naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

kazalište
kako je nastao istočni...
Nisu Adam i Eva proizveli Istočni grijeh, već je jabuka ovog puta potakla Damira Klemenića i Larisu Lipovac da proizvedu istočni smijeh. Ili zapadni. Ili koju već god stranu svijeta uzmeš, predstava "Padobranci" osvaja u svim pravcima i smjerovima.
pročitaj cijeli tekst
film
kinematografsko jajce
Odjavna rola "Karaule", desetog filma Rajka Grlića, može poslužiti kao zgodna ilustracija da je komunistička Jugoslavija ipak vjerovala u Uskrs. Evo je, nu, diže se koprodukcijski. Koje su i kakve implikacije ovog "pravog srastanja", analizira Boris Rašeta.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 6. svibnja: Natječaj za dizajn nakita
Deadline 10. svibnja: Natječaj za školu dokumentarnog filma
Deadline 11. svibnja: Natječaj za karikaturiste
Deadline 15. svibnja: Natječaj za video umjetnike
Deadline 20. svibnja: Natječaj za bendove NOVO!!!
Deadline 30. svibnja: Natječaj za likovne umjetnike NOVO!!!
Deadline 31. svibnja: Natječaj za mlade umjetnike (različita područja)
Deadline 1. lipnja: Natječaj za eksperimentalni film i video
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru

likovnost / film
hrvat u judinom evanđelju
arhiva


"Glineni kolos"
Philippe Fusaro
(SysPrint, 2005
.)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Samoborska galerija Lang do 7. svibnja ugošćuje izložbu fotografija Andrewa Phelpsa nazvanu "Nature de luxe". Američki fotograf ovim ciklusom dokumentira život kampera. Junake svojih fotografija autor prikazuje toplo, ali i s dozom humora, svjestan da kampiranje više nije ono što je nekad bilo, već pripitomljavanje divljine ne bi li što više sličila domu.
pročitaj cijeli tekst
Storyboard za senzacionalni dokumentarac National Geographica "Evanđelje po Judi" radio je rođeni Zagrepčanin Gordan Ključec. Kupus.net donosi dijelove storyboarda koji je još do jučer bio strogo čuvana svjetska tajna.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
udobna divljinaNAGRADNA IGRA
Kupus.net i Fraktura dijele
dvije knjige
Marice Bodrožić

"Tito je mrtav"

kazalište
francusko, a internacionalno

Uz jednu izvedbu u Dubrovniku, u zagrebačkom ITD-u od 4. do 7. svibnja održava se treći FFRIK, Festival frankofonog internacionalnog kazališta. Organizator, Društvo za promicanje kulture i umjetnosti REZ i Francuska Alijansa u Dubrovniku, uz koprodukcijsku pomoć Studentskog centra, u Hrvatsku dovode kazališne skupine iz Afrike (Boyokani Company), Azije (Compagnie Unikaji), Slovenije (Les Théâtreux) i Hrvatske (Grupa “Mržčkpljčjf”, L'Atheliance). Domaće skupine predstavit će se obradama Ionescovih tekstova. Festival je zamišljen kao istraživanje kulturnih dijaloga, ovoga puta uspoređujući afričke i azijske kulture s europskima kroz teme tolerancije u kontekstu globalizacije, humanosti u ratu i ljubavi naspram boli.

mikser
qu'est queer c'est?
Queer Zagreb svojim je četvrtim izdanjem potaknuo pažnju i šire medijske scene. Prihvaćen kao relevantna smotra suvremene queer umjetnosti, sagledavan ove godine kroz kazališnu prizmu, festival predvođen Zvonimirom Dobrovićem uspio je učiniti veliki korak naprijed ili, bolje reći, potaknuti javnost da isti učini. Nakon što su se "etablirani" mediji raspisali, svoje viđenje na nemalih dvanaest kartica dostavlja i Ivan Kralj - Queer post festum.
pročitaj cijeli tekst