'big brother' priznao
zaobilaženje zakona
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

Obavijest "Big Brother kuća prije nekoliko minuta" zapravo je pravna dosjetka kojom se izbjegla kategorizacija "živog programa".

 

Službeni glasnogovornički tim 'Big Brothera' reagirao je na, kako kažu, "navodno prikazivanje neprihvatljivih sadržaja" za što ih je Vijeću za elektroničke medije prijavio Ured pravobraniteljice za djecu. "Zabavna emisija 'Big Brother' u potpunosti je u skladu sa svim zakonskim propisima Republike Hrvatske", tvrde na RTL-u. "Kao autorsko djelo koje pokazuje stvarnost, odnosno stvarni život ljudi, 'Big Brother' sadržava samo one aktivnosti i postupke koji su normalni, uobičajeni i legalni u svakodnevnom životu."

Ured dječje pravobraniteljice, kako je već objavio Kupus.net, predložio je provođenje postupka o utvrđivanju kršenja zakona od strane emisije 'Big Brother'. Dječja pravobraniteljica Ljubica Matijević Vrsaljko smatra, naime, kako je riječ o sadržaju koji "vrijeđa ljudsko dostojanstvo", te može "štetiti psihofizičkom razvoju djece i mladeži". Pravobraniteljica je reagirala službenim aktom nakon opetovanih prigovora građana koji su se požalili da RTL nekritički emitira scene golotinje, alkohola i pušenja – usred bijela dana, u vrijeme kad su djeca vjerojatno pred televizorom.

Gledatelji su, međutim, u posljednje vrijeme u dnu ekrana, tijekom emitiranja 'Big Brothera', mogli zamijetiti poruku "Big Brother kuća prije nekoliko minuta". Ona tu nije nimalo slučajno. Glasnogovornik Kristijan Gržetić objašnjava zašto je uvedena ta novina: "Prema hrvatkom zakonu nije dopušteno emitiranje konzumiranja duhanskih proizvoda u prijenosu uživo. Čim show ne ide uživo, ne podliježe navedenom zakonu."

Iako smo pomislili da bi prijenos mogao ići s odgodom zato da bi se pravovremeno reagiralo i eventualno zaustavio prijenos (kao u dobra stara vremena kad su se na taj način prevenirale psovke u živom prijenosu), glasnogovornik 'Big Brothera' posve je neočekivano priznao da je riječ o pravnoj dosjetki – odgovoru RTL-ova pravnog tima. Želeći potvrditi da nešto nismo pogrešno shvatili, poslali smo ove izjave i na službenu autorizaciju koju je glasnogovornik uredno izvršio.

Ta pravna doskočica RTL-a uvedena je nakon prijetnje ministra zdravstva Andrije Hebranga koji je zagrmio da se za pušenje tijekom živog prijenosa televiziju može kazniti s 200 do 500 tisuća kuna. Reakcija 'Big Brothera' bila je promptna. Show se više ne emitira live, već – live sa zaostatkom.

"Jedino petkom, kad show ide uživo, izbjegavamo kadriranje kandidata dok puše. Nismo im davali nikakve posebne naputke da ne smiju pušiti. Oni imaju potpunu slobodu življenja i ništa im se ne brani", dodaje glasnogovornik Gržetić.

Opijanju u 'Big Brotheru' ipak se naoko pokušalo stati na kraj: "Točno je da su količine alkoholnog pića koje kandidati smiju naručiti u tjednoj nabavci ograničene na pet litara. Koliko god im je sloboda zajamčena, ipak želimo da sve ostane na razini dobrog ukusa."

Zanimljivo je međutim da ta količina nije vezana uz broj kandidata u kući. 'Big Brother' nam je potvrdio da se ta količina dopuštenog alkohola neće mijenjati kako show bude napredovao, a pojedini natjecatelji napuštali kuću. Drugim riječima, pet litara alkoholnog pića (a to uključuje i mogućnost nabavke žestokog pića) ostat će ista, a kanidata će biti sve manje i manje. Začuđuje, dakle, što je 'Big Brother' ostavio mogućnost sve većem i većem opijanju kandidata, istovremeno se zaklinjući u ograničenja "dobrog ukusa".

Gržetić pomalo kontradiktorno, unatoč priznanju o zaobilaženju zakona, brani 'Big Brotherovu' ljubav prema državnim institucijama. "RTL Televizija izražava spremnost za otvoreni dijalog i suradnju sa svim nadležnim državnim tijelima o spornim pitanjima, odnosno namjerava u izravnoj komunikaciji s Uredom pravobraniteljice te Vijećem za telekomunikacije nastojati otkloniti sve eventualne nesporazume vezane uz BB show koji se u istom obliku emitira u 25 zemalja svijeta", stoji u reakciji na pritužbe pravobraniteljice za djecu.

U isto vrijeme, preventivno se reagira i na želje nad kontrolom ovog showa: "Bilo kakvo ograničavanje 'Big Brothera' u sadržajnom ili formalnom smislu predstavljalo bi narušavanje slobode izražavanja, odnosno ograničavanje zakonom zagarantirane slobode medija."

I tako, dok pravobraniteljica smatra da reality show krši zakon, reality show smatra da zakon krše oni koji show napadaju. Pozivajući se na slobodu medija i navodne pritiske, neosporno smo dobili – žrtve. Bila ta žrtva show ili pak djeca koja mogu usred bijela dana gledati svoje uzore kako izmjenjuju strasti, kako za dobro odrađene zadatke dobivaju alkohol kao nagradu, te kako se na televiziji vrte reklame koje ne napominju da je pušenje štetno za zdravlje, ma koliko idoli šutjeli o tome.

skandal
Iz arhive:
Prijava protiv 'Big Brothera', dopis dječje pravobraniteljice, 6.10.2004.