naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
osedlana žena
Osedlane poput najobičnijih kobila ili pak svezanih vratova poput neposlušnih kuja, submisivne pred mužjakom, Newtonove žene žrtve su posve nove reinterpretacije svijeta modne industrije. Poeta ili stari jarac? Pita se Nataša Bodrožić.
pročitaj cijeli tekst
film
kad skinsi vole muške
"The Rapsberry Reich", "Hustler White", "No Skin Off My Ass", "Super 8-1/2" i "Skin Flick" otvorit će ovogodišnju queer sezonu, a u Zagrebu će gostovati i sam autor, kreativac na tankoj liniji između arta i pornografije.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 14. veljače: Natječaj za kratke priče
Deadline 15. veljače: Natječaj za kazališne predstave
Deadline 20. veljače: Natječaj za filmove
Deadline 20. veljače: Natječaj za likovna djela
Deadline 28. veljače: Natječaj za sufinanciranje filmova NOVO!!!
Deadline 28. veljače: Natječaj za izložbe
Deadline 1. ožujka: Natječaj za kazališne predstave
Deadline 28. ožujka: Natječaj kratkoga filma
Deadline 10. travnja: Natječaj za filmove NOVO!!!

književnost
enciklopedist po kišu
arhiva


"Kandže"
Marko Vidojković
(Samizdat BE92, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Irena Jukić:
"Trojica u mraku"
24.1.2004.-30.1.2005.

Izložba Ane Belošević, nazvana "Inside Ana", otvorena je u Galeriji VN do 17. veljače. Ana i Marko digitalnim su fotoaparatom, nakon trodnevnog poznanstva, snimali što im se događa. Od pijuckanja vina do vođenja ljubavi.
pročitaj cijeli tekst
Vladimir Tasić, dobitnik "Ninove nagrade za roman godine", objašnjava kako se njegova "Kiša i hartija" naslanja na definicije koje je romanu kao enciklopediji 1973. dodijelio Danilo Kiš. S Tasićem je razgovarao Mića Vujičić.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

mikser
kupus van potrošačke košarice

Gradski ured za kulturu raspodijelio je sredstva za kulturno važne programe i projekte 2005. godine. Ukupno se planira utrošiti 400 milijuna kuna. Za časopise i novine u kulturi i ove je godine izdvojeno 3,6 milijuna kuna. Komisija za časopise u sastavu Roman Simić, Saša Drach, Ljiljana Filipović, Kruno Lokotar i Spomenka Petrović novčanu je potporu dodijelila i online izdanjima. Tako je Art-e-fact, "on line magazin za suvremenu umjetnost i kulturu", za izlazak svoja dva tematska broja dobio 9.000 kuna, Dop magazinu, "pop & off kulturnom magazinu", doznačeno je 18.000 kuna, Gay.hr koji "obuhvaća vijesti, glazbu, film, stil života i ostalo" dobio je 9.000 kuna, Op.a., "kulturni magazin i katalog knjiga" s online izdanjem 35.000 kuna, a Zamirzine, "novina za civilno društvo i urbanu kulturu", osvojio je 9.000 kuna. Kupus.net je odbijen za financiranje kao kulturi nepotreban projekt.

film
dokumentaristička fiesta
Zagreb dobiva novi filmski festival. Specijaliziran isključivo za dokumentarne filmove, ZagrebDox od 21. do 26. veljače upoznavat će publiku s najboljim svjetskim ostvarenjima tog žanra. Zbog disproporcija u filmskim proračunima, filmovi će se natjecati u dvije selekcije - međunarodnoj i regionalnoj - kako bi komparacija mogla biti rađena unutar istih produkcijskih okvira. ZagrebDox prikazat će i tri retrospektive - onu britanskog redatelja Nicka Broomfielda, potom reviju danskih autora, te na koncu izbor hrvatskih dokumentaraca iz zlatnog doba šezdesetih i sedamdesetih, uključujući i autorsku večer Krste Papića. Uz specijalni program festival će prikazati i online dokumentarce.
likovnost
ljubav pred kamerom