naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

kazalište
tko je ubio kurta cobaina
Početkom prosinca u beogradskom je Ateljeu 212 premijerno izvedena drama Dimitrija Vojnova "Velika bela zavera" koja tematizira posljednje dane života Kurta Cobaina. S autorom ove šokantne priče razgovarao je Mića Vujičić.
pročitaj cijeli tekst
seks i gad (11), kolumna velikog pere
tko će biti novi bradonja?
Predsjednik fikus ili Predsjednica bor - čemu se više veseliti? Od čega više strepiti? Veliki Pero tajnim je kanalima došao do pisama koja su gramziva dječica ove godine slala Djedu s Pantovčaka.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline cijele godine: Natječaj za poeziju i prozu
Deadline cijele godine: Natječaj za likovne umjetnike
Deadline 8. siječnja: Natječaj za dramska djela
Deadline 15. siječnja: Natječaj za dizajn
Deadline 15. siječnja: Natječaj za filmove (RAF 2005.)
Deadline 15. siječnja: Natječaj za fotografije
Deadline 15. siječnja: Natječaj za kratku SF & F priču
Deadline 20. siječnja: Natječaj za likovne umjetnike

skandal
horizontalni tito
arhiva


"Zvrčko i Mljac"
Holly Hobbie
(Algoritam, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Roman Tolici:
"Bez naslova"
27.12.2004.-1.2.2005.

likovnost
djeca-ilustracije

Dječji likovi glavna su okupacija ilustracija Sanje Pribić čija je izložba u Izložbenom salonu "Izidor Kršnjavi" otvorena do 19. siječnja. Posebnost ove izložbe ilustracija je što su predstavljene kao "original", bez teksta koji inače ilustriraju.
pročitaj cijeli tekst
Prekonoćno rušenje spomenika drugu Titu, smatra Boris Rašeta, diglo je velikanu naših naroda i narodnosti još trajniji postament. Nepotpisani je umjetnik možda srušio statuu, ali ne i veličinu onoga koga ona predstavlja.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

mikser
sarma u prosincu
I tako... Ode 2004.! Hrvatska nacionalna izvještajna agencija (Hina, je li) izvijestila je naciju o svom izboru "najznačajnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj 2004.". Tako je Hinin stručni žiri u popis uvrstio i datum 15. listopada kad je "Premijerovu nagradu za web stranicu zagrebačkoj osnovnoj školi Grof Janko Drašković uručio predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader". Na stranu to što je osnovnoškolska web stranica tek u posve širokoj definiciji kulture - njezin dio, zanimljivo je da je baš tog datuma Kupus.net, na istoj dodjeli, dobio nagradu za najbolji hrvatski web 2004. Dakako, tu je nagradu uručio Radio 101, a ne premijer Sanader, pa ju državna izvjestiteljska agencija kao takvu ni ne priznaje. Svejedno, na kraju prosinca opet smo zbrojili račune i statistička je sarma pokazala da i dalje besramno rastemo. Jao serveru.
pročitaj cijeli tekst
likovnost
uljez falokracije
Postoji neko nepisano pravilo da svjetsku slavu slikarskome talentu propisuje postojanje onog privjeska među nogama. Zašto su većinu poznatih remek-djela naslikali i isklesali baš muškarci? Na bečku izložbu poljske slikarice Tamare de Lempicke poslali smo našeg Marka koji nije mogao ostati ravnodušan kad mu se pred očima, u zelenome kabrioletu, provezla ta plava ljepotica ledenog pogleda. Žena čije slike po Beverly Hillsu vješa i Jack Nickolson, bila je vrsna potretistica svojih prijatelja i ljubavnika, te slavnih osoba koje su je okruživale još za života.
pročitaj cijeli tekst