Tu ste: Home // Likovnost // Kritovac je unaprijedio naše razmišljanje

Kritovac je unaprijedio naše razmišljanje

Vijest o smrti Fedora Kritovca, uglednog arhitekta, sociologa i likovnog kritičara, potresla je umjetničku zajednicu u kojoj je godinama aktivno djelovao. Brzojav sućuti uputio je i ministar kulture Jasen Mesić koji je posebno istaknuo Kritovčev neumorni rad na stvaranju identiteta hrvatske kulturne sredine kao „urbanog, ekološki prihvatljivog i poticajnog životnog okruženja“, te njegov nesebični rad s mladima.

„Dr. sc. Fedor Kritovac bio je ugledni stručnjak i njemu pripadaju velike zasluge za unaprjeđenje arhitektonskog, prostornog i oblikovnog razmišljanja u domaćoj sredini na prijelomnici dvaju tisućljeća“, stoji u Mesićevoj poruci.

Kritovčev studijski opus na jednom mjestu - knjiga „Otkrivanje grada“

Fedor Kritovac rođen je 22. kolovoza 1938., a preminuo je 28. siječnja 2011. U 73-godišnjem životu svoj je stručni, znanstveni, edukativni, publicistički i javni rad usmjerio „prema kulturnim, umjetničkim, sociološkim, tehnološkim, marketinškim, organizacijskim, kreativnim i kritičkim aspektima življenja i poslovanja u suvremenom svijetu“, napominju u ULUPUH-u, čiji je član Kritovac bio od 1966. godine. Urbani svijet – kao mjesto stvaranja, proizvodnje, potrošnje, primjene i odbacivanja artefakata (unikatnih, serijskih, tipskih, standardnih, nestandardnih itd.), kao mjesto boravljenja i putovanja, područje proizvodnje i interakcije vizualnih, audio i multi medija/komunikacija, bio je predmet njegova interesa.

Kritovac je završio Studij arhitekture i doktorat društvenih znanosti iz područja urbane sociologije. Od početka karijere bio je suradnik u Centru za industrijsko oblikovanje, a do mirovine u Institutu građevinarstva Hrvatske, uz autorske suradnje s drugim institucijama i tvrtkama. Bio je član i Hrvatskog društva karikaturista, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, ranije i drugih strukovnih društava (Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko ergonomijsko društvo, Udruga za promicanje zaštite u radnoj i životnoj sredini), te uredništva časopisa Čovjek i prostor.

Kritovac na svojoj izložbi „Zagrebački street art“

Od osamdesetih godina realizirao je niz autorskih i koautorskih interpretativno-studijskih tematskih izložbi (Galerija Modulor, Galerija Prozori, Muzej grada Zagreba, ULUPUH, Galerija Izlog itd.). Godine 2010. u izdanju ULUPUH-a objavljena je njegova knjiga „Otkrivanje grada“, kojom je objedinio višedesetljetno istraživanje urbanih fenomena unutar javnih prostora grada Zagreba.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.