gužva s razlogom
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Svi su od tamo izvještavali, pa smo i mi morali pokleknuti pred tom manifestacijom koja navodno vjerno prezentira inkubatorske potencijale hrvatske mode i njezinih budućih nositelja. Dok afirmiraniji kreatori, poput Ivice Klarića, radije biraju solo predstave (pa ih se optužuje, konkretno njega, za prenaglašeno isticanje sponzora HP-a), drugi, možda još i nedovoljno stasali, moraju ići u paketu (iako se i nad njima kočoperi, u samome nazivu, sponzor Nokia). Dok dizajneri ne uspiju sami finanirati revije, dvojba o komercijalnoj prodanosti uvijek će stršati. Ali što nose?

 

Nakon sto je Ivica Klarić u ZKM-u otvorio "sezonu revija" u Zagrebu (pretežito muškom kolekcijom ironičnog naziva "Rich Bitch"), stvari su se uistinu zahuktale u srijedu 19. listopada, kad je u prvom paviljonu Zagrebačkog velesajma počeo šesti Cro-a-Porter. Ove godine koncepcijski nazvan FASHION GALLERY (zbog izložbi dizajnera nakita ULUPUH-a te slikarice Sonje Marjanović koje su se mogle pogledati kod ulaza).

Organizacija i produkcija samog eventa, čini se, svake godine postaje bolja i bolja, tako da ove sezone (osim ogromnih gužvi koje su me podsjetile na naguravanje prije važne nogometne tekme, pa niti čak 1500 sjedećih mjesta nije bilo dovoljno da bi stali svi koji su pozvani - dizajneri su očito na svoju ruku podijelili previše ulaznica van kontrole organizatora) nisam imala nikakvih zamjerki, samo pohvala - za udobne, minimalistički u bijelo obojene tribine, srebrnu pistu i video instalacije u pozadini kojih se ne bi posramio niti jedan svjetski tjedan mode. A izvedba gotovo svih revija, od odlične muzike (dj E-Base), pa do šminke i frizura dovedenih do savršenstva te koreografije, uistinu je bila na razini dosad neviđenoj na ovim prostorima.

Nahrupili su naravno i raznorazni celebrityji, ali o tom mislim da više nema smisla pisati jer se tim djelom ionako bavi većina naših medija (nažalost uvijek više zainteresirana za to tko je bio u publici nego što se vidjelo na pisti). A tamo je bilo svega i svačega, s iznimkom par prilično loših revija (MAK, Marina design), bilo je tu lijepih, ali i šokantnih modnih trenutaka.

Neki su se povodili za svjetskim trendovima, a neki pak furali svoj stil. Tako je Leonarda L. (čiju je reviju otvorio odnedavno bivši, iako još na plaći, ravnatelj baleta HNK Dinko Bogdanić strastvenim plesom i doslovno skidajući svoju partnericu), unatoč dominaciji crne boje, tako moderne ove jeseni/zime, predstavila kolekciju potpuno u svom stilu, uspješno miješajući žarke boje, cvjetne uzorke, ogrlice i privjeske s likovima iz crtića.

A Ivana Popović, ovaj put u suradnji s vječnim provokatorima Letom 3, napravila je vrhunski šou. Svoje je viđenje modernog muškarca (s obaveznim dugačkim crnim brčinama) predstavila na akrobatima koji su izvodili dvostruki salto, hrpi poznatih faca (Robert Sever, Damir Markovina, Ivan Leo Lemo...) pretvorenih u manekene, debelim pjevačicama (i debelo je lijepo), te finalu sa cijelim bendom obučenim samo u potpuno prozirne crne mrežaste kombinezone (u stvari, ništa novo za njih).

Bilo je dakako i onih koji su se potpuno predalii crnoj boji, od monokromatske Charlie kolekcije, izrađene od petnaest vrsta crnih tkanina različitih tekstura, pa do gostiju iz Slovenije, dua Peršuh-Garevski koji su plisiranim crnim haljinama i odijelima dodavali zlatne dodatke kao akcent boje.

No, aktualne trendove je (po običaju) najviše pratila Linea Exclusive, od malih crnih haljina sa dijelovima od čipke, odijelima od baršuna te ljubičastim i zelenim (još dvije in boje) seksi večernijm haljinama.

Najbolje su pak revije predstavili mlađi dizajneri - uvijek dobra Amarie te možda dosad manje poznati Jular i Boris Pavlin.Oba su potonja prošlim revijama pomalo razočarali, ali su se ovaj put predstavili u daleko boljem svjetlu. Jular se odmakao od eksperimentiranja i napravio kolekciju uskih dugačkih haljina (u između ostalog izvrsno odabranim nijansama zelene i ljubičaste), inspiriranih viktorijanskim razdobljem, pomalo na tragu onoga što za parišku kuću Rochas kreira također mladi Olivier Theyskens. A Boris Pavlin je, za razliku od prilično konfuzne prošle kolekcije, ovaj put za temu izabrao čistoću i bjelinu snijega, i uspješno je pretvorio u odlično skrojena odijela, kombinirao je sa srebrnim suknjama i jaknama, a najljepši je dio bio finale profinjenih večernjih haljina, stvorenih upravo kao za filmske dive iz nekih davnih vremena. Bajkovito!

Amarie je pak ponovo savršeno znala odabrati materijale (podatni baršun, meko pletivo širokog boda) i kombinirati boje (bež paleta, zeleno, tirkizno...) da bi stvorila ženstvene haljine koje na suptilan način ističu seksipil, prevelike casul pulovere, stole od umjetnog krzna, sve to uz muziku francuskih šansona.

Od gomile ostalih revija (ukupno su se predstavila 24 dizajnera) vrijedi istaknuti i Ivonu Martinko, čini se novu zvijezdu po količini pozitivnih kritika na dobro promišljene modele zagasitih boja i zanimljivih krojeva (meni se najviše svidjela jakna koja je naborima stvorila efekt military stila), Tea Perića koji svojim nostalgičnim modelima kao da želi vratiti romantično vrijeme kada su žene bile dame, te zanimljive pirate sestara Boudoir koje su prvi put predstavile i mušku kolekciju.

 

 

likovnost/moda

 Autor    Jasna Rausavljević