Tu ste: Home // Likovnost // Kronična nestašica ženskih skulptura

Kronična nestašica ženskih skulptura

zagrebacki_trgovi_ne_pamte_zeneStručno vodstvo po gradskim lokalitetima nije namijenjeno samo turistima. UrbanFestival13 u subotu 13. studenog organizira turu Zagrebački trgovi ne pamte žene. Kao što iz naziva možete zaključiti, nešto nije u redu s gradskim trgovima. Naime, među autorima skulptura u javnom prostoru Zagreba, žene su u znatnoj manjini, ali još su malobrojnije skulpture posvećene ženama, stvarnim povijesnim osobama. Broj takvih plastika je poražavajuć – sedam.

Tezu o nevidljivosti žena u javnoj plastici Zagreba potvrđuju i dostupni statistički podaci: žene su autorice tek 11% javne plastike, a letimičan pogled na aktualni revival podizanja spomenika u Zagrebu jasno ukazuje da se afirmacija ženskog doprinosa kreiranju progresivnih društvenih odnosa (i dalje) sustavno minimalizira. S agendom kritičkog pozicioniranja prema klasnim i rodnim politikama kreiranja memorije u javnom prostoru Zagreba u sklopu UrbanFestivala13 Natrag na trg! kroz urbanu turu čitanja javne spomeničke plastike Zagreba skicira se analiza patrijarhalnog obrasca reprezentacije. U dvosatnoj šetnji užim centrom grada tražit će se rijetke spomenike podignute u čast znamenitim ženama, skrivene u prolazima i na teško vidljivim pročeljima, daleko od reprezentativnog prostora trga.

Tura neće mimoići ni one skulpture – isključivo muških autora – u kojima tradicionalan prikaz arkadijskih motiva i alegorija, poput čežnje, čekanja, stida i njegovanja, služi kao legitimacija javne reprezentacije pasivnog, nagog ženskog tijela. Autore ovog projekta zanimaju i tematske preokupacije kiparica kao što su Marija Ujević Galetović i Ksenija Kantoci, ali i povijesno-političke okolnosti postavljanja njihovih radova u javnom prostoru. Primjerice, možda najpoznatija javna skulptura Marije Ujević Galetović, ona Miroslava Krleže, otvara i pitanje reprezentacije književnih autor(ic)a kroz javnu plastiku.

Za koncepciju ovog projekta i njegovo vodstvo odgovorni su Sanja Horvatinčić, Mario Kikaš i [BLOK]. Urbana tura kreće u subotu u 11 sati s Trga maršala Tita, a okupljanje je kod skulpture Povijest Hrvata.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.