arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

kronika animafesta (4)

Hermetički i takozvani "teži" (termin kojim umjetnička elita voli opravdavati one koji imaju nerealiziranu komunikaciju s publikom) filmovi obilježili su četvrti dan Animafesta. Čak i mimo aprstraktnih vizualizacija metamorfnog svijeta animiranog filma, i filmovi koji su pokušali biti konkretnije duhoviti (poput američkog "O mom bratu") ostaju nedorečeni. Teško je naime prihvatiti da je dovoljno priči nabaciti neki bizarni detalj (pa makar to bio detalj bezglavog neženje) pa da ona može računati na ovacije u publici. Uz vizualno uzbudlljivu

 

film
Autor    Ivan Kralj
kanadsku dobrodošlicu u Kentucky, Kupus izdvaja samo tri sljedeća favorita:

1. FAST FILM (Brzi film)
Redatelj: Virgil Widrich (Austrija/Luksemburg)


Već nagrađivani Austrijanac u Zagreb je donio film vrlo zapažene koncepcije. "Potjera kroz čuvene filmske potjere", kako to reklamira organizator, zapravo je skup kombinacija već viđenih scena kultnih filmova redefiniranih za novi kontekst. Sjajno kombiniranje pomiješanih filmskih iskustava kroz formu jurnjave vlaka ili let aviona bombardera, naprosto pripada u kategoriju "must see" filmova.

2. KONTSERT PORGANDIPIRUKALE (Koncert za pitu od mrkvice)
Redatelji: Heiki Ernits, Janno Pöldma (Estonija)

Četvrti zajednički projekt dvojice estonskih pedesetogodišnjaka prati priču o baki koja je svojoj malenoj obitelji odlučila ispeći pitu od mrkvice, sve uz pratnju čudnovatog mačjeg orkestra. Međutim, baka opsjednuta čistoćom biva odvedena u sasvim druge pustolovine tako da pita planirana za ručak uspijeva biti tek večerom. Simpatičan vizualni identitet i uspješno građenje fabule.

3. POWERPLAY (Moćan, močniji, najmoćniji)
Redatelj: Greg Lawson (Nizozemska)

Animirani film koji su Zagrepčani doduše već imali priliku vidjeti kao otvarački film ovogodišnjeg Queer Zagreb FM festivala, svejedno se u konkurenciji ponuđenog na četvrtom danu Animafesta prometnuo kao film s najiskrenijim pljeskom. Iznimno zabavna muška igra između jedne majušne guze i još majušnijeg penisa zapravo je poučna priča iz autorove trilogije o sigurnom seksu.

Raspored programa Animafesta downloadajte ovdje

IZ ARHIVE: kronika animafesta - 1. dio
                  kronika animafesta - 2. dio
                  kronika animafesta - 3. dio