austrijsko crvenilo
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

Jesu li Austrijanci ovaj put zaista pretjerali, pita se Kupusova briselska dopisnica Sanja Romić. Pred samo preuzimanje europskounijske predsjedavajuće palice ulice decentnoga Beča preplavili su plakati koji su se na vrlo provokativan način poigrali EU politikom. Uz kopulirajuće Chiraca, Busha i kraljicu Elizabetu, tu su i metamorfoze zaštitnih europskih zvjezdica u perverzne brakove interesa kapitala, vjera i povijesnih opterećenja, ili pak apliciranje istih na ženski donji veš.

 

Austrijanci, novi "gazde" u EU, kojom će predsjedati idućih šest mjeseci, pred samo službeno preuzimanje EU-palice 1.siječnja 2006. malo su se zaigrali temom EU politike i seksa. Konzervativna prijestolnica Beč, poznato je, ponosi se i umjetničkom avangardom. No, navodno, ovaj je put Beč otišao predaleko; timing je, u svakom slučaju, nezgodan. A možda nije stvar u tome, već u mladim, ludim umjetnicima koji su se sasvim uživjeli u vlastitu slobodu stvaranja, a država se pri tome demokratski ponašala i nije ih u tome ometala.

U glavnom gradu Austrije trenutačno se nalazi 150 postera koji su postavljeni povodom proslave šezdesete godišnjice osnutka Austrijske republike i deset austrijskih EU-godina, no njih četiri nešto je eksplicitnijeg sadržaja.

Za one koji postere nisu i neće imati prilike vidjeti: jedan prikazuje tri gola modela Jacquesa Chiraca, kraljice Elizabete i Georgea W. Busha, u vrrrrloooo seksi pozama.Varijacije na temu EU-politike i seksa prisutne su na sva četiri plakata. Slažemo se - vidjevši ih - da je to hrabro, čak senzacionalno; to su potvrdile i rasprave u tamošnjim medijima. Obzirom da sad i službeno preuzimaju predsjednički tron nad EU-om, Austrijance muči pitanje jesu li možda pretjerali.

Dok 75 umjetnika, autora spornih postera šuti i stoji dostojno iza svojih uradaka, austrijska politička elita upustila se u veliko dramljenje, u tipičnom nacionalnom stilu, prepunom (malograđanskog) zgražanja: dok se desnica pjeni zbog brige oko tzv. dobrog ukusa, iživljavanja umjetničkih seksualnih fantazija i slično, ljevica pak moralizira na drugi način, brigom o državnom novcu koji je utrošen na taj projekt i ona tvrdi da je omalovažio žene.

Unatoč svemu, slažem se da bi bilo stvarno lijepo kad sporni posteri ne bi bili skinuti, već kad bi 24.siječnja, kao što je i predviđeno, preselili u Salzburg.

skandal

 Autor    Sanja Romić