arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

Na blogosferskoj adresi http://bookmarkerica.blog.hr smjestila se žena u trideset-i-nekoj koju su, kako kaže, (poneke) knjige prilično zadužile pa se osjetila pozvanom dio duga otplatiti na svom blogu promovirajući kulturu čitanja, naviku promišljanja i otvorenost prema novim idejama. To je samo jedan od njezinih motiva, onaj altruistični, dok drugi, čisto zdravo-sebični motiv je mentalna vježba, a katkad i duhovna, koju odrađuje analizirajući pročitana štiva i artikulirajući svoj stav o njima na blogu. A to čini uistinu pronicljivo i lucidno, osim dobra čitateljskog ukusa otkrivajući također i dobro poznavanje književno-kritičarskog alata, ali i vlastitu dobrohotnost jer uglavnom piše o djelima koje smatra kvalitetnima, dok na ona druga ne troši riječi. Pritom je i vješta u privlačnom oblikovanju bloga, pa svoja vrlo zanimljiva razmišljanja redovito garnira  kvalitetnim fotkama i likovnim reprodukcijama, kao i zanimljivim ulomcima iz pročitana štiva. Inače, radi se o blogerici koju je od pisanja svojevremeno odvukla ljubav u jednu drugu profesiju, ali se nada da bi prevrtanje tuđih tekstova moglo pomoći u artikulaciji vlastitih, kako bi sve one brojne, negdje u grlu zapele neispričane (ili neizvikane) priče, možda jednom i procurile na papir. Sigurni smo, na veliku radost brojnih redovitih čitatelja njezina bloga, a u doglednoj budućnosti, možda i na dobrobit domaće prozne scene...

Ocjena: 9/10


Iz bloga:

Sjećam se, sjetni rifovi  pjesme “Brothers in arms” Dire Straitsa su se često miješali sa zvukovima detonacija, fijuka granata i moga ubrzanog srca. Sintagma braća po oružju označava još i danas neupitnu bliskost, povezanost i nijemo razumijevanje među ljudima koji su zajedno u nekim blatnjavim rovovima proživljavali iste strahove i nade. No, samo rijetki znaju da ta pjesma ima jednu važniju poantu; jednu (u to vrijeme izuzetno opasnu) misao, nimalo poticajnu za ratnika. Negdje u jeku rata pojavila se i hrvatska, tamburaška obrada ove znamenite pjesme, ali je ona, slučajno ili namjerno, izostavila taj katarzični moment:

But its written in the starlight
And every line on your palm
We're fools to make war
On our brothers in arms

Kakve ovo ima veze s knjigom Roberta Međurečana? Možda nikakve. A možda taj Čovjek u nama, koji zatrpan našim opravdanjima, racionalizacijama, nužnostima, nacionalnim i drugim ponosima, ipak shvaća da linija između Dobra i Zla ne leži između dviju nacija, čak ne vijuga niti između ljudi – ona presijeca svakoga od nas, iako možda nejednako. I on osjeća tko su, zapravo, braća po oružju. Ova krivnja, ovaj godinama ušutkavani demon što se sada naprasno budi u bivšem hrvatskom branitelju, a sada odvjetniku, pokretač je radnje romana Prodajem odličja, prvi vlasnik. Viktora upoznajemo u trenutku kada više ne može dalje, kada ostavlja svoj prividno sređeni život kako bi riješio tu gvalju koju nosi u grudima. Poput junaka iz bajke, on mora krenuti na put, prijeći prepreke, uzaludno lutati – samo naizgled uzaludno, jer i na tim stranputicama njegova uloga postaje ključna u nečijem životu, ili netko potreban ulazi u njegov život i usmjerava ga dalje. Nažalost, to nije bajka. Rat je prošao, ali on još traje, mnogi su ostali zarobljeni u tom košmaru i danas. O tome svjedoče crne kronike. O tome govori i ovaj roman – u tome leži njegova iznimna vrijednost. Svjedočanstvo i dokument jednog vremena, artikulirani poziv za pomoć. Iako je ovo u biti teško čitati (na neke stvari bismo svi mi najradije zatvorili oči), knjiga se, paradoksalno, čita s neobičnom lakoćom. Jezik je jednostavan, svakodnevan, rečenice su često kratke, slikovite (…Zatišinilo baš prijeteći. Tijela se zaledila u pokretu, lica upitnici…), a potencijalno tragične situacije ponekad postaju komične. Preporučam pročitati. Preporučam malu osobnu pobunu zbog završetka takvog kakav jest. I promišljanje mogućih alternativa - možda će zatrebati u nekoj drugoj, možda vašoj, priči.

.


Iz arhive:
lomodeedee.com, Deborah Hustic, 4.8.2009.
gosponprofesor.blog.hr, gospon profesor, 25.6.2009.
matejuska.blog.hr, marchelina, 21.5.2009.
bookeraj.blog.hr, Bookeraj, 12.4.2009.
kuharica.blog.hr, Mare, 5.3.2009.
kojotica.blog.hr, Kojotica, 9.2.2009.
storyatures.lotrab.com, Storyatures, 11.1.2009.
ostriczelenalista.bloger.hr, Zoran Zeleni, 5.12.2008.
irenaluksicstory.blog.hr, Irena Luksic, 30.10.2008.
ida.bloger.hr, Elfrida M. Mahulja, 3.9.2008.
rijec_dana.bloger.hr, Riječ dana, 23.7.2008.
velikaocekivanja.blog.hr, skupina autora, 16.6.2008.
igramilijuna.bloger.hr, igramilijuna, 24.5.2008.
jezicnisavjetnik.mojblog.hr, Scorpy, 25.4.2008.
pisacuspon.blog.hr, Sinke, 10.4.2008.
asboinu.blog.hr, Bitke kroz povijest, 9.3.2008.
karaka.blog.hr, Profesorica i mama, 13.2.2008.
kamovic.blog.hr, Kamović, 12.1.2008.
kiberdzezva.blogspot.com, KiberDzezva, 13.12.2007.
femmeart.blogger.ba, Vlastita soba, 18.11.2007.
pjesmeomirni.blog.hr, Nepoznati pjesnik, 11.10.2007.
otprilike.blog.hr, Otprilike isto, 17.9.2007.
sisa.blog.hr, Sisajed, 29.8.2007.

blogovi
 Autor    Božidar Alajbegović
vodič ka dobrom štivu
bookmarkerica - bookmarkerica.blog.hr
brrrrr, ne bi ja to čitala kolegice... svakim novim postom nalazim ti hrabre crte. tko zna na što ćeš mi ličiti za par mjeseci, možda Herculesa ili Golijata...:)
(komentirala Kolegica Mica)