vor war
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

"Barrayar"
Lois McMaster Bujold
(Algoritam, 2004.)

 

 

Jednostavno rečeno, ova žena zna pisati. Iako je to bilo jasno još u prethodniku "Krhotine časti", "Barrayar" naprosto vrišti razrađenom fabulom i uvjerljivom karakterizacijom likova koje upućuju na besprijekorno umijeće Bujoldice. Upravo niz snažnih likova predstavlja glavni adut djela te čini priču autentičnom i uzbudljivom; umjesto banalnog opisivanja karakternih crta, autorica je dopustila da likove izgrade njihova djela, kojim je postupkom svaki od njih dobio na uvjerljivosti.

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje kolutaju očima na znanstvenu fantastiku, a mislite da Hugo nagrade dodjeljuje Ivana Plechinger, propuštate onoliko zabave koliko jedna space opera poput "Barrayara" uopće može pružiti.

Radnja druge knjige iz serije "Pustolovine Milesa Vorkosigana" direktno se nastavlja na "Krhotine časti"; prati novopečenu barunicu Vorkosigan koja se hvata u koštac sa zahtjevnim društevnim pravilima Barrayara očekujući tih život vorske dame. Ono što slijedi nije niti približno tih život jer se Cordelia nađe usred borbe za život svog nerođenog sina i borbe za carsko prijestolje koja je eto česta u barunskim krugovima.

Izbjegavajući korištenje "technobabble" jezika toliko tipičnog za većinu zf tematike, Bujoldica stvara žanrovski hibrid koji se ne oslanja isklučivo na egzotiku kakvu pruža kontekst budućnosti i tehnologija koje tamo leže. Spretno korištenje taman dovoljno (ne)jasnih uređaja uspješno dopunjuje svijet koji u potpunosti leži na interakciji likova i autoričinu neobičnom talentu za opisivanje napetih, klaustrofobičnih akcijskih scena.

Uživjeti se u pročitano nikad nije bilo lakše i već nakon nekoliko poglavlja strepit ćete od nervnih disruptora, smijati se britkom humoru kada disruptora nema i frustrirano spuštati slušalicu ljudima koji vas nenadano nazovu jer je taman napeto i lagati im da ćete im se javiti čim završite odlomak. Isti obrazac ponašanja ponavljate kontinuirano do posljednje stranice jer ova knjiga nema odlomka koji bi vam dopustio predah. Kad već dospijete do kraja, stvari se TEK započinju kuhati jer na scenu stupa mladi barun Miles Vorkosigan. Ukoliko odlučite pratiti njegove dogodovštine u knjigama sljednicama "Barrayara", ne zaboravite tu i tamo odspavati.

Ocjena: 8/10


Iz knjige

Više joj se sviđala vojna povijest koja je bila vremenski udaljenija. Na primjer, stoljeće ili dva u prošlosti. Zamišljala je nekog budućeg znanstvenika kako je motri kroz teleskop vremena i u mislima mu pokazala prostačku gestu. U svakom slučaju, sad je shvatila kako su sve vojne povijesti koje je pročitala izostavljale najbitniji dio; nikad nisu spominjale što se događa s nečijom djecom.

književnost

 Autor    Mladen Končar

Iz arhive:
"Šumski duh", Goran Samardžić, 6.8.2004.
"Priča koja slijedi", Cees Nooteboom, 30.7.2004.
"Teta Liza: život protkan pjesmom", Zinka Čituš Čizmešija/Siniša Golub, 23.7.2004.