koncertna dvorana ulizinski
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Podbočeni na ulaznim vratima koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, maltene kao da ih plaća državni security, a ne publika koja ima ulaznice, biljeteri su na Arsenov koncert 29. travnja zapriječili ulaz posjetiteljima koji su kasnili pet minuta uz obavijest da "do pauze nitko neće biti pušten na koncert zbog nazočnosti gradonačelnika i premijera". Oh, nije razlog biljeterske krutosti (koju je fizički osjetila čak i jedna gospođa) moguće remećenje umjetnikove izvedbe, već remećenje gledateljskog spokoja onih gostiju koji Lisinskom ipak nešto "vrijede".

 

Obljetnički koncert Arsena Dedića u Koncertnoj dvorani Vatroslova Lisinskog započeo je jednom nemilom i skandaloznom situacijom koja mnogo govori o stanju kulture u Hrvatskoj. A završio je vrlo sugestivno i simbolično, umjetnikovom izvedbom stihova "Kulture neće biti". Naime, pedesetak poklonika Arsenove glazbe koji su minimalno, nepunih pet minuta kasnili na početak koncerta, ostali su, s pošteno i nemalo (80 kuna) plaćenim kartama, pred budno i silno čuvanim vratima dvorane za koncertiranje, uz obavijest da do pauze nitko neće biti pušten na koncert zbog nazočnosti gradonačelnika i premijera. Da ih se tobože, te velike ljubitelje zvonke radosti ne bi ometalo u njihovom, nota bene, od nas poreznih obveznika plaćenom, muzičkom užitku.

Sam događaj postaje tim dramatičniji činjenicom da nije riječ o koncertu klasične glazbe, gdje bi možebitni kasniji ulasci omeli harmoniju izvedbe, već o nastupu poete koji je sve, samo ne formalist, koji je vječni opozicionist, i koji zasigurno ne bi imao ništa protiv da kupci karata, koje je biljetersko osoblje na drzak i agresivan način držalo pred vratima, prisustvuje izvedbi njegove filmske glazbe, programom predviđene za prvi dio koncerta.

Jedna cijenjena gospođa pravnica čak je i fizički, apsolutno neprimjereno, odmaknuta od vrata kada je željela iskoristiti svoje pravo da uđe na koncert za koju je propisano kupila kartu. Kao pravnik ću vam reći da se tu radi o zakonski vrlo jasno definiranom obvezno-pravnom, ugovornom odnosu između kupca karte i njezinoga prodavatelja.

I kao začin na kraju, s kašnjenjem od koji dvadesetak minuta pojavljuje se i član Gradskoga poglavarstva zadužen za kulturu, gospodin Ljuština. S obzirom na bučno negodovanje i već pomalo revolucionarno raspireno raspoloženje grupe prisilno zadržane pred vratima, mladi, rigidni biljeteri ni sirotog gospodina pročelnika nisu pustili. Njihov šef, vidjevši o kako važnom pojedincu je riječ, trenutačno otvara vrata dvorane, da propusti zakašnjelog svata, a zatim po nalogu tog istog, pušta nas sve k Arsenu.

Ova dubiozna, na prvi pogled i opravdana, intervencija najviše rangiranog gradskog činovnika za pitanja kulture, otvara pitanje kako utjecaj jedne političke persone prije otvara vrata kulturnog događaja, nego za njega časno kupljena ulaznica. I koje su to veličine izvjesni Sanader, Bandić i Biškupić da radi njihova dolaska na određenu kulturnu manifestaciju ista poprima vojnički karakter.

Novinari Nove TV nisu htjeli uzeti našu izjavu o ovom događaju jer su bili preokupirani jurnjavom za kadrom premijera. Kao da je on imao nastup.

I da učvrstim svoj duboki stav koji ću vam na kraju iznijeti, samo jedna crtica koja se dogodila večer ranije. Kontroverzna Pi aRica Tjedna suvremenog plesa, Nora Rumboldt Krstulović (koja je u svojoj uspješnoj karijeri znala manje bitne akreditirane novinare maknuti s njihovih mjesta kako bi se dodvorila raznim moćnicima, osiguravši im mjesta na predstavama i koncertima), na sebi svojstven drzak i arogantan način, udaljila je iz foajea Zagrebačkog kazališta mladih grupicu od desetak plesača, glumaca, novinara i jednu umirovljenu prima balerinu nacionalnog teatra, koji su tamo žarko željeli i molili, doduše bez karte, sudjelovati, sjedeći na prolazu, podu ili jednom od praznih mjesta, kojih je definitivno bilo, u uvertiri Tjedna suvremenog plesa, izvedbi izraelske skupine Inbal Pinto. Dakle, da poentiram, izvjesno je da su određeni pojedinci i institucije uzeli sebi za pravo da mjesta koja bi trebala biti rasadnici kulture pretvore u njezine strogo čuvane zatvore. Krvoločno branjene od vojske vlastitih platiša.

skandal
Autor   Marko Sjekavica