zašto volim bracu?
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

Veliki slučajni prolaznici, lavovi u kontaktu sa skulpturom, naranče umjesto valova, bicikli umjesto slika... Miljenik glorija i slične high-glam štampe u Dubrovniku se opet predstavlja kao hiper-atraktivni umjetnik.

 

U Dubrovniku, u Modernoj galeriji, u toku je izložba naslova "Braco Dimitrijević - Retrospektiva". Par desetljeća njegova rada raspoređenih na par katova.

Odgovore na pitanje iz naslova dobili smo od grupe posjetitelja koje smo tamo zatekli:

- Zato što postavlja velike plakate po gradovima, a na njima je raja.

- Zato što mu je pos'o šega dok malo ne promisliš.

- Zato što je odavde.

- Zato što kao da nije odavde.

- Zato što drži do frizure.

Drugo pitanje je bilo: Čega sve ima na izložbi?

Posjetitelj broj 73 rekao nam je sljedeće: Ima portreta slučajnih prolaznika preko cijelog zida, ima voća pred slikama i slika na biciklima, ima priča o tome kako je Leonardo imao dobar horoskop pa se probio na estradi, a X Ypsilonović bio rak, podznak riba pa nije poznavao prave ljude, pa ga nitko nije ni znao, ni njega ni njegovu umjetnost, a bio je i bolji od Leonarda, garant! Onda ima Brace na fotkama kako kuca na vrata i traži poznate face, tipa Hegel, al ga ne nalazi u rodnoj mu kući. Onda Braco u Milanu, Braco u Parizu, Braco i Velika Jabuka… Onda je Braco stavio umjetnost u kavez s lavovima, onda je stavio Modiglianija u ormar. Onda je Braco odrezao kosu, ostavio šiške i pričao o pijedestalu s Richardom Serraom. Pitao ga je šta bi on da mu stavi limun ispred slike. Ovaj je rekao da mu je to okej i još su nešto pričali…

Braco Dimitrijević jedan je od najzanimljivijih, a zasigurno i najpoznatiji konceptualni umjetnik s “naših prostora”. Prvu je izložbu imao, kažu, kao desetogodišnji braco. Rođen je u Sarajevu, slikarstvo studirao u Zagrebu, koji je potresao burnih sedamdesetih svojim golemim plakatima postavljenim na tadašnjem Trgu Republike. Upravo tom serijom monumentalnih plakata slučajnih prolaznika stekao je veliku slavu. Nastavio ih je vješati svuda po svijetu, po kulturnim metropolama, preko reprezentativnih građevina, sprdajući se i sa socijalizmom i s kapitalizmom, ismijavajući i kult vođe i kult tržišta, idole masovnog ukusa proizvedenog na tvorničkoj traci. Velika ljudska lica uvod su i u ovu retrospektivu.

Drugi važan segment njegova rada, neizostavan u pogledu unatrag, odnosi se na tzv. ”Tryptychos post-historicus”, svojevrsni koncept “aktivne sadašnjosti”. Dimitrijević ovdje propituje odnos prema prošlosti, funkciju pijedestala (institucije) u kvalificiranju umjetičkih djela, te potencijalni razvoj umjetnosti. Uzimajući tri predmeta: autentičnu umjetničku sliku, predmet iz svakodnevne upotrebe i proizvod prirode, ovdje uglavnom voće, pokušava spojiti i suprotstaviti vremena, prošlost staviti u funkciju sadašnjosti, efektom šoka promijeniti kut gledanja (posjetitelja). Na primjer, promatrač “naleti” na platno u drvenom čamcu, dok mu je nos pun mirisa agruma, limuna i naranči s poda.

Na posljednjem katu galerije, predstavljen je Dimitrijevićev projekt postavljanja umjetničkog djela u zoološki vrt, umjetnosti među divlje životinje, prirode i ne-prirode među rešetke. “Gledano s Mjeseca, nema razlike između Louvrea i zoološkog vrta”, izjava je samog autora, mada, među lavovima, umjetnost nekako prestaje biti to što jest.

"Retrospektiva" Brace Dimitrijevića jedan je od najzanimljivijih kulturnih događaja sezone, što zbog privlačnosti lika i djela samog autora, što zbog odličnog izložbenog prostora koji je ponovio prošloljetnu slavu odlične "Svjetline". Dimitrijevićev koncept funkcionira izrazito vizualno, tj. osoba koja se tek susreće s ovim umjetnikom, baš putem dubrovačke "Retrospektive", ostaje zaintrigirana, pozitivno zbunjena, “nabrijana”, nikako ravnodušna. U tom smislu, sasvim je ispunila svoju zadaću - atraktivno i prilično dosljedno predstaviti hiper-atraktivnog umjetnika.

Retrospektiva ovdje ima značenje i re-otkrivanja Brace Dimitrijevića nekim novim generacijama, te oduzimanja monopola nad njegovim likom (ajde, neka bude - i djelom) žućkastim “glamuroznim” časopisima.

P.S. BRACI REĆI DA MU JE NE'KO ZAGRIZ'O JABUKU IZ INSTALACIJE (kaže onaj posjetitelj)

likovnost

 Autor    Nataša Bodrožić

Foto     dubrovnik-festival.hr