plavci priveli zelenog
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

Jedanaesti FAKI započeo je skandaloznom odlukom zagrebačke policije da nasred Trga bana Jelačića, a radi tobožnje brige za javni red i mir, upotrijebi silu nad španjolskim performerom Adrianom Schvarzsteinom i privede ga u policijsku postaju. Iako je FAKI performans Greenmana uredno prijavio, negodovanje građana što odvode performera, pa čak ni intervencija Španjolskoga veleposlanstva, nije razuvjerila mlade policajce da na umjetniku istreniraju strogoću. A što je skrivio? Donosimo opis cijelog događaja i ekskluzivne fotografije.

 

Sramotna intervencija zagrebačkih policajaca prekinula je izvođenje performansa "The Greenman" katalanskog umjetnika Adriana Schvarzsteina kojim je otvoren jedanaesti Festival alternativnog kazališnog izričaja. Odvođenje zelenog čovjeka u policijsku postaju, kao da je maltene upravo opljačkao banku, pokazalo je da hrvatsko društvo, odnosno barem institucije koje mu navodno jamče sigurnost, još nije na čisto s otvorenošću javnoga prostora za, pa zašto ne, i provokativne umjetničke intervencije. Dok, naime, goleme skupine Bad Blue Boysa mogu nesmetano središnjim gradskim prostorom, bez prijavljivanja javnog okupljanja, hodati s palicama, kao da je riječ o bejzbolskoj momčadi, a ne naoružanim navijačima, i da istodobno policija šutke promatra iz prikrajka, zeleni čovjek, čiji je performans uredno prijavljen policiji, naoružan tek malim dalekozorčićem i zelenim romobilom, 20. svibnja 2008. i službeno je proglašen prijetnjom za javni red i mir.

Nije, rekosmo, mali zeleni fazorom opljačkao banku, ali upravo su u banci njegovi problemi započeli. Naime, zaigrani zeleni čovjek svoju je interaktivnu predstavu s građanima započeo još u Varšavskoj ulici. Radoznale djelatnice Erste banke, umjesto da bulje u kompjutore ili broje novce, izišle su na prozore i pokazale ljudskost pri kraju radnog vremena, te si poklonile koju minutu užitka, uz gledanje Schvarzsteina na djelu - kako regulira promet pješaka ili ulazi u automobile građana. Nisu odoljele pa su ga i same pozvale na prvi kat. Neposredan kakav već jest, s mediteranskim šarmom u petama, Greenman je uletio kroz vrata poslovnice i popeo se na kat kod gospođa. E sad, djelatnica osiguranja na ulazu banke mogla je doista pomisliti da je riječ o pljački (ali zašto onda nije intervenirala, dok se maskirani potencijalni razbojnik penjao po zgradi Erste banke, postajući tako potencijalna prijetnja za njezine kolegice), a mogla je i povjerovati da je sve dio šaljive predstave koju su, nota bene, inicirale upravo djelatnice banke pozvavši zelenoga da im se pridruži na otvorenom prozoru. Djelatnica osiguranja na ulazu u banku odlučila se za recept blokiranja vrata i pozivanje policije koja se uskoro i pojavila.

Nakon zapisivanja osobnih podataka organizatora festivala, Greenman je nastavio svoj pohod preko Cvjetnoga trga i Bogovićeve ulazeći i dalje u dućane, kafiće ili slastičarnice, mjesta dakle otvorena za građanstvo, i pritom zabavljajući djecu i odrasle svojom neposrednom intervencijom u njihov osobni prostor. Pijući njihovu vodu koju im je donio konobar, žicajući njihova peciva i nevino ih dijeleći onima koji peciva nemaju. Ignorirao je pritom upute policajaca da "ne ulazi u zatvorene prostore i slične gluposti", kao da u dućane smiju ulaziti samo dotjerane gospođe s nešto manje make-upa.

Šašavi performer koji, razvidno kao dan, građane može samo nasmijati svojom akcijom ili ih pak eventualno preplašiti svojom neposrednošću (pritom ne ugrožavajući zaista tjelesni integritet ili drugu vrstu mira nikoga tko ne želi sudjelovati), policajcima se ponovno učinio intrigantnim, pa su ga zaustavili i kod Ilice.

Tu se iznenada pojavio i policijski kombi, budući da ni voki-tokiji valjda nisu što su nekad bili. Jedan zeleni performer na romobilu možda je u nespretnoj komunikaciji među kolegama ili pak generalno opreznoj policijskoj praksi (mjere predostrožnosti?) doživljen kao invazija vanzemaljaca.

Schvarzstein je nastavio nakratko zaustavljati tramvaje zelene boje ili prolaznike u zelenim odjevnim kombinacijama nudeći se da im besplatno izmami smješak na kraju radnoga dana.

Kad je došao do Trga bana Jelačića, dramska napetost je narasla. Čak ni činjenica urednog prijavljivanja performansa kao javnog okupljanja, niti prisutnost djelatnika Španjolskog veleposlanstva nije uvjerila policijsku pratnju da ipak malo pretjeruje u procjeni realne opasnosti malog zelenog. Greenman se nije dao smesti, i dalje zabavljajući okupljene građane. Mladi policajci ponovno su voki-tokijarili u policijsku postaju, ne znajući što da više naprave. Shvatili su, naime, da je Greenman zaista kriminalno opasan, a opet smijanje i uživanje okupljenih građana pomalo im je unosilo sumnju u tu njihovu procjenu. "Što da radimo, tu ima i građana, i novinara...", jadao se nemoćni policajac centrali. Naime, ako ima građana i novinara, sila se valjda ne bi trebala primjenjivati. Eto, brinu se čak i za estetiku našega radnog dana.

Ubrzo je na Trg stiglo skromnije policijsko vozilo. Schvarzstein, odlučeno je, mora na policiju.

- Već dvanaest godina izvodim ovu predstavu po cijelom svijetu i vjerujte da mi se ovakvo nešto nikad nije dogodilo - kratko je objasnio Greenman nastavljajući s performansom, uvjeren da ga nitko pa ni performans Bluemena ne može spriječiti u izvršenju svoga posla.

Višeminutno stajanje policijskoga automobila na tramvajskim tračnicama prouzročilo je oveći zastoj tramvaja koji su na Trg pristizali iz smjera Ilice. Organizatori FAKI-ja i predstavnici Španjolskoga veleposlanstva koje je financiralo performerov dolazak u Hrvatsku, bili su nemoćni u komunikaciji s policijom.

Sada su i građani postali nervozni, ne mogavši vjerovati da policijski automobil nonšalantno stoji nasred Trga bana Jelačića u najžešćem rush houru (16:30), pod izlikom da treba spriječiti narušavanje javnog reda i mira. Građani žele na tramvaj, negoduju.

Nakon još koje minute razgovora, zeleni čovjek fizički biva guran prema policijskom automobilu.

- Pustite ga, pa što mu to radite!!? - viču građani. - Vi ste ti koji remete normalno funkcioniranje grada!

Greenman je cijelo vrijeme imao zeleni smješak na usnama, grickajući čokoladicu koju mu je poklonio netko od okupljenih građana.

Iako je vjerojatno bio uvjeren da dolazi u sređenu zemlju, zemlju pred navodnim ulaskom u tu istu Europsku uniju po kojoj redovito nastupa, gorko iskustvo policijskog privođenja možda će ublažiti činjenica da je, konačno savladan i uguran u automobil, od građana ispraćen pljeskom.

Zločesti zeleni dečko i u policijskom je automobilu nastavio s predstavom. Nastup mu, naime, traje do 17 sati. Počeo je vrtjeti ručicu na vratima otvarajući prozor, i dalje grickajući svoju čokoladicu. Nakon što su mu policajci, ponovno fizičkom intervencijom, pojasnili da niti prozor ne smije otvoriti, performer se konačno "primirio".

U policijskom zapisniku ostat će možda zapisano da je priveden i performerov zeleni romobil, no on je, nakon intervencije organizatora festivala, ipak ostao na slobodi.

Da, bila je to žalosna i sramotna demonstracija sile momaka u plavom nad momkom u zelenom. Najčudesnije je zapravo to što do kraja ove policijske akcije nije ostalo jasno čime je to Greenman zaslužio nimalo srdačnu dobrodošlicu od strane organa reda. Ako je priveden zbog ulaska u banku, zašto nije "sankcioniran" prije, nego tek nakon što je umalo priveo kraju svoj performans na Trgu bana Jelačića. Ako je riječ samo o formalnom zapisivanju njegovih podataka, nisu li policijski službenici mogli pričekati svršetak njegova performansa i tada pitati sve što ih dodatno zanima? Ne, oni su se odlučili upravo za najbjednije rješenje - nasilno prekidanje umjetničkoga čina koji ima upravo policijsko dopuštenje da se izvede. Učinjeno je to na spektakularan šerifovski način, pred zgranutim građanima koji su s nevjericom promatrali kako se policija za njih brine na način da odvodi umjetnika, a ne da, recimo, šta ja znam, pomakne svoj automobil na pločnik, pa da se promet normalno odvija. FAKI intervencijom policije možda i jest dobio na legitimitetu promoviranja subverzivnog kazališnog sadržaja, pa je programski samo još više naznačen taj pokušaj borbe s dominantnom kulturom. Žalosno je, međutim, da se to događa jedanest godina od pokretanja festivala i da hrvatska policija u tih jedanaest godina nije nimalo odrasla, a kamoli sazrela, barem kad je o ovakvim apsurdnim demonstracijama sile riječ.

skandal / kazalište
Autor   Ivan Kralj