arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Dan nakon što je Zagreb Pride još jednom promarširao centrom Zagreba, Kupus.net ušao je u šestu godinu svoga postojanja. Aktualnim obilježavanjem petoljetke učinilo nam se napraviti intervju s avangardnom beogradskom spisateljicom, publicistkinjom i performericom, a odnedavno i kraljicom ženske dominacije (femdoma) Biljanom Kosmoginom. Ovom prilikom, onako rođendanski, dijelimo i dva primjerka njezine knjige erotsko-fantastičnih priča "F book" prvima koji svoje podatke pošalju na [email protected]

 

Kupus.net je startao prije pet godina i naš intervju je bio jedan od prvih objavljenih ovdje. Upravo si bila odnijela nagradu za najbolju priču u prvoj zbirci queer priča na ovim prostorima ("Poqueerene priče", Domino 2004.). Od tada je izdano desetak knjiga koje tretiraju gay seksualnost, gay identitet kao legitiman. Queer Zagreb je postao klasik, a ti si prije tri mjeseca objavila zbirku priča "F book". Misliš li da su se stvari u odnosu na seksualne manjine pomakle nabolje od tada?

Ako bih bila optimistična, iako ima stvari koje ne idu u prilog tome, u proteklih pet godina se desilo mnogo toga ohrabrujućeg. Raduje me što Queer Zagreb postaje klasika, jer kao prvi, najveći i najbolji festival te vrste u regiji, zaslužuje samo komplimente. Što vreme više odmiče, sazrevamo i postajemo sve bolji, kao vino. Dela govore, a i mediji. Queer evoluira i sadržajno, i kao kulturni fenomen. U prilog klasici ide i dokaz da je moja knjiga "F book", u recenziji objavljenoj prošlog meseca u Yellow Cab-u, predložena za školsku literaturu, a mene porede sa čika Jovom Zmajem, ali istovremeno i sa Marquis De Sadeom i Apolinaireom. U dnevnom listu Borba nedavno su me proglasili kraljicom dekadencije, a fotografija mi se našla uz Vivien Westwood i Oscara Wildea. U tom kontekstu, priklanjam se klasicima, no i dalje je moja bazična religija – kult Svete Pičke!   

Ako se sećaš, pre pet godina ćaskale smo o Zagreb Prideu i uživale u Salomeinom nastupu. U Beogradu je prvi pokušaj organizovanja parade bio praćen nasiljem, zbog čega se, sve do ove godine, nije ni pomišljalo o pokretanju takve manifestacije. Sedmi Zagreb Pride je aktuelan ovih dana, a srpske LGBTIQ zajednice su najavile da će se u avgustu, posle silnih muka i teškoća - zakonodavnih, socijalnih i finansijskih, desiti “čudo” i u našem gradu. Rizik je i dalje ogroman zbog desničarskih ekstremističkih struja, ultra hejtera i homofoba. Politička podrška, sem Ministarstva za ljudska i manjinska prava, gotovo da i ne postoji. Za sve je zaslužna grupa aktivista koja se odvažila da stane u odbranu ljudskih prava i protiv diskriminacije i sad molimo Boga da sve prođe u najboljem redu. Eto, dokle smo dogurali, da se Bogu molimo da ne bude rascopanih glava.

Da, Zagreb Pride se regularno odvija već sedam tj., s ovim zadnjim, osam godina. Jedno je vrijeme bila aktualna priča o Zagrebu kao regionalnom LGBTQ centru, jer se ni u jednom gradu istočno od Zagreba pride, kako zasad stvari stoje, ne može održati zbog nasilja prema seksuanim manjinama. Što misliš o tome?

Ovog puta nisam mogla da dođem na Zagreb Pride, ali zato u Beogradu sebe vidim na čelu vesele povorke duginih boja. S čarobnim bičem u rukama, u ognjenim kočijama koje vuku mišićave gladijatorke zaštićene cross-dressiranim kerberima i sedmoglavim zmajevima transseksualcima, u skupocenoj odeždi od perja, dijamantskih krljušti i šljokica, dostojnoj titule kraljice queera i dekadencije. Dok iz kočija religiozno blagosiljam učesnike i posmatrače, nasmejani miroljubivi narod i nepregledne policijske kordone, bacam gratis primerke "F booka" i kondome iz kočija, i vičem: “Besplatan tretman apatije i melanholije! Sloboda seksualnoj kulturi! Živeo seks!” I svi srećno pevamo u glas: "I want to break free…"

Ali, u jednom trenutku se okrećem i vidim da iza mene nema žive duše, jer su se svi usput posvađali i skenjali zbog egomanije i donacija, i da sam sama… Usamljena sirotica, queer kraljica Balkana u poderanim papučama i zakrpama… U tom delu sna se paranoično budim. Iskreno se nadam da se to neće desiti i da loši snovi najavljuju svetlu budućnost.

Ta budućnost je za sada rezervisana samo za najveće gradove, što svedoči da je queer i dalje marginalizovan u širem društvenom kontekstu. Balkanski narodi su, ipak, kompleksno i kompleksirano mrziteljski po mnogim pitanjima: istorijskom, nacionalnom, geografskom, etničkom, političkom, seksualnom...  Meni je u celoj priči najbitnije pravo na slobodu i različitost, kao i na njihovo ispoljavanje. Sebe doživljavam kao umetnicu i zalažem se za umetničke i političke slobode. Dok ne ugrožavaš nikoga, živi slobodno, ljubi koga hoćeš, veruj u šta hoćeš i radi šta hoćeš. Represiju, nasilje, ratove i strahove prepustimo prošlosti. Nek ostanu iza nas kao relikti primitivne i sramotne zajedničke istorije. Budimo kosmopolitski zagledani u više, plemenite ciljeve, a ne da stalno gledamo jedni drugima u šupak i po tome određujemo svoje živote. No, čini mi se da na Balkanu nismo daleko odmakli u prevazilaženju različitosti, te da smo ista govna bili i ostali. Večita depresija, večita represija i regresija, a sad nas trti i globalna recesija... U takvim uslovima, jedino nas tolerancija i ljubav mogu utešiti.

Čarobni korbač, tj. Čarobni bič?

Čarobni korbač (iliti bič) je metafora moje literature koja čini da se ljudi pozitivno transformišu. Koga dotaknem ili opaučim njime po leđima, taj odmah od homofobičnog postaje gay friendly, a fašisti, skinsi, hejteri i fajteri postaju umiljata jagnjad i dupeljubi. Kakva bih ja to queer čarobnica i kraljica bila kad ne bih podanike preobraćala u miroljubive i demokratične!? Cosmic Pussy Power! Kosmogina rules!

Imala si i jednu od zapaženijih uloga u završnoj predstavi ovogodišnjeg Queer Zagreba „Gozba“ brazilskog redatelja Ze Celsa. Možeš li nam opisati to iskustvo?

A onda, Bog Ze stvori Gozbu, u osam dana, u gradu Zagrebu. To je bila prava magija, neprocenjivo i nadahnjujuće iskustvo. Nas četrdesetak - glumaca, pevača i muzičara, rukovođeni harizmom brazilske pozorišne legende Zea Celsa, objedinili smo antičke bogove, mitove i legende i napravili spektakularni teatarski banket u slavu Boga Erosa. Predstava “Gozba” koja je trajala preko četiri sata u ITD teatru bila je maestralna završnica Queer festivala. Uz puno truda i iscrpljujuće probe, ta multinacionalna, multijezična, multidimenzionalna i multikulturološka predstava objedinila je sve naše talente i strasti, različitosti i sličnosti, sumnje i nadanja, te konačno, premašila sva naša očekivanja. Osavremenjena epska lirika koja metafizičkim jezikom preispituje i slavi mudrost i ludost, greh i vrlinu, duhovnost i telesnost kroz Zevsa, Agatona, Diotimu, Dionizija, Apolona, Alkibijada, Sokrata… plejadu mitoloških likova u stvaranju slobodne ljubavi Erosa. Tragikomediorgija! Publika je rekla da je to bio praznik za oči i dušu, a za nas učesnike bilo je i mnogo više od toga: rušenje svih tabua u energetskom kovitlacu raznih identiteta, iscelenje duha, stvaranje drugačijeg tela, astralno putovanje… Što bi sve moglo da otelovljuje novo čitanje teatra. Iz haosa i nesklada napravili smo artističku heruvimsku polifoniju koja je eskalirala na sceni, ali smo se družili i zbližili i mimo nje, tako da smo zapravo stalno bili egzaltirani. Ze je pokazao svoju virtuoznost jer nas je pripitomio, pridobio i uspeo da iz nas izvuče najbolje. Svi smo imali više uloga, a moja je “sreća” što sam u roli prosjakinje Penje doživela silovanje i iz te grešne veze rodila boga Erosa. A šta bi drugo mogla izroditi Kosmička Vagina? Bogovi su tako hteli. Vrlo sam ponosna što sam bila deo tog projekta. Za mene je to neverovatno uzbudljivo, inovativno i kreativno iskustvo. S druge strane, bilo bi još uzbudljivije da sam predstavu "Gozba" i celu postavu uspela dovući i u Beograd, ali je neponovljivost situacije utoliko značajnija i magičnija…

"F book" je naslov tvoje nove knjige, o kakvom se štivu radi?

Neskromno je hvaliti sopstvenu knjigu, ali mislim da je "F book", kao kruna mog dosadašnjeg rada, nadasve zabavna i poučna literatura, jer je subverzivna u odnosu na sve postojeće normative i vrednosti, pa samim tim je “moralno i politički nekorektna”, što čitaoca upućuje na ozbiljne i višeslojne poruke. Slovo F u naslovu se odnosi na inkrimisani ali najzastupljeniji izraz u engleskom jeziku – fuck(ing), termin koji je prevazišao okvire književnog i govornog područja, izašao iz seksualnog konteksta i ustalio se širom sveta kao sinonim nezadovoljstva, protesta, pogrde..."F book" bi mogla biti predstavljena kao Fabulouse Forbidden Female Fiction Force ili kao paklena hard-core zabava - produkt oslobođene, nesputane ženske seksualnosti i duha, spakovan u literarnu formu.

Znam da si s grupom beogradskih kreativaca osnovala umjetničku udrugu ARTEQ? Čime se bavite?

ARTEQ je grupa entuzijasta koji pokušavaju da budu kreativni u svim oblastima kulture i umetnosti, da objedine svoja znanja i talente i da se iskažu kroz alternativne pozorišne forme, performanse, radionice, muziku, ples... Imali smo dva vrlo uspešna performansa u klupskim uslovima i razvijamo se u pravcu festivalskih konkursa koji nam se učine zanimljivim. Otvoreni smo za saradnju i radujemo se radu.

Šta još ima novo u Beogradu, šta radi Bixi Kozmogina danas?

Dosledna sopstvenom razvoju i napretku, trenutno sam u fazi afirmacije pokloništva BDSM kulture, jer je to skrajnuti oblik seksualnosti koji je stran i nastrano tretiran u našem društvu, što je totalna nepravda. Pošto su me fanovi na facebooku (čitaj: robovi) nedavno proizveli u kraljicu femdoma, moram da opravdam i tu – najnoviju titulu. Pišem sveobuhvatni afirmativno-analitički  esej na tu temu.

Ne živim danas misleći na sutra, ali evo još par pojedinosti. Pripremam se za učešće na Casanova festivalu erotske književnosti u Vrsaru sledećeg meseca, a potom u avgustu stižem u Pazin na Festival fantastične knjiženosti gde ću predstaviti "F book", što mi ovo leto čini lepšim i usrećuje me. I dalje ću sarađivati sa queer festivalima i lgbt zajednicama u regionu, kao i sa svima koji me pozovu. Ponudila sam dramski tekst grupi ARTEQ i verujem da će taj projekat zaživeti. Dotle, završavam roman o koga će se otimati sve izdavačke kuće na Balkanu. Cilj mi je da se i dalje dobro zajebavam dok opserviram bizarnost i perverziju svakodnevice, najavljujući neizbežnu propast sveta, kao što sam to i do sada činila. Nemilosrdno i bespoštedno!

mikser
Razgovarala     Nataša Bodrožić
dijelimo f book