svibnja: Natječaj za mlade umjetnike (različita područja)
Deadline 1. lipnja: Natječaj za eksperimentalni film i video
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru
Deadline 31. srpnja: Natječaj za fotografije NOVO!!!
Deadline 1. rujna: Natječaj za predstave

likovnost / film
hrvat u judinom evanđelju
arhiva


"Lolita u Teheranu"
Azar Nafisi
(Naklada Ljevak, 2005
.)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Sad već svjetski poznati Muzej prekinutih veza u Gliptoteci HAZU može se pogledati još samo do 13. svibnja. Treba se još nadati da će genijalna ideja Olinke Vištice i njezina bivšeg Dražena Grubišića o čuvanju ljubavne ostavštine nadživjeti privremeni kontejner i postati cjelogodišnja zagrebačka atrakcija.
pročitaj cijeli tekst
Storyboard za senzacionalni dokumentarac National Geographica "Evanđelje po Judi" radio je rođeni Zagrepčanin Gordan Ključec. Kupus.net donosi dijelove storyboarda koji je još do jučer bio strogo čuvana svjetska tajna.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
muzej kakvog nemaNAGRADNA IGRA
Kupus.net i Fraktura dijele
dvije knjige
Ceesa Nootebooma

"Kako biti Europljanin?"

kazalište
traže se nove cirkuske predstave
Festival novog cirkusa u studenom će doživjeti svoje drugo zagrebačko izdanje. Mala performerska scena stoga je raspisala natječaj za predstave koje će se izvesti na novom međunarodnom susretu suvremenog cirkusa. Za sudjelovanje se mogu prijaviti profesionalne i amaterske cirkuske, kazališne, plesne ili performerske skupine koje apliciraju predstavom novog cirkusa, a festival će financirati izvedbe njihovih premijera. Ovogodišnji FNC fokusirat će se na fizikalnu odrednicu visine i uz nju pripadajuće elemente moći, te rezultirajuću društvenu diferencijaciju; ali bit će prihvaćene i ostale predstave ukoliko svojim kvalitativnim doprinosom nastavljaju razvoj hrvatskoga novog cirkusa.
pročitaj cijeli tekst natječaja
književnost
nogometni guru dolazi u hrvatsku

Kako svjetskoprvenstvena nogometna groznica svakim danom sve više i više raste, atmosferu je odlučila podgrijati i nakladnička kuća Celeber koja u Hrvatsku dovodi Dougiea Brimsona, živuću enciklopediju europskog nogometa te svega dobrog i lošeg vezanog za "najvažniju sporednu stvar na svijetu". Autor, kojeg organizator naziva "prilično velikom zvijerkom novije britanske književnosti", a među navijačima slovi gotovo za nogometnog gurua, 17. će svibnja u Profilu predstaviti hrvatska izdanja svojih knjiga "Tajne nogometnog huliganizma" i "Nogometno nasilje u europi". Julian Barnes engleski je knjževnik kojeg će Celeber na isto mjesto dovesti 20. svibnja.