Tu ste: Home // Film // Kontroverze i na sedmom ZagrebDoxu

Kontroverze i na sedmom ZagrebDoxu

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održava se sedmu godinu za redom, od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu Centra Kaptol. U bogatom programu od 140 svjetskih naslova posebnu pozornost privlači selekcija Kontroverzni Dox. Ove godine devet filmova bavi se spornim osobama, društvenim devijacijama ili problematičnim političkim pitanjima.

Jedan od naslova je film Nekoć braća koji problematizira prijateljstvo i odnos dvojice NBA košarkaša, Dražena Petrovića i Vlade Divca. Snimljen u produkciji NBA Entertainmenta i režiji američkog autora Michaela Tolajiana, film prikazuje karijere slavnih sportaša te preispituje njihov odnos koji je, učvršćen igranjem za jugoslavensku reprezentaciju i imigrantskim iskustvom u Americi, narušio rat.

Film Drugarica Jovanka u produkciji Radiotelevizije Srbije i režiji Slađane Zarić i Filipa Čolovića temelji se na svjedočanstvima suvremenika iz Užičke 15, gdje je Jovanka Broz provela 35 godina u zajedničkom životu s Josipom Brozom Titom. Sniman na lokacijama koje su koristili Brozovi, film sadrži citate tada bitnih političara i dokumente iz ljubljanskog i beogradskog arhiva koji dosad nisu prikazani javnosti.

Novinar i redatelj Boro Kontić u bosanskohercegovačkom filmu Godine koje su pojeli lavovi“ istražio je pitanje odgovornosti svih novinara koji su u doba Domovinskog rata bili uključeni u ratnohuškačku propagandu, dok „Paviljon 22Nenada Puhovskog (ujedno direktor i selektor ZagrebDoxa) bilježi mračnu epizodu iz novije hrvatske povijesti koja se odvijala unutar kompleksa Zagrebačkog velesajma u jesen 1991. Prvotno zamišljen kao centar za mobilizaciju policijskih pričuvnih snaga, spomenuti je paviljon ubrzo postao tranzitni logor svih „sumnjivaca“, uglavnom srpske nacionalnosti, odakle ih je tzv. Merčepova jedinica odvodila na likvidaciju u Pakračku Poljanu.

Kanadski film „Ne sviđa ti se istina – četiri dana u zatvoru Guantanamo“ u režiji dvojca Luca Cotéa i Patricia Henriqueza oslanja se na snimke nadzornih kamera iz spomenutog zatvora u zaljevu Guantanamo, a nagrađen je posebnom nagradom žirija na Međunarodnom filmskom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). Redateljski dvojac Andreas Horvath i Monika Muskala filmom „Arapska privlačnost“ dokumentirali su pak nesvakidašnju priču nekoć gorljive austrijske feministice Barbare Wally, koja se zaljubila u Jemenca, preobratila na islam i postala njegova druga žena. A švicarska autorica Sarah Horst u filmu Obiteljska stvar“ oslikala je tragikomični portret obitelji koja pokušava izgraditi identitet izvan granica uobičajenih konvencija, dok se Latvijac Andris Gauja u svojem trećem dokumentarcu, Obiteljski instinkt“, bavi incestom u zabitom latvijskom selu. Drugi dio australskog dokumentarnog serijala „Anatomija“ film je „Lice“ u režiji Australke Adele Wilkes koji donosi kolaž autoportretnih videosnimki lica u najintimnijem trenutku – tijekom orgazma.

Obožavatelji tema koje potiču rasprave svoje kontroverzno oko mogu baciti i na selekcijski program nazvan Stanje stvari, gdje bi im pozornost mogla privući Natascha Kampusch ili WikiLeaks.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.