naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
osedlana žena
Osedlane poput najobičnijih kobila ili pak svezanih vratova poput neposlušnih kuja, submisivne pred mužjakom, Newtonove žene žrtve su posve nove reinterpretacije svijeta modne industrije. Poeta ili stari jarac? Pita se Nataša Bodrožić.
pročitaj cijeli tekst
likovnost
matadori umrljani krvlju
Tinejdžeri u mokrim kupaćim gaćicama na plažama od sjevera Amerike do juga Hrvatske, četrnaestogodišnjaci koji postaju časnici Legije stranaca, krvave majke i još krvaviji krotitelji bikova... U Parizu je bila Jasna Rausavljević.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 15. ožujka: Natječaj za scenariste NOVO!!!
Deadline 15. ožujka: Natječaj za izložbu
Deadline 28. ožujka: Natječaj kratkoga filma
Deadline 31. ožujka: Natječaj za fotografije
Deadline 10. travnja: Natječaj za filmove
Deadline 11. travnja: Natječaj za kazališne predstave
Deadline 15. travnja: Natječaj za umjetnike (različita područja)
Deadline 24. travnja: Natječaj za dizajn NOVO!!!
Deadline 14. lipnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 30. lipnja: Natječaj za izložbe

književnost
špijuni besmisla
arhiva


"Autobiografija Josifa Staljina"
Ričard Luri
(Clio, Beograd, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Lars Sunesson:
"Bits of my past"
21.2.2005.-27.2.2005.

Još samo do kraja tjedna u Muzeju za umjetnost i obrt na rasporedu je izložba "Porculan Meissen - Beč". Keramika je nabogatija zbirka MUO-a, a izloženi je porculan najbogatiji dio te zbirke.

pročitaj cijeli tekst
Junak njegove nove knjige poručuje mu da je tek "kolateralna žrtva" u aferi tajnog praćenja. O tome što uzbuđuje Stipu Mesića, državni neprijatelj Ivica Đikić razgovarao je s našim Mićom Vujičićem.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
hrvatski crtački raspon

Maja S. Franković jedna je od umjetnica čije je djelo, po izboru akademika Tonka Maroevića i hrvatskog Ministarstva kulture, predstavljeno na izložbi suvremenog hrvatskog crteža koja ovog tjedna završava svoje gostovanje u Jordanu. Djela šezdesetak umjetnika potom se ukrcavaju na avion za Kairo gdje će se izložba nastaviti. Od figuracije do apstrakcije, ammanska izložba nudi individualne pristupe u rasponu od pripadnika starijih naraštaja pa do dosjetljivih mlađih i novijih sudionika.

likovnost
bogato bogatije
kazalište
suknja (ne) čini ženu
Tri muškarca u suknjama. Tri žene u suknjama. O odjeći kao gradivnom elementu identiteta istraživati je odlučio plesni centar Tala u svojoj novoj predstavi "Muškarci u suknjama, a žene isto?". Uz koreografkinje Tamaru Curić i Larisu Lipovac na premijeri će u kazalištu Gavella u ponedjeljak zaplesati i Aleksandra Misić, Ivan Blagajčević, Branko Banković te Žak Valenta. U kontekstu današnjega društva plesači propituju da li nas odjeća koju nosimo spaja ili razdvaja, mogu li se muške i ženske uloge zamijeniti, definiraju li te uloge isključivo tjelesni atributi ili i društvo uzima ulogu modelara, koliki je utjecaj prvog dojma osobe koju nikad nismo vidjeli, mijenjaju li odjevni predmeti značenja kroz povijest, mijenja li suknja onoga tko je nosi...