naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

kazalište / intervju
tko stoji iza izakulisa.com?
Nakon što je s nekoliko zapisa uskomešao kazališnu javnost, blog izakulisa.com potaknuo je i brojna naklapanja o identitetu autora. Donosimo ekskluzivni razgovor s negativcem koji se usudio pisati o Dubravki Vrgoč, Gordani Vnuk i Nori Krstulović.
pročitaj cijeli tekst
film
kad piškenje nije gratis
Iz mikrokozmosa uobičajenog školskog svijeta dvoje je odbačenih postavilo temelje Terabithije, umišljenog utočišta za one koji odbijaju darvinističku teoriju odrastanja. Jači doista preživljavaju, ali kako pokazuje "Most za Terabithiju", često i pogibaju tražeći snove.
pročitaj cijeli tekst
kazalište / skandal
džip i slonovsko pamćenje
arhiva
Poput svih najpametnijih, niti Boris Rašeta nije pogledao navodno Enohulno skrnavljenje nacionalne kulture, ali to ga nije spriječilo da nepozvan progovori o Glembajevima, tim glasnim slonovima što ne vide dalje od džipa.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

kazalište
muka po harjačeku
"Kada je sila društvenih promjena koja je oblikovala današnji svijet konzumerskog mediokritetstva (a čija se jedna frakcija tako pretenciozno nazvala seksualnom revolucijom) prihvatila masturbaciju kao legitimni oblik seksualnog djelovanja, žudnja se ukazala kao nešto prilično lako zavodljivo, a svijet postepeno postaje otvoreno masturbatorski. Kada koristimo tu riječ - masturbacija, pod njome mislimo na specifičan odnos u kojem objekt šalje određenu poruku koja je stimulativna, međutim subjekt zna da sa njom ne mora ulaziti ni u kakvu aktivnu interakciju, već se prvenstveno može posvetiti ispunjenju vlastitog zadovoljstva", kaže u opisu svoje nove predstave "Kazalište ljubavi" Dario Harjaček. Jesu li onda glumci samo objekti redateljeve onanije?
likovnost
pješice oko planine

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 15. travnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 20. lipnja: Natječaj za predstave


"Pet litara benzina"
Kemal Mujičić Artnam
(Breza, Zagreb, 2006.)


"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


skandali
knjižničarka protiv sveučilišta
Drugoj po veličini knjižnici Hrvatske, onoj Sveučilišnoj u Puli, u novoj organizaciji sveučilišta predviđeno je gubljenje pravnog statusa. O onom što naziva "kriznim trenutkom", predsjednici Hrvatskog knjižničarskog društva Zdenki Sviben pismo je uputila voditeljica knjižnice Marija Petener-Lorenzin. U pismu, kaže, progovara umjesto ravnatelja Brune Dobrića koji se nije poveo za primjerom ravnateljice Sveučilišne knjižnice u Rijeci, već je "pustio da ga voda nosi". Pozivajući se na Zakon o knjižnicama, potpisnica navodi da se "snažno oduprla 'tendenciji' ne dozvoljavajući da se naša struka gazi na ovaj način". Sumnjajući u iskrene namjere rektora Dujanića, knjižničarka smatra da je privremeni statut - u kojem "nema ni spomena o fakultetskim knjižnicama, a Sveučilišna je stavljena u zasebni red za 'zajedničkim službama'" - već zacrtana stvar. Tražeći zaštitu, knjižničarka navodi da je u knjižnici ostavila svoju mladost: "Ne mogu dozvoliti da se ona tako ponizi, obezvrijedi, kao ni moja djelatnost, knjižničarstvo, u koji sam uložila čitav svoj radni vijek."
pročitaj cijeli tekst
Subota, 7. travnja, zadnji je dan izložbe "20 dana na Tibetu" na kojoj se mogu pogledati fotografije snimatelja Silvestra Kolbasa iz ciklusa "Snapshot / Brzo okidanje". Autor je pješice obišao svetu planinu Kailas, a kako to izgleda pogledajte u Kuli Lotrščak.
pročitaj cijeli tekst

NAGRADNA IGRA

Kupus.net
trenutačno
ne dijeli ništa.
A zašto?


Kupus.net je izdašno
financiran od strane Ministarstva kulture RH

Kupus.net je dobitnik
Plakete RIWS Akademije
OSUP-a za 2006. godinu