naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

kazalište
muka po harjačeku
"Subjekt se prvenstveno može posvetiti ispunjenju vlastitog zadovoljstva", piše o masturbaciji Dario Harjaček, autor plesnog projekta "Kazalište ljubavi". Jesu li onda glumci samo objekti redateljeve onanije?
pročitaj cijeli tekst
film
kad piškenje nije gratis
Iz mikrokozmosa uobičajenog školskog svijeta dvoje je odbačenih postavilo temelje Terabithije, umišljenog utočišta za one koji odbijaju darvinističku teoriju odrastanja. Jači doista preživljavaju, ali kako pokazuje "Most za Terabithiju", često i pogibaju tražeći snove.
pročitaj cijeli tekst
kazalište / skandal
džip i slonovsko pamćenje
arhiva
Poput svih najpametnijih, niti Boris Rašeta nije pogledao navodno Enohulno skrnavljenje nacionalne kulture, ali to ga nije spriječilo da nepozvan progovori o Glembajevima, tim glasnim slonovima što ne vide dalje od džipa.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

skandali
knjižničarka protiv sveučilišta
Drugoj po veličini knjižnici Hrvatske, onoj Sveučilišnoj u Puli, u novoj organizaciji sveučilišta predviđeno je gubljenje pravnog statusa. O onom što naziva "kriznim trenutkom", predsjednici Hrvatskog knjižničarskog društva Zdenki Sviben pismo je uputila voditeljica knjižnice Marija Petener-Lorenzin. U pismu, kaže, progovara umjesto ravnatelja Brune Dobrića koji se nije poveo za primjerom ravnateljice Sveučilišne knjižnice u Rijeci, već je "pustio da ga voda nosi". Pozivajući se na Zakon o knjižnicama, potpisnica navodi da se "snažno oduprla 'tendenciji' ne dozvoljavajući da se naša struka gazi na ovaj način". Sumnjajući u iskrene namjere rektora Dujanića, knjižničarka smatra da je privremeni statut - u kojem "nema ni spomena o fakultetskim knjižnicama, a Sveučilišna je stavljena u zasebni red za 'zajedničkim službama'" - već zacrtana stvar. Tražeći zaštitu, knjižničarka navodi da je u knjižnici ostavila svoju mladost: "Ne mogu dozvoliti da se ona tako ponizi, obezvrijedi, kao ni moja djelatnost, knjižničarstvo, u koji sam uložila čitav svoj radni vijek."
glazba
nesretan djubrilej

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 15. travnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 20. lipnja: Natječaj za predstave


"Pet litara benzina"
Kemal Mujičić Artnam
(Breza, Zagreb, 2006.)


"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


mikser
otvoren cirkuski informacijski centar
pročitaj cijeli tekst
Od 5. do 7. travnja održava se drugi festival Attackov djubrilej. Riječ je o kulturnom prosvjedu protiv troipogodišnjeg neimanja vlastitog prostora koji se relizira kroz projekte Ministarstva psihodelije (Knjige za zatvorenike i Retrovizor, glazbeni pogled unazad iz trance letjelice koja nas vodi naprijed) i Punk brucošijadu. Programi se održavaju u Močvari, Ksetu i u prirodi - na tajnom mjestu za koje se treba raspitati usmenim putem. Sve ostale informacije dostupne su na stranicama www.attack.hr.
U Preradovićevoj 34 u Zagrebu s radom je počeo Cirkuski informacijski centar. Zajednički projekt Male performerske scene i Malog prsta trebao bi osvježiti kulturnu ponudu grada, ali i omogućiti sustavnu podršku nezavisnoj urbanoj sceni. Zamišljen kao nacionalni informacijsko-dokumentacijski centar za cirkus, street art i druge vaninstitucionalne umjetnosti, centar korisnicima na slobodno proučavanje nudi čitaonicu s knjigama i časopisima s interesnih područja, medijateku s video i audio materijalima koji se u centru izravno mogu pregledavati, kao i mjesto za sastanke, razmjene informacija, informiranje o radionicama i edukaciji, aktualnoj produkciji u Hrvatskoj i inozemstvu, te opcijama međunarodne suradnje.

NAGRADNA IGRA

Kupus.net
trenutačno
ne dijeli ništa.
A zašto?


Kupus.net je izdašno
financiran od strane Ministarstva kulture RH

Kupus.net je dobitnik
Plakete RIWS Akademije
OSUP-a za 2006. godinu