arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

Na adresi http://asboinu.blog.hr smjestio se blog ''Bitke kroz povijest''. Kao što ime veli, autor na blogu donosi opise bitaka i to čini vrlo temeljito, stručno i pedantno, na način profesora cijepljenog od suhoparnosti, pa je zijevanje isključeno. Osim tijeka samih bitaka autor neupućena čitatelja enciklopedijski informira i o značajkama i vrstama tadašnjeg oružja, hijerarhiji i karakteristikama komandnog kadra ili oznakama činova, a isporučuje i brojne zanimljivosti vezane uz bitke i vojevanja kao i mape bitaka s položajima jedinica i njihovim kretanjem te slikovne prikaze oružja sa shemama njihovih sastavnih dijelova. Broj obrađenih bitaka je uistinu fascinantan, a obuhvaćen je velik dio sveukupne povijesti ljudskog krvoprolića, od antičkih grčko-perzijskih ratova, preko brojnih lokalnih sukoba i obje Svjetske klaonice, pa sve do današnjih vojevanja. Ukratko, pravi mali blogerski alternativni udžbenik povijesti.

Ocjena: 8/10Iz bloga:

Tijekom 1. Svjetskog rata, točnije 24. prosinca 1914., desilo se jedno vrlo neobično primirje koje se dogodilo spontano, bez prethodnih priprava i bez ikakvih zapovjedi. Na belgijskoj crti bojišnice, nedaleko od grada Ypres, njemački vojnici odlučili su svoje rovove okititi božićnim drvcima kako bi si stvorili prividni blagdanski ugođaj. Tijekom badnje večeri njemački vojnici spontano su zapjevali  'Stille Nacht' i božićna drvca postavili na prsobrane rovova. Ispočetka britanski vojnici pomislili su da je u pitanju neka njemačka varka, ali kako se baš ništa nije događalo osim ugodnih tonova božićne pjesme i britanski vojnici počeli su pjevati 'Silent Night', uz pratnju škotskih gajdi. Nakon kraćeg vremena iz rovova su počeli izranjati transparenti s natpisima 'Sretan Božić'. Ubrzo nakon toga iz rovova su počeli provirivati vojnici jedne i druge strane, a potom su neki i izašli iz istih s podignutim rukama. Ubrzo su njihov primjer slijedili i ostali vojnici, pa su se manje skupine stale kretati do područja nazvanog 'ničija zemlja' izrovanog granatama. Na tom mjestu vojnici su opet spontano počeli razmjenjivati darove u vidu cigareta, pekmeza, viskija, šampanjca, čokolade. Potom je britanski kapelan održao kraću misu kojoj su nazočili britanski, francuski, belgijski i njemački vojnici. Nakon mise odigrana je nogometna utakmica koja je završila rezultatom 3 : 2 za njemačku momčad. Tako je u povijesti bitaka i ratova ostalo zabilježeno to 'Božićno primirje' koje je po službenim zapisima potrajalo sve do božićnog jutra, mada su mnogi kasnije preživjeli sudionici tvrdili da se primirje održalo i do nekoliko tjedana nakon Božića.

 

Iz arhive:
karaka.blog.hr, Profesorica i mama, 13.2.2008.
kamovic.blog.hr, Kamović, 12.1.2008.
kiberdzezva.blogspot.com, KiberDzezva, 13.12.2007.
femmeart.blogger.ba, Vlastita soba, 18.11.2007.
pjesmeomirni.blog.hr, Nepoznati pjesnik, 11.10.2007.
otprilike.blog.hr, Otprilike isto, 17.9.2007.
sisa.blog.hr, Sisajed, 29.8.2007.

blogovi
make blog, not war!
Bitke kroz povijest - asboinu.blog.hr
odlican blog, samo daj molim te, malo vise srednjovjekovlja, to su bile  makljaze....keep up good work:) (komentirale Dveri Perunove)
 Autor    Božidar Alajbegović