Tu ste: Home // Kupusište // Ekskluzivno: Otkrivamo tko je postavio križeve ispred HNK!

Ekskluzivno: Otkrivamo tko je postavio križeve ispred HNK!

krizevi 2Prije otprilike četiri i pol mjeseca Kupus.net je donio priču koju su zatim prenijeli mnogi drugi mediji:  Pred HNK osvanulo groblje! S obzirom na to da se ova kratkotrajna intervencija u prostoru dogodila usred burnih kadrovskih promjena u Hrvatskom narodnom kazalištu, mnogi su nagađali da je riječ o svojevrsnom komentaru na ustoličenje Dubravke Vrgoč kao intendantnice žute kuće, i to iz petog pokušaja. Tako je to izgledalo. Travnjak s križevima nalazio se ispred HNK, a datum je koincidirao s prvim danom nove jesenske sezone. Veo na jednom od križeva mogao je sugerirati da je tu pokopana mladenka, a okolni križevi bili su grobna mjesta njezine krvave svadbe.

Zaista, nakon mijenjanja zakona i raznih pravnih akrobacija koje su bile potrebne da bi Vrgoč sjela u kuću na maršalovu trgu, privremeno groblje moglo se tumačiti i kao simboličko mjesto na kojem je pokopana jedna politika, bez obzira radilo se o onoj Ane Lederer ili onoj Andree Zlatar. Dio desnih medija tumačio je čak gredicu križeva kao kritiku činjenice da trg i dalje nosi ime “masovnog ubojice” Josipa Broza Tita. Drveni križevi brzo su uklonjeni, a budući da nikakve nove slične subverzivne akcije nisu uslijedile, niti je netko službeno preuzeo odgovornost za akciju, ni eventualne mete nisu događaju poklonile naročitu pažnju i priča je ubrzo otišla u zaborav.

krizevi_drugaMi smo!

A onda… Počinitelji su preuzeli odgovornost. Skupina veseljaka oglasila se i objasnila okolnosti u kojima je njihov „performans“ nastao. Iza cijele akcije stoji Trash Will Smashkolektiv mladih i uglavnom ne još afirmiranih umjetnika fotografije, tetovaža i street arta koji je dvije godine cirkulirao oko (danas iseljene) stare kuće na adresi Vinogradska 43. Umjetnici koje je kolektiv okupio su ekipa iz Artu Ditu (Smelly Feet, Kopito Zla, Mop Hap), Cao, Pilj, Pile, Zagi, Džedaj, Cu, Lav, Bins i Neven Aljinović-Tot. 

Objašnjenje kaže da je 21 križ posijan na travnjaku ispred HNK bio rođendanski poklon jednom od članova koji je umjesto torte s 21 svjećicom dobio – groblje u centru metropole. Osim rođendanske, željeli su odaslati i kritičku poruku prema zdanju Muzičke akademije arhitekta Milana Šosteriča. – Novosagrađena Muzička akademija, točno preko puta HNK, bode oči nevinih ljudi svojom “modernošću” – objasnio je kolektiv na svom blogu.

Koliko znamo, niti jedan medijski tumač nije ni pomislio na ovakvu mogućnost interpretacije, iz čega bi se moglo zaključiti da poruka kolektiva baš i nije bila jasna, ako je uspjela toliko “promašiti metu”. No čini se da je zbunjenost javnosti ovim projektom njegove autore dodatno zabavila.

Nasmiješeni grobari

– Iako su križevi uklonjeni istog jutra, unutar pet sati izloženosti, učinak koji su imali na ljude bio je toliko ogroman da su o ovome izmišljane priče. Smiješno je kako je lako provocirati takvu stvar, i daje vam pravo svjetlo na novinarstvo i izvještavanje, kako može biti nevjerojatno lažno – završava priopćenje grupe koja je zahvalila Kupus.netu koji je prvi objavio priču, “razumijevajući događaj kao umjetnički čin, a ne čin vandalizma”.

Dakle, kada se sve zbroji, a oduzme HNK i Dubravka Vrgoč (jer prema vlastitom priznanju autori nisu pojma imali o događanjima u HNK), nastane groblje ispred HNK. Huh. Pomutnja i živost u kulturnjačkim tračevima, ali i širim društvenim kronikama uz taj se travnjak nije vezivala još od vremena kad je Damir Džeba džipom orao maćuhice.

Za slučaj da vam je promakla galerija fotografija križeva ispred HNK, pogledajte je na ovom linku.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.