naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
srame li se modni fotografi
Hrvatski modni fotografi, kad priređuju izložbe, redovito to čine s nemodnom fotografijom. Mare Milin prezentira se intimističkim motivima, a Lupino djecom oboljelom od raka. Srami li se hrvatski modni fotograf činjenice da za život zarađuje slikajući odjeću?
pročitaj cijeli tekst
glazba
luda ko patata
Baš kad smo zbog lošega vremena odustali od Gramperijade, istarske fešte od krumpira u Kašteliru, u Dubrovniku je najkrumpirastija glazbenica istarskog poluotoka primamila sasvim dovoljno pažnje da nam ne bude žao. Koncert Tamare Obrovac pratio je Marko Sjekavica.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 15. kolovoza: Natječaj za stripove
Deadline 18. kolovoza: Natječaj za romane
Deadline 20. kolovoza: Natječaj za filmove
Deadline 25. kolovoza: Natječaj za izvedbene umjetnike
Deadline 1. rujna: Natječaj za predstave
Deadline 12. rujna: Natječaj za filmove NOVO!!!

likovnost
našao sam hitlera
arhiva


"Tigrova mast"
Dražen Katunarić
(autorova naklada, 2005.
)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Indoševo "Vilovanje" performans je/predstava kojom počinje deseti Zadar snova. Jubilarno izdanje ovog "festivala novog kazališta" traje od 7. do 14. kolovoza, a ulaz na sve programe je slobodan.

pročitaj cijeli tekst
"U Veneciju?", čudili su se svi redom kad im je naš Marko Sjekavica objasnio kamo ove godine misli na more. U mletačkoj prijestolnici našao je Kupusov lutalica i samog Adolfa Hitlera. Klečao je i mudro šutio.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

mikser
tko će se s rogatima bosti?
Festivalska Istra - što je to? Jesu li vrhunac kulturno-turističke ponude tek Motovun ili Pula, za vrijeme svojih filmskih festivala, ili i nerazvikana mala mjesta imaju pravo na svoj dio turističkog kolača i kulturnog užitka. U sprezi medija i Hrvatske turističke zajednice, i domaći rijetko čuju da se u Svetvinčentu održava Festival plesa i neverbalnog kazališta, u Momjanu Festival vizualnih i audio medija, u Pićanu festival narodnih priča, legendi i mitova ili u Kašteliru Festival krumpira. Iako festivali bujaju poput gljiva nakon često sanjanih kiša, domaći često nisu čuli niti za postojanje tih gradića koji navodno nude nešto više od običnih pučkih fešta. A ako nisu čuli domaći, tko će reći strancima? Kultura pati od prezentacijskih oblika, a narod od ignorancije.

kazalište
zadar sanja 10. put

pročitaj cijeli tekst
mikser
umjetnik fasciniran smrću
Jan Fabre umjetnik je koji lomi koplja, često i među hrvatskom kazališnom "elitom". Nakon što se Eurokazova Gordana Vnuk obrecnula na Dubrovačke ljetne igre ustvrdivši da na festival dovode starca na izdahu kreativnih snaga, dok ga je njezin festival otkrivao u vrijeme dok njegova "veličina" još nije bila popularna, Fabreovo gostovanje najavio je i Festival svjetskog kazališta, nekad izrazito zaraćeni Eurokazov drug. Dok se veličine natječu i prepucavaju, Fabre dokazuje da je živ čak i izložbom koja tematizira smrt. U njegovu "Umbraculumu za Dubrovnik" utočište, osvježenje i hlad pronašao je Marko Sjekavica.
pročitaj cijeli tekst

NAGRADNA IGRA
Kupus.net i Fraktura
dijele
dvije knjige eseja Amosa Oza

"Kako izliječiti
fanatika"


Kupus.net je izdašno
financiran od strane Ministarstva kulture RH

Kupus.net je dobitnik
Plakete RIWS Akademije
OSUP-a za 2006. godinu