naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

kazalište
šest sestara
Olga, Maša i Irina. Puta dva. "Tri sestre" koje će u HNK živjeti zbog srednjoškolaca koji ih vidjeti moraju i "Tri sestre" koje će u Studentskom centru živjeti zbog studenata koji ih vidjeti žele. Koje su se više približile smislu Čehovljeve drame?
pročitaj cijeli tekst
likovnost/moda
punk & japan
Nakon što je Cro-a-Porter ove godine odlučio biti ekskluzivan - među pozivnicama za šezdesetak odabranih novinara i fotografa nije se našla standardna gošća Jasna Rausavljević - ona je, u inat njima, otišla na modne revije koje i samostalno nešto znače. I-GLE i Sever.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 15. travnja: Natječaj za FemFest
Deadline 20. travnja: Natječaj za suvenire
Deadline 30. travnja: Natječaj za likovne umjetnike
Deadline 30. travnja: Natječaj za kipare
Deadline 1. svibnja: Natječaj za dizajnere
Deadline 1. svibnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 1. svibnja: Natječaj za dokumentarne filmove
Deadline 10. svibnja: Natječaj za školu dokumentarnog filma
Deadline 11. svinja: Natječaj za karikaturiste NOVO!!!
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru

skandal
dragi bruce lee...
arhiva


"Preživjeti s pingvinom"
Andrej Kurkov
(Edicije Božičević, 2005
.)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


U Galeriji VN otvorena je izložba "Ispovijed (spoznaja istine)" Stefana Hausa. Autor, kaže, ovim radom "pokušava upozoriti na represiju koja se vrši nad ljudskim bićem, od strane nadzornih organa (vlasti) i crkve, koji putem društvenih i prirodnih znanosti, raznih 'popularnih' anketa i crkvene ispovijedi žele promotriti, ispitati i znati sve, sve greške, sve želje, cijelu istinu, te time uz poslušnost i pokornost, dovesti ljudsko biće u odnos prema sebi koji teži razaranju svoje posebnosti, negaciji vlastite intime". Mučenje je svečanost spoznaje koja treba drugima.
pročitaj cijeli tekst
Danas nije lako biti ni spomenik. Dok čekamo restauraciju mostarskoga brončanoga kipa Brucea Leeja, Boris Rašeta napisao je emotivno pismo legendi koja je nakon 111 dana morala biti spremljena u skladište.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
mučeno biće

NAGRADNA IGRA
Kupus.net i Fraktura
poklanjaju vam knjige
Ante Tomića
i Rajka Grlića

"Ništa nas ne smije iznenaditi"
i "Karaula - scenarij"

glazba
spot od 77 sekundi
"Pigeon's Flight" autorski je instrumental Tomislava Golubana koji je ovih dana dobio i spot. Vizualizaciju ove naslovne pjesme albuma skupine Little Pigeon's ForHill Blues (prevedivo kao Zagorski blues malog goluba) potpisuje Zoran Stajčić, a spot traje svega 77 sekundi. Najkraći hrvatski videobroj nastao je kroz višesatno vrebanje kvartovskih golubova. Neustrašivi od ptičje gripe, autori prvoga zagorskog bluesa usnom harmonikom izazivaju nebo i ta divna stvorenja koja samo zli zovu štakorima s krilima.
skandal
ured se zabunio...
Svatko ima pravo na pogrešku. Pa tako i Gradski ured za kulturu. Ime Tonija Gabrića pod projektom Zamirzine-a, kojem su odobrena sredstva za javne potrebe u ZG kulturi, našlo se, kažu, zabunom. Ured se brže-bolje išao ispričati. Kome drugome, nego Zamirzine-u. U redakciji "novine za civilno društvo i urbanu kulturu" nastala je prava nervoza. Ponosno ističu kako se cijena njihove nezavisnosti ne mjeri kroz tričavih 10.000 gradskih kuna, kad su sa strane već ionako nabavili 382.000. Ma čestitamo im...
pročitaj cijeli tekst