naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
o velikim i malim ljudima
U francusku smo prijestolnicu poslali Natašu Bodrožić ne bi li dokučila čime to Ron Mueck, taj graditelj začudne i često zastrašujuće skulpturne hiperrealistike, fascinira i intrigira kulturnu, ali i širu javnost.
pročitaj cijeli tekst
film
hrvoje hribar omastio brk
Brk iz romana Ante Tomića i njegov vlaško-dinaridski, živi, sočni, duhoviti govor rezultirali su, uz odličnu Hribarovu režiju i izvrstan nastup većine glumica i glumaca napokon preokretom u hrvatskoj kinematografiji. Jer što je kinematografija bez brkova, pita se Boris Rašeta.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 5. siječnja: Natječaj za plesače
Deadline 5. siječnja: Natječaj za koreografe i solo performere
Deadline 10. siječnja: Natječaj za dramska djela
Deadline 10. siječnja: Natječaj za likovne i glazbene umjetnike
Deadline 10. siječnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 15. siječnja: Natječaj za predstave
Deadline 10. veljače: Natječaj za studente arhitekture

kazalište
zašto volimo jabuke
arhiva


"Ljudi iz Želara"
Kveta Legatova
(Disput, 2004
.)

"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Damir Steinfl:
"Promiskuitet"
4.7.2005.-10.7.2005.

U Galeriji umjetnina Split do kraja siječnja na rasporedu je monografska izložba slikara i kipara Ivana Mirkovića. Sedamnaest godina nakon umjetnikove smrti javnost će moći pogledati 105 umjetnina, neke i prvi put.

pročitaj cijeli tekst
Nedavno završeni Festival novog cirkusa pokazao je kako za kvalitetnu manifestaciju često nisu nužne velikodušne gradske i državne sise. Dakako, sise će se vjerojatno dogodine odriješiti, ali kvalitetan proizvod može postati kulturna činjenica i bez njih.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
posthumni mirković

likovnost
zaljubljeni u more

Za većinu neradni dan, za Foto klub Split tradicionalni početak - u prvim minutama Nove godine otvara se izložba "Modri zapisi" splitskog fotoreportera Bože Vukičevića. Za razliku od uobičajenih prezentacija velikog plavetnila, Vukičevićevi modeli nisu autohtoni stanari podmorja - životnost njegovih fotografija udahnuli su, netom poslije urona, dvonošci s kopna. Tridesetak fotografija splitskog dokumentarista rezultat su predanog rada ovog 40-godišnjeg zaljubljenika u more.

skandal
austrijsko crvenilo

Jesu li Austrijanci ovaj put zaista pretjerali, pita se Kupusova briselska dopisnica Sanja Romić. Pred samo preuzimanje europskounijske predsjedavajuće palice ulice decentnoga Beča preplavili su plakati koji su se na vrlo provokativan način poigrali EU politikom. Uz kopulirajuće Chiraca, Busha i kraljicu Elizabetu, tu su i metamorfoze zaštitnih europskih zvjezdica u perverzne brakove interesa kapitala, vjera i povijesnih opterećenja, ili pak apliciranje istih na ženski donji veš.

pročitaj cijeli tekst