naslovnica
kolumne
forum
kontakt
revizija
kult. šk. god.

kazalište
svijet bez gravitacije

"Plan B" francuske Compagnie 111 najbolja je referenca ovogodišnjeg Eurokaza. Ostvarenje čudesne borbe s gravitacijom i iznimno plodonosna ideja bavljenja ograničenjima plohe, predstava u superlativima.

  pročitaj cijeli tekst

 

kolumna maloga zvonka
kakica za lice

"Kakio sam. Kakio u parku. Mama je potom izvadila maramice, obrisala mi guzu i krenuli smo prema pješčaniku, da se igram s Markom koji tad još nije bio jači. "

pročitaj cijeli tekst
seks i gad (2), kolumna velikog pere
otkud skinsima pare?
"Kitu na stol, ti lezba vaginu, i ajmo: iščačkajte bebu kako god znate."
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 9. srpnja: Natječaj za građanske inicijative
Deadline 10. srpnja 2004.: Natječaj za izložbe

Deadline 10. srpnja: Natječaj grada Rijeke za javne potrebe u kulturi
Deadline 16. srpnja: Natječaj grada Zagreba za javne potrebe u kulturi
Deadline 19. srpnja: Natječaj za Festival kratkoga filma u Mostaru
Deadline 30. srpnja: Natječaj za najbolju fotografiju «Riža je život»
Deadline 13.kolovoza: Natječaj za koreografe NOVO!!!
Deadline 15. kolovoza: Natječaj za dizajn
Deadline 1. rujna: Natječaj za umjetnike-izumitelje
Deadline 1. rujna: Natječaj za razvoj filmske priče
Deadline 3. rujna/20. rujna: Natječaj za pijaniste i operne pjevače
Deadline 15. rujna: Natječaj kratkoga filma (Berlinale) NOVO!!!
Deadline 20. rujna: Natječaj za 12. Biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana
Deadline 17. studenoga: Natječaj za mlade glazbenike
Deadline 30. studenoga: Natječaj za kratku priču (Žene) NOVO!!!
Deadline cijele godine: Natječaj za likovne umjetnike

izložba
druga stvarnost
Ben Cain i Tina Gverović ovog su tjedna, u sklopu eksperimentalnog programa Pilot04, u Studiu MSU izložili audio-vizualnu instalaciju "Dva puta". Središte njihove priče je samo otvorenje izložbe.

Glavna tema Prvog zagrebačkog sajma knjiga bila je «Novinari i pisci». Novovjeki hrvatski fenomen isprepleo je novinara i književnika u jednoj osobi (Jergović, Tomić, Lucić, Dežulović, Baretić...). Uplele su se tu i druge profesije (Čulina, Šerbedžija, Dedić...). Pojavio se bio FAK, potom i nestao. Književnici su postali zvijezde.
Na okruglom stolu o medijima i knževnosti, održanom u Profilu na zatvaranju sajma, Ante Tomić upozorio je da se pri spominjanju medija i književnosti uvijek ističu pisani mediji. Zanemaruje se radio koji, prema Tomiću, dobro i aktualno prati književnost. «Ali na televiziji uopće nema dobre pre-

književnost
buđenje fak-a: književnost zapostavljena u medijima?
arhiva
pročitaj cijeli tekst
Kulturna školska godina 2003./2004. stigla je svome kraju. Prije nego što se djeca razmile na kulturne domaće zadaće po obali i ponekom krutom kopnu, vrijeme je da se donesu i ocjene. Za nas je to učinila učiteljica Nataša Bodrožić. Riječ je dakako o subjektivnom Natašinom polazištu, ali za koga su učiteljice uopće ikad i bile uvijek u pravu? S kredom u ruci, Nataša je pročešljala područja festivala, filma, glazbe, kazališta, književnosti i svih ostalih relevantnih ili manje relevantnih stvari koje je konzumirala u proteklom razdoblju. Svim tim predmetima zaključile je i ocjene, dakako u formi opisnog ocjenjivanja. Naoružajte se strpljenjem i pročitajte cijelu njezinu epopeju. Učiteljica nije bila stroga.
zentacije književnosti. Više se trebaju dovoditi autori, televizija čak nema ni pravu emisiju o književnosti», kaže Tomić. Detektirano je i nepostojanje ozbiljnog kulturnog priloga za knjigu u dnevnim novinama. Zoran Ferić drži da većina književnika u novinama piše prosvjetiteljski. «Oni daju savjete po novinama, ali to se ne može uspoređivati s književnošću», ustvrdio je Ferić. Borivoj Radaković istaknuo je pak ulogu Miljenka Jergovića koji je među prvima afirmirao prozu u novinama i, umjesto klasičnih kolumni, počeo objavljivati kratke priče.