naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost / moda
drugarice, složno!
"I neka mi još pričaju da smo živjeli u mraku", zapisao je u knjigu dojmova izložbe "Drugarica a la mode" 77-godišnji posjetitelj. Izložba Tončija Vladislavića preselila je u London. Propustili ste? Nataša Bodrožić nije.
pročitaj cijeli tekst
anatomija ženske konstruktivnosti (5)
oteti flomaster
Jednoga crnog dana nestao je Jasminin crveni flomaster za CD-e. Zvati 92? Prijaviti krađu? Tko bi mogao biti toliki drznik? Hoće li poslati psa u šinteraj? Hoće li klince poslati u dječji dom? Pravo je čudo do kojih je sve otkrića tog dana došla. Ma sigurno je i Tesla nekoć imao crveni flomaster.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 1. lipnja: Natječaj za eksperimentalni film i video
Deadline 4. lipnja: Natječaj za bendove
Deadline 9. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 10. lipnja: Natječaj za likovne umjetnike NOVO!!!
Deadline 10. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 14. lipnja: Natječaj za izložbu NOVO!!!
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru
Deadline 31. srpnja: Natječaj za fotografije
Deadline 1. kolovoza: Natječaj za kratke priče
Deadline 1. rujna: Natječaj za predstave

glazba
mormoni i amiši
arhiva


"Prva damska detektivska agencija" - Alexander McCall Smith (AGM, 2005.)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Na zagrebačkim se ulicama i trgovima od 1. do 11. lipnja održava deseti festival Cest is d'Best. Jubilarni program uličnog festivala obilježit će 850 izvođača koji će izvesti preko 400 sati programa na sedam pozornica. Performeri, glazba, ples, kazalište, igre...

pročitaj cijeli tekst
Prijateljice Perić-Bodrožić donose (postmodernistički?) osvrt na koncert grupe Calexico održan u dvorani Pauk, u Zagrebu. Beogradu, Sarajevu, Ljubljani? Hm, pitajte mormonsko-amiške lidere ove španjolsko-kanadske grupe.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

mikser
cesta je najbolja

NAGRADNA IGRA
Kupus.net i Planetopija
dijele dvije knjige
Stuarta Sima

"Svijet fundamentalizma - novo mračno doba dogme "


Kupus.net je izdašno
financiran od strane Ministarstva kulture RH

Kupus.net je dobitnik
Plakete RIWS Akademije
OSUP-a za 2006. godinu

mikser
dešifrirana mona lisa
Dok se trudite dešifrirati "Da Vincijev kod" Dana Browna (romanom ili filmom), Japancima je pošlo za rukom da dešifriraju Mona Lisin glas. U japanskom laboratoriju specijaliziranom za akustiku, na temelju morfologije lica sa slikarskih platna, napravljena je analiza glasova Mona Lise i Leonarda da Vincija. Na ovom linku možete ih poslušati "uživo". Čujte je dok govori: "Ja sam Mona Liza... Neki misle da sam Marija Magdalena, drugi da sam Giocconda, Isabella d'Este ili pak majka Leonarda da Vincija. Neki misle da sam ja zapravo Leonardo da Vinci." Šef labosa ing. Mastumi Suzuki kaže da je Mona Lisin glas bio relativno nizak za ženu visoku 1,68 metara, te pomalo nazalan - što objašnjava dužinom njezina nosa. Leonardov je pak glas bio mekan i nazalan.
glazba
koncertni povratak nazalne dive

Posjetitelji kluba Boogaloo svjedočit će povratku dame hrvatske glazbe - Josipe Lisac. Hrvatska diva već dugo nije svirala u Zagrebu pa je petak izvanredna prilika da je njezini mnogobrojni fanovi čuju - u klubu u kojem je zadnji puta nastupala dok se još zvao Radničko Narodno Sveučilište Moša Pijade - a prije gala koncerta posvećenog Karlu Metikošu koji ova u najmanju ruku neobična hrvatska diva održava svake godine u prosincu. "Nepopravljivi idealist i sanjar, a istovremeno hrabri vizionar i pokretač", tako opisuju originalnu Josipu koja nigdje ne prolazi nezamijećeno. Njezino ime danas možemo pronaći čak i u osnovnoškolskom udžbeniku za glazbeni odgoj, gdje se, kad se tumači pojam glasa, spominje uz Edith Piaf i Freddieja Mercuryja.