čuvari ovaca u ormaru
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Rančer i rodeo kauboj, spojeni na poslu čuvanja ovaca, spojit će i mnogo više od honorarnog ljetnog poslića 1963. godine. Njihova tinjajuća ljubav eksplodirat će u navalama strasti, a pratit će ih godinama i obilježiti živote. Novi film Anga Leeja emotivni je vrhunac njegove karijere, a poosvajao je već gomilu nagrada. Boyd Van Hoeij (Europeanfilms.net) nazvao je "Brokeback Mountain" "najboljim filmom Anga Leeja". Owen Gleiberman (Entertainment Weekly) o filmu kaže: "Veliki hollywoodski emotivac s centralnim patosom, a opet i moderni vestern koji se polako pretvara u tihu revolucionarnu ljubavnu priču." Ni Kupusova Ivana Perić nije bila manje darežljiva.

 

"Brokeback Mountain" sam odgledala s knedlom u grlu i rukom na srcu. Prvo sam pomislila kako se Ang Lee prodao. Kome god? Homoseksualnom lobiju, umrtvljenim domaćicama željnim skandala, sveameričkoj želji za epskom pričom…? Hollywoodu naravno.

Onda sam nakon udobno prospavane noći shvatila da mali Tajvanac, dječak od pedeset i dvije ipak nije prodana duša. Napravio je blag, djelotvoran, mučan i grandiozan film. Napravio je THE film za sve gayeve svijeta, no i the film za sve one koji to nisu.

Ennis del Mar i Jack Twist dva su sveamerička momka koji se na sasvim muškom zadatku (čuvanja ovaca) na gorštačkom, nepredvidljivom mjestu, skrivenom od svijeta - zaljube. Nakon prve ljubavničke noći Ennis veli Jacku: "You know  I ain't queer..." Jack mu uvjerljivo odgovara: "Me neither". Svakako da je to daleko od istine, kako će se poslije pokazati, jer istina je da su obadvojica itekako queer, no i, braćo, puno više od toga. Oni su mali ljudi, ti mali "čovjeci" koji se tek tako, olako, zaljube. No ono što nihovu priču čini nadintimističkom, nadljudskom i onako ljigavo epskom upravo je nemogućnost njezine potpune provedbe.

Eh, sad prizivam ja "Kratak susret", prizivam ja sve one nemoguće filmske ljubavi, nekako mi nadolaze "Mostovi okruga Madison", iste je mučaljive, nostalgične, melankolične, sporonadimljujuće atmosfere, kao i nova ljubavna odiseja Anga Leeja. Svakako, film za spremanje u onu posebnu ladicu - ladicu slatkog, mirisnog, pomalo zabranjenog rublja.

Taj je filmski katapult lansirao mlade, tek nadošle zvijezde - maestralnog Heatha Ledgera čijem kauboju, autentičnom i pljuckavom, vjerujete do faze težeg emocioniranja,  zaigranog, zaljubljenog Jakea Gylennhaala čudesnih telećih očiju, potresnu, ljepuškastu Michelle Williams kao najtragičniju figuru filma, te razigranu, brijem svoj film, Anne Hathaway.

Ono što Lee izvlači iz svojih glumaca ravno je bacanju udice u najdublji kanjon i pecanju najraskošnije slatkovodne ribe. Frustracija, nesreća, konzervativizam i strah dominiraju ovim velikim filmom, sveprihvaćenim u Hollwoodu, možda pomalo iz protesta protiv sverepublikanske stvarnosti. No, ne treba biti sitničav i strog prema filmu koji je prije svega iskren i velik.

Odabiranje da pođu linijom manjeg otpora, dvojica filmskih antijunaka, naime,  cijeli se svoj život kriomice sastaju, iza leđa obitelji i prijeteljima. Ovo je sasvim logičan slijed u zemlji ogromnih prostranstava gdje su naizgled ogromne "slobode" u takvom neskladu sa još prisutnijim neslobodama i zatucanostima. Kratka epizoda iz djetinjstva kada je svjedočio ubojstvu lokalnog starog queera, Ennisu će biti zvijezda vodilja koja će mu kao lampica svijetliti svaki put kad bi poželio izlazak iz ormara. Strah i predrasude u ovom su filmu opisani tako razumski, slijedom uvjetovanh događaja, nikako kao neka tamo bijela vrana u jatu crnih ili trinaesto prase na sisi.

Minuciozna, benigno lijepa fotografija, odmjereno spor, no emocionalno žestok ritam filma, plus nezaboravne glumačke sekvence - jasna su odrednica kojom je išlo američko filmsko glasačko tijelo. Gay "Titanic"? Nije nego!!! Novi, lijepi emotivni vrhunac najsenzibilnijeg mainstream redatelja u Hollywoodu.

film

 Autor    Ivana Perić