dragi bruce lee...
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Danas nije lako biti ni spomenik. U gradu u kojem su rušene i mnogo veće veličine od njega (onaj most ni UNESCO nije mogao zaštititi), destrukcija statue majstora borilačkih vještina Brucea Leeja dokaz je da je vandalizam nad spomeničkim arhitekturama samo umiveni oblik krvoprolića. Da se Bruce Lee kojim slučajem borio protiv deklariranih fašista, već bi graktale udruge. Njegova najveća greška je što se borio protiv nekakvih načelnih i generalnih bad guys. Tom suštinski antifašističkom spomeniku u Mostaru su krali nunčake iz ruku, špricali ga crnim sprejevima i potpisivali kao "žućo Lee", među nogama mu crtali ženski spolni organ, a kad ga ni to nije pokorilo, pokušali su ga cijelog - ukrasti. Dok čekamo restauraciju brončanoga kipa, Boris Rašeta napisao je emotivno pismo legendi koja je nakon 111 dana morala biti spremljena u skladište.

 

Dragi Bruce Lee;

pišem ti ovo pismo i ne pretjerano ožalošćen, jer se nadam da ćeš žohare koji su te, kukavički kao i u tvojim dosadašnjim filmovima, napali udarcem ispod pojasa, savladati i rasturiti kao beba zvečku.

Zakoni žanra nalažu naime da, tijekom zapleta, negativci, koristeći se raznim ali u pravilu nečasnim sredstvima, čine sve kako bi savladali Dobro i ovladali svijetom. No oni u toj nakani ne uspijevaju jer svijetom osim zakona žanra vladaju i zakoni tržišta, a oni kažu da masovna publika voli pobjedu Dobra nad Zlom. Dakako, na kraju, nakon niza zapleta, čime vjerujem treba objasniti i ovo tvoje zadnje povlačenje.

I to me ispunjava nadom. Iako znam da ti nije lako.

Nije ni nama, ali ti si junak, a ne mi.

Ovi naši, mostarski kabadahije - ni približno nalik onima iz Zmajeva gnijezda - najprije ti otkinuše nunčaku, potom te zališe farbom, onda ti nadocrtaše ženski spolni organ po tvom mesinganom, sjajnom međunožju, i falilo je još samo krvi da ti se napiju pa da vandalizam bude potpun.

Znam da su te zato sklonili. Da malo razmisliš. Da osmisliš kontraudarac. Da iscrtaš put trijumfa.

Savladao bi ti četu pravih negativaca koji nožem gađaju tvoje srce, ali kako ćeš savladati pijance koji noću sprejem dorađuju tvoju anatomiju?

Uništio bi ti švercere drogom, ali kako da uništiš bijednike koji ti kradu nunčaku?

Rasturio bi ti Cosa Nostru koja poštuje zakone šutnje i osvete, ali kako da rasturiš bagru koja vjeruje da "što je na javnoj površini, to je namijenjeno vandaliziranju"...

Ne znam, stvarno, kako. Te likove kod nas dosad nitko nije savladao, to je ključna metoda borbe skoro svih naših gerila, i one ovaj žanr koji se zove naš život ciklički pretvaraju u horor, koji se uvijek nastavlja, umjesto akcijale poput "Zmajeva gnijezda" u kojoj dobro na kraju uvijek pobjeđuje zlo, a pošto dobro pobjeđuje na kraju, jasno je da kraj postoji - za razliku od horora. Očekujemo, dakle, kraj s tvojom pobjedom. Kao i dosad.

Dragi Bruce Lee;

želim da se što prije vratiš iz svoga sigurnog skladišta jer skladište nije za takve poput tebe, nego bi uskladištiti trebalo Njih.

Jedino ti to možeš.

Vrati se što prije, blistav kao i dosad, i udri po bandi!

Uz najbolje želje; tvoj poštivalac od djetinjstva

Boris Rašeta

skandal

 Autor    Boris Rašeta