naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
srame li se modni fotografi
Hrvatski modni fotografi, kad priređuju izložbe, redovito to čine s nemodnom fotografijom. Mare Milin prezentira se intimističkim motivima, a Lupino djecom oboljelom od raka. Srami li se hrvatski modni fotograf činjenice da za život zarađuje slikajući odjeću?
pročitaj cijeli tekst
mikser
umjetnik fasciniran smrću
Jan Fabre umjetnik je koji lomi koplja. Nakon što se Gordana Vnuk obrecnula na Dubrovačke ljetne igre ustvrdivši da dovode starog Eurokazova gosta, sad starca na izdahu kreativnih snaga, u "Umbraculumu za Dubrovnik" utočište, osvježenje i hlad pronašao je Marko Sjekavica.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 15. kolovoza: Natječaj za stripove
Deadline 18. kolovoza: Natječaj za romane
Deadline 20. kolovoza: Natječaj za filmove
Deadline 25. kolovoza: Natječaj za izvedbene umjetnike
Deadline 1. rujna: Natječaj za predstave
Deadline 12. rujna: Natječaj za filmove
Deadline 13. rujna: Natječaj za filmove NOVO!!!

likovnost
našao sam hitlera
arhiva


"Tigrova mast"
Dražen Katunarić
(autorova naklada, 2005.
)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


U Galeriji "Vincent iz Kastva" u Puli rođena Žabljanka Melanka Herbut izložila je pet "likovno-istraživalačkih postaja" nazvane "Čovjek i materija - Fascinantna igra prirode u 4 čina". Ciklusi "Kalvarija", "Intro", "Terra", "Horizonti" i "Fotokompozicije" mogu se pogledati do 10. kolovoza.

pročitaj cijeli tekst
"U Veneciju?", čudili su se svi redom kad im je naš Marko Sjekavica objasnio kamo ove godine misli na more. U mletačkoj prijestolnici našao je Kupusov lutalica i samog Adolfa Hitlera. Klečao je i mudro šutio.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

mikser
tko će se s rogatima bosti?
Festivalska Istra - što je to? Jesu li vrhunac kulturno-turističke ponude tek Motovun ili Pula, za vrijeme svojih filmskih festivala, ili i nerazvikana mala mjesta imaju pravo na svoj dio turističkog kolača i kulturnog užitka. U sprezi medija i Hrvatske turističke zajednice, i domaći rijetko čuju da se u Svetvinčentu održava Festival plesa i neverbalnog kazališta, u Momjanu Festival vizualnih i audio medija, u Pićanu festival narodnih priča, legendi i mitova ili u Kašteliru Festival krumpira. Iako festivali bujaju poput gljiva nakon često sanjanih kiša, domaći često nisu čuli niti za postojanje tih gradića koji navodno nude nešto više od običnih pučkih fešta. A ako nisu čuli domaći, tko će reći strancima? Kultura pati od prezentacijskih oblika, a narod od ignorancije.

likovnost
priroda se igra

pročitaj cijeli tekst
književnost
fantom slobode podastro istru

Novoizašli broj časopisa Fantom slobode (prvi u 2006. godini), kažu, ne nalikuje više na ciglu, a na svojih 235 stranica u cijelosti se posvećuje autorima iz Istre. Predstavljena su četiri književna i tri fotografska pogleda na Istru; uz izbor pjesama i eseja Igora Grbića, te Pulom inspirirane fotografije Deana Štifanića, tu su i pjesme iz zbirke u nastajanju "Lakoma Beti" dijalektalno obilježene slobodne umjetnice Roberte Razzi, ekskluzivne fotografije Matije Debeljuha, slova cenzuriranog kritičara Istre i Europe (kako on kaže - EUrupe) Igora Ferenca Ferea, fotografije Samira Cerića Kovačevića iz Brtonigle (jedna od njih je i na naslovnici), te dnevnička proza "Savičenta" Darka Pekice, pisca, performera i voditelja legendarnih Šikuti Machine. Uz Fantom slobode dolazi i CD Fereove nu-metal grupe Popeye.


NAGRADNA IGRA
Kupus.net i Fraktura
dijele
dvije knjige eseja Amosa Oza

"Kako izliječiti
fanatika"


Kupus.net je izdašno
financiran od strane Ministarstva kulture RH

Kupus.net je dobitnik
Plakete RIWS Akademije
OSUP-a za 2006. godinu