naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

mikser
qu'est queer c'est?
Queer Zagreb svojim je četvrtim izdanjem potaknuo pažnju i šire medijske scene. Prihvaćen kao relevantna smotra suvremene queer umjetnosti, festival je uspio učiniti veliki korak naprijed ili, bolje reći, potaknuti javnost da isti učini.
pročitaj cijeli tekst
film
kinematografsko jajce
Odjavna rola "Karaule", desetog filma Rajka Grlića, može poslužiti kao zgodna ilustracija da je komunistička Jugoslavija ipak vjerovala u Uskrs. Evo je, nu, diže se koprodukcijski. Koje su i kakve implikacije ovog "pravog srastanja", analizira Boris Rašeta.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 11. svibnja: Natječaj za karikaturiste
Deadline 15. svibnja: Natječaj za video umjetnike
Deadline 20. svibnja: Natječaj za bendove
Deadline 30. svibnja: Natječaj za likovne umjetnike
Deadline 31. svibnja: Natječaj za školu dokumentarnog filma PRODUŽEN ROK!!!
Deadline 31. svibnja: Natječaj za mlade umjetnike (različita područja)
Deadline 1. lipnja: Natječaj za eksperimentalni film i video
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru
Deadline 1. rujna: Natječaj za predstave

likovnost / film
hrvat u judinom evanđelju
arhiva


"Lolita u Teheranu"
Azar Nafisi
(Naklada Ljevak, 2005
.)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Ciklus crteža Davora Vrankića "L' Asphyxie" prikazuje imaginarna bića u agoniji (igračke i životinje), a ciklus "Scenes from interior" začudne interijere, mrtve prirode i pejzaže. Oba ciklusa izložena su u njujorškoj galeriji The Proposition do 13. svibnja.
pročitaj cijeli tekst
Storyboard za senzacionalni dokumentarac National Geographica "Evanđelje po Judi" radio je rođeni Zagrepčanin Gordan Ključec. Kupus.net donosi dijelove storyboarda koji je još do jučer bio strogo čuvana svjetska tajna.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
agonije bića i prirodeNAGRADNA IGRA
Kupus.net i Fraktura dijele
dvije knjige
Marice Bodrožić

"Tito je mrtav"

kazalište
traže se nove cirkuske predstave
Festival novog cirkusa u studenom će doživjeti svoje drugo zagrebačko izdanje. Mala performerska scena stoga je raspisala natječaj za predstave koje će se izvesti na novom međunarodnom susretu suvremenog cirkusa. Za sudjelovanje se mogu prijaviti profesionalne i amaterske cirkuske, kazališne, plesne ili performerske skupine koje apliciraju predstavom novog cirkusa, a festival će financirati izvedbe njihovih premijera. Ovogodišnji FNC fokusirat će se na fizikalnu odrednicu visine i uz nju pripadajuće elemente moći, te rezultirajuću društvenu diferencijaciju; ali bit će prihvaćene i ostale predstave ukoliko svojim kvalitativnim doprinosom nastavljaju razvoj hrvatskoga novog cirkusa.
pročitaj cijeli tekst natječaja
anatomija ženske konstruktivnosti (5)
oteti flomaster
Pravo je čudo do kojih sve velikih otkrića možete doći ukoliko tražite crveni flomaster za pisanje po CD-ima. Osim što, za Kupusovu kolumnisticu Jasminu Trifunović, vrijede suho zlato, ti su flomasteri i standardan sadržaj njezina stola na kojem vlada red kako Jasmina zapovijeda. Na tom stolu sve ima svoje mjesto. A onda je, jednoga crnog dana, nestao crveni flomaster za CD-e. Zvati 92? Prijaviti krađu? Tko bi mogao biti toliki drznik? Hoće li poslati psa u šinteraj? Hoće li klince poslati u dječji dom? Pravo je čudo što je sve tog dana saznala. Ma sigurno je i Tesla nekoć imao crveni flomaster.
pročitaj cijeli tekst