ukida se ffrik! festival
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

Urban festivalu to će biti osmo, FFRIK!-u peto izdanje. Počinju istoga dana, 5. svibnja, čime Zagrepčani opet mogu slaviti slobodu izbora, ali 12. svibnja FFRIK! završava ne samo jedno izdanje, već i cijelu svoju malu povijest. Odluku o ukidanju Festivala frankofonog internacionalnog kazališta dodatno je osnažila činjenica da je Ministarstvo kulture ukinulo i bijednu potporu od 10 tisuća kuna, a alžirski plesači ne mogu dobiti vizu za Hrvatsku, zemlju interkulturanog dijaloga.

 

Kako to obično biva, borbe s birokracijom, kulturnom politikom i općim produkcijskim kaosom u hrvatskom izvedbenom sektoru, gdje se nezavisni producenti samo smješkom usuda dobro snalaze, iscrpljuju nakon nekog vremena protagoniste. Društvo za promicanje kulture i umjetnosti Rez nije iznimka, već možda indikativan primjer kako kulturna politika ne zna odlučiti podupirati nešto ili ne, te zašto da ili zašto ne. Zbog toga je odlučio sam Rez; peti Festival frankofonog internacionalnog kazališta, kraće FFRIK!, ujedno će biti i posljednji.

- Društvo Rez ubuduće će se orijentirati isključivo na produkciju predstava sa stranim umjetnicima ili svojim vlastitim - otkriva Berislav Juraić, umjetnički ravnatelj FFRIK!-a. - Glavni razlog su svakako nedostatna financijska sredstva i zbog toga, citirajući jednog kritičara, dovođenje "mrvica s francuskog stola“.

U želji da se za svoj polujubilej odreknu imidža festivala mrvica, Ministarstvu kulture za program javnih potreba u kulturi prijavili su ambiciozan izvedbeni program skup dva milijuna kuna. Među deset nadobudno planiranih predstava našli su se autori kao što su Frédéric Fisbach, Declan Donnellan, Valere Novarina, Olivier Py ili Wajdi Mouawad. Svaka od navedenih produkcija pojedinačno stoji od minimalnih 10 pa do gotovo 18 tisuća eura po izvedbi (samo iznosi honorara). Ministarstvo nije ostalo očarano takvim prijedlogom. Umjesto uobičajenih deset tisuća kuna novom je FFRIK !-u dalo nulu.

- S druge strane, Ministarstvo kulture poslalo je odgovor svega dvadeset dana prije početka festivala. Mislimo da je to potpuno neodgovorno i neprofesionalno - nastavlja Berislav. - Mi već godinama zbog vrlo kasnih odgovora od svih državnih institucija (primjerice, prijavljuje se program Ministarstvu kulture u devetom mjesecu, na što se čeka odgovor sve do četvrtog mjeseca), moramo otkazivati gostovanja.

Unatoč tome što je Rez osigurao i potporu Kanadske vlade, gostovanje jednog od najznačajnijih kanadskih redatelja libanonskog porijekla Wajdija Mouawada moralo je u siječnju biti otkazano.

- Nismo mogli znati hoćemo li imati i osnovna sredstva za njihovu predstavu (smještaj i dnevnice) – objašnjava Berislav. - U drugim se državama jednostavno ne može dogoditi da toliko čekate na odgovor o sufinanciranju. Ministarstvo kulture time sustavno koči uključivanje u svjetske kulturne tokove. Ovogodišnji festival dobio je i priznanje Europske komisije u sklopu "Europske godine interkulturnog dijaloga". U propozicijama natječaja Ministarstva kulture bilo je navedeno da će prioritet u 2008. imati programi koji potiču interkulturalni dijalog. Međutim, to očito nije slijedilo.

FFRIK! je otkazao i gostovanje Ariane Mnouchkine koja je trebala predstaviti svoj posljednji film. Organizatori su htjeli iskoristiti činjenicu da ova svjetski poznata redateljica dolazi na nedaleki Wienerfestwochen, no pragmatičnost, čini se, nije kvaliteta na cijeni.

- Nadalje, upravo smo saznali da alžirska skupina Vent de Sable nije dobila vize – nastavlja nisku nesretnih informacija Berislav. Riječ je, naime, o skupini koja je predstavom "Nooormal“ 5. svibnja trebala u Histrionskom domu otvoriti peto izdanje festivala. - Djelatnica Hrvatskog veleposlanstva u Alžiru, gospođa Ana Subotić, prema nama kao i prema svim plesačima i koreografu odnosila se vrlo bezobrazno već od prvog kontakta. Svakodnevno je zahtijevala dodatnu dokumentaciju, što smo joj sve uredno dostavili. I na kraju su plesači dodatno dostavili ugovore koje imaju s Francuskim kulturnim centrom, međutim ona ih nije htjela prihvatiti s izjavom: "Nemam vremena slati to u Zagreb!" U razgovoru koji je prethodio tome, gospođa Ana Subotić bezobrazno je ispitivala "Znamo li mi koga dovodimo? Jesmo li mi sigurni da su oni plesači? Zašto mi njih uopće dovodimo, kao da su oni nešto posebno". Premda im u putovnicama pišu zanimanja i premda su joj predali svu dokumentaciju o svom radu koju nije htjela ni pogledati. Početkom ovog tjedna dobili smo odgovor da su samo dvije osobe (koje su ih trebale pratiti!) dobile vize, ali ne i plesači. To može dočarati kako funkcioniraju hrvatske službe koje trebaju omogućiti kulturnu razmjenu.

Kako bi se oduprli nesklonoj im sudbini, Rezovci su odlučili organizirati video prijenos predstave iz Alžira. To će se nastaviti na njihovo uspostavljanje prvoga hrvatskoga virtualnog kazališta. Za ono od cigli nemaju novca. Glavni financijer FFRIK!-a je Grad Zagreb s 90 tisuća kuna, Belgijska vlada izdvojila je 35 tisuća kuna, Centar za kulturu i informacije Maksimir participirat će s 20 tisuća kuna, a ostatak konačnoga budžeta od 40 tisuća kuna udruga će pokriti vlastitim sredstvima.

Navedeni splet okolnosti ili možda jasni rezultat nejasne kulturne politike navodno je tek jedan od razloga pomalo tužne Rezove najave festivala koji, evo, još nije ni počeo, a već završava. Oproštajne najave FFRIK!-a neće, međutim, za sobom povesti i druge Rezove projekte, tvrde. Ipak...

- Društvo Rez ubuduće neće raditi nijedan projekt prije rujna jer jedino tada ćemo moći sa sigurnošću znati kojim sredstvima raspolažemo - rezolutan je Berislav Juraić.

O kvaliteti kulturnih proizvoda uvijek se može raspravljati. Ali umiranje jednog uvijek na neki način rastužuje i legitimira poraz. Koliko god odaslana poruka bila demoralizirajuća ("ne radimo do rujna“) i za neke druge predstavnike nezavisne scene možda čudna (nećemo valjda Ministarstvu kulture ili lokalnim vlastima davati da nam kroje što ćemo i kada raditi), u isto vrijeme ona je na neki način i poštena. Ako već kulturna politika ne zna jasno reći da joj susretanje s frankofonim kulturama nije prioritet ili barem nije prioritet u okviru kakav nudi FFRIK!, onda je isključenje aparata koji održavaju na poluživotu vrlo humana eutanazija. O hrabrosti ili pokleknuću takvoga čina uvijek su se vodile i uvijek će se voditi rasprave.

kazalište / skandal
Autor   Ivan Kralj