Tu ste: Home // Književnost // Kriminalno dobre knjige Zagreb Book Festivala

Kriminalno dobre knjige Zagreb Book Festivala

zg_bookfOd 18. do 24. svibnja u Zagrebu će se održati prvo izdanje novog književnog festivala Zagreb Book Festival. U svojem premijernom izdanju okupit će tridesetak domaćih i inozemnih autora, a održat će se u Muzeju za umjetnost i obrt. Organizator festivala je Naklada Ljevak, a organizatorski tim čine Lidija Krvarić, Nastasja Semenov, Ivana Simić Bodrožić i Petra Ljevak. Zagreb Book Festival zamišljen je kao godišnja manifestacija koja promiče pisanu riječ i njezinu specifičnu moć obogaćivanja ljudskog iskustva. Svake godine jedna će država biti partner, te će se na ZBF-u predstaviti njena književnost i kultura. Ove godine zemlja partner je Švedska, a naglasak se stavlja na kriminalističke romane koji su u posljednjih nekoliko godina postali izuzetno popularni.

U festivalske programe uključilo se više od dvadeset hrvatskih nakladnika, a promocije knjiga, okrugli stolovi i radionice za djecu samo su neka od četrdesetak književnih događanja koja će, u MUO-u i na platou ispred njega pod krilaticom „Kriminalno dobre knjige“, okupiti autore i posjetitelje. Jedna od zvijezda festivala bit će švedski pisac krimića Jens Lapidus, najistaknutiji predstavnik suvremene švedske književne scene, autor hvaljene „Stockholmske trilogije“ koju čine „Laka lova“, „Nemoj zajebat“ te još neprevedenog „Life Deluxe“. Uz Lapidusa, na festival Ece Temelkuran, jedna od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, autorica hvaljenog romana ceste „Žene koje pušu u čvorove“, koji iz ženske perspektive, kroz putovanje od Tunisa do Libanona, sagledava mogućnosti i prava žena.

zageb_noir_drugaMračni i krvavi Zagreb

Jedan dio programa nazvan je Zagreb Noir, a na njemu će se predstaviti edicija, dio velikog svjetskog projekta koji je pokrenuo američki izdavač Akashic Books, a koji je do sada objavio knjige poput Paris Noir, Baltimore Noir, Barcelona Noir. Urednik i izdavač Ivan Sršen predstavit će zagrebačke pisce s njihovim noir pričama kroz koje će se Zagreb moći početi gledati drugačijim očima. Među njima su Nora Verde, Mima Simić, Josip Novaković, Ivan Vidić i mnogi drugi, a nakladnik je Durieux.

Zagreb Book Festival održava se uz podršku Ministarstva kulture i Grada Zagreba, koji su pokrovitelji Festivala, a posebnu potporu njegovu održavanju daje i švedsko Veleposlanstvo u Zagrebu. Publiku će najviše zanimati činjenica da će sve knjige biti na popustu od 20-50 %, a ulaz na sva događanja je besplatan.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.