arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

kronika animafesta (2)

Ako bismo tražili poveznice među selektiranim filmovima, mogli bismo zaključiti  da je Animafest druge večeri želio prezentirati mahom filmove na temu rupa i padanja u njih. Bez obzira radi li se o kanadskim pingvinima koji kljucaju led, japanskom škrcu kojem je stablo trešnje iščupano iz tjemena ostavilo mali bazenčić, britanskoj djevojčici koja je kroz rupu pala s oslobođenim zecom ili o biblijskim motivima u estonskom "Instinktu" gdje "bezumni" padaju s ivice Zemlje (tada još ravne ploče), pojam rupe očito fascini-

 

film
Autor    Ivan Kralj
ra svjetske animatore. Uz nekoliko apstraktnih animacija koje već u startu ne mogu računati na nagradu publike (tu prednjači dansko-kanadska koprodukcija "Anđela", četrnaestominutno možda animacijski zanimljivo, ali dozlaboga dosadno djelce), neke su minijature poput brazilskih "Žaba" ili ruske "Opasne šetnje" uspjele vratiti osmijeh na lice. Onima koji nisu napustili dvoranu. Ipak, iz druge večeri Kupus izdvaja ove favorite:

1. TIM TOM
Redatelji: Christel Pougeoise i Romain Segaud (Francuska)


Redateljski prvijenac mladih Francuza bavi se iskonskom animacijskom temom: odnosom crtača i nacrtanog. Evocirajući suštinu "La linee" Osvalda Cavandolija i sličnih autora koji su rukama i oruđem komunicirali sa svojim likovima, Christel i Romain kontroliraju svoje likove u 3D prostoru. Tim i Tom, dva crtana lika simpatične vanjštine (baš kao autentični predstavnici teme, izraze lica listaju na papirnatom blokiću), pokušavaju doći u fizički kontakt, ali im animator to ne dopušta.

2. THE FINAL SOLUTION (Konačno rješenje)
Redatelj: Phil Mulloy (Njemačka/UK)

Poznati posjetitelj brojnih međunarodnih festivala u Zagreb je donio treći dio trilogije "Netolerancija". Naopaki scenarij "Zvjezdanih staza" u kojem crna Zemljina flota traga za tajanstvenim planetom Zog, uspješno je iskoketirao i priču o prvome/zadnjemu grijehu, te onu o Adamu i Evi (imena glavnih likova) kao začetnicima boljeg svijeta. Podijeljeni svijet i polusvijet s osakaćenim artistima u sredini, prati zanimljiv crtež i uspješna dinamika režije.

3. CAR CRAZE (Automobilska pomama)
Redatelj: Evert de Beijer (Nizozemska)

Ekološki angažiran Beijerov film prati nenadanu situaciju u kojoj se našao inspektor okoliša. Zatočen u čudnoj gradskoj četvrti kojom voze automobili s pogonom na naftu, te ostavljen od strane svoje matične patrole koja je trenutno zabavljena gledanjem Severinina pornića, glavni lik sebe i nas suočava sa svijetom u kojem su automobili preuzeli vlast. Uzbudljivo i efektno osmišljen animacijski koncept.

Raspored programa Animafesta downloadajte ovdje
IZ ARHIVE: kronika animafesta - 1. dio