imali ste pogrešno djetinjstvo?
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Kako su partizani odjednom postali generalno "bad guys"? Za one koji cijelo svoje djetinjstvo iz današnje perspektive doživljavaju kao queer, Queer Zagreb organizirao je projekciju partizanskih filmova.

 

Partizanski (QUEER) filmovi
kino Tuškanac, 26. i 27. svibnja 2006.

Buđenje jednog jutra bez jučerašnjeg kulturnog konteksta, učenje da je nešto lijepo, dobro i poželjno danas, a pogubno, neprijateljsko, pogrešno sutra, igra vrijednostima, sve je to podloga za lijep slučaj društvene shizofrenije.

Svi smo, više-manje, doživjeli onaj trenutak (zemlje u tranziciji) kada je nova politička elita počela s proizvodnjom novih vrijednosti dok one stare još nisu nestale. U koliziji starih i novih vrijednosti, pitanje je što se zaista dogodilo s pop kulturom. Što se dogodilo s "Ježevom kućicom", "Boškom Buhom", partizanima, Titom i štafetom, autoputom "Bratstvo i jedinstvo", sletovima i primanjem u pionire? Što s djetinjstvom u kojem smo slušali pogrešne priče, učili napamet pogrešne pjesme, čitali pogrešne knjige i odrastali uz krive filmove? Kako su partizani odjednom postali generalno "bad guys"? Sve je to bilo nekako nasilno, poput zahtjeva u stilu: "Zaboravi Bruce Leeja, bio je papak!" Zaboravi Paju (Paška?) Patka, on je ipak tek - perad! Elvis Presley - obični plagijator koji je pola repertoara pokrao od Kiće Slabinca!

Kako se osjeća čovjek kojemu je prekrižen kulturni kontekst cjelokupnog djetinjstva? Kojemu su predškolske godine i školska ikonografija obojene u crno? Kad su mu slike iznad školske ploče jednostavno zamijenjene novima, bez puno objašnjenja i rasprave? Zapravo uz prilično "sumnjiva" objašnjenja i BEZ rasprave. Kad mu cijelo djetinjstvo iz sadašnje perspektive djeluje potpuno "queer"?

I dok su u postautoritarnim godinama hrvatskog tranzicijskog konteksta u medijskom prostoru pomalo počele pucati brane čisto-hrvatskog, kada je poneki srpski glumac progovorio na televiziji u nekom filmu, kad su se velike partizanske filmske epopeje počele apologetski gledati kroz prizmu zdravog, domaćeg "trasha", onaj intimistički, naivni/nevini, "pionirski" pristup partizanskom filmu i vrijednostima koje je propagirao, konstantno je zanemarivan. Čini se da je vrijeme da se osvrnemo na sve ono što je "nama naša borba dala" i pogledamo neke od klasika naše pionirske mladosti. Po načelima:

P- Pošten
I- Iskren
O- Odan
N- Neopterećen
I- Istrajan
R- Radoznao

Pogledajmo, još jednom, kako smo vidjeli svijet kad smo bili mali. Queer Zagreb vas poziva na proživljavanje grupne katarze do izbavljenja, kroz projekcije filmova:

26. maj, petak

17:00
Saša - "Drugi svetski rat. Nemci i njihovi suradnici terorišu oblast. Ali skoro svake noći, jedan od njih biva ubijen. Na svakom ubijenom nalazi se redni broj i potpis 'Saša'". Partizanski krimić koji tjera suze na oči.
Režija: Radenko Ostojić
Uloge: Rade Marković, Dušica Žegarac, Bekim Fehmiu
Godina proizvodnje: 1962.
Trajanje: 89 minuta

19.00
Igmanski marš - to je onaj film kad se partizani smrznu pa im režu prste
Režija: Zdravko Šotra
Uloge:Bata Živojinović, Slavko Štimac, Branislav Lečić, Milan Štrljić
Godina proizvodnje: 1983.
Trajanje: 96 minuta

21.00
Boško Buha
- priča o junaku - mladom partizanu koji gine za domovinu; originalnu pjesmu pjeva Oliver Dragojević (ekavicom)
Režija: Branko Bauer
Uloge: Žarko Radić, Marko Nikolić, Ljubiša Samardžić, Ivan Kojundžić, Milan Štrljić
Godina proizvodnje: 1978
Trajanje: 124 minute

27. maj, subota

17.00
Orlovi rano lete - Branko Ćopić in his best: djeca-hajduci, partizani, orlovi, Ljubiša Samardžić, pas Žućo, ukoliko ste propustili pročitati lektiru sedamdeset ili osamdeset i neke, sad je šansa da to nadoknadite
Režija: Soja Jovanović
Uloge: Miodrag Petrović- Čkalja, Ljubiša Samardžić, Bata Paskaljević
Godina proizvodnje: 1966.
Trajanje: 87 minuta

19.00
Idemo dalje - seoski učitelj Dragan Nikolić uči djecu pravim vrijednostima, u vihoru rata. Ena Begović glumi babicu, ljepša nego ikad! Bata Živojinović glumi Švabu koji ne progovara ni riječ.
Režija: Zdravko Šotra
Uloge: Dragan Nikolić, Ena Begović, Bata Živojinović, Bata Stojković, Pavle Vujisić
Godina proizvodnje: 1982
Trajanje: 93 minuta

21.00
Otpisani - partizanski James Bond; muzika iz filma postala (mobitelski) klasik
Režija: Aleksandar Đorđević
Uloge: Dragan Nikolić, Voja Brajović, Miki Manojlović
Godina proizvodnje: 1974.
Trajanje: 81 minuta

ULAZ JE BESPLATAN!

film