arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

“Da bi se teza o intelektualnoj nadmoći muškaraca nad ženama održala bilo je potrebno godinama sustavno gurati žensko stvaralaštvo u podrume iz kojih su ga tek nedavno feministkinje počele izvlačiti. U toj im rehabilitaciji ženskih autora/umjetnika/mislioca blog Vlastita soba (http://femmeart.blogger.ba) nastoji pomoći”, riječi su kojima pjesnikinja Asja Bakić predstavlja misiju svog bloga. Blog Vlastita soba svoje ime duguje Virginiji Woolf i njezinu slavnom eseju o ženama u književnosti, koji se smatra najutjecajnijim tekstom dvadesetostoljetne feminističke književne kritike. Asjin blog ustvari je online antologija i enciklopedija ženskog stvaralaštva, postoji gotovo dvije godine i na njemu je Asja Bakić dosad predstavila rad i stvaralaštvo velikog broja umjetnica - većinom su to književnice, ali ima i fotografkinja, slikarica, filozofkinja i glazbenica, kao i ženskih r’n’r bandova. Svako ime predstavljeno je biografijom, fotografijom, ulomkom iz djela te mnoštvom linkova na intervjue, prikaze djela ili službene web stranice dotične umjetnice.

Ocjena: 10/10

 

Iz bloga:

Riot Grrrl je muzički pravac i feministički pokret nastao na početku devedesetih u Americi kao reakcija na mizoginost punk kulture. Osnovna karakteristika Riot Girrrla (RG) jeste afirmacija ženskih punk rock bendova kroz organiziranje isključivo ženskih festivala, publikaciju fanzina i td. Naravno, RG nije ostao isključivo muzički pravac, već je underground magazinima pokušavao ukazati i na političku dimenziju šovinizma protiv kojeg je pjevao. Začetnicima pokreta se smatraju bendovi Bikini Kill i Bratmobile. Cure su često markerima po trbuhu pisale riječi kurva, silovanje i dr, te izvikivale "Revolution Girl Style Now!" Nakon gašenja pokreta se RG pečat i dalje udarao svakom ženskom bendu koji je pjevao agresivnije o ženskoj seksualnosti i sličnim temama.

 

Iz arhive:
pjesmeomirni.blog.hr, Nepoznati pjesnik, 11.10.2007.
otprilike.blog.hr, Otprilike isto, 17.9.2007.
sisa.blog.hr, Sisajed, 29.8.2007.

blogovi
žene izvan podruma
Vlastita soba - femmeart.blogger.ba
Ženska seksualnost? Jel to ono kad ja pitam, a ona da jerbo je tako (dobro i pravilno) odgojena? :))))) (komentirao 1971.)
 Autor    Božidar Alajbegović