Tu ste: Home // Kupusište // Kako otvoriti institucije?

Kako otvoriti institucije?

Od 20. do 23. siječnja u pogonu Jedinstvo Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade održava se međunarodna konferencija „Otvorene institucije“, podnaslovljena „institucionalna imaginacija i kulturna javna sfera“. Konferenciju organiziraju Pogon i savez udruga Operacija Grad, kao pokušaj ponovnog sagledavanja institucionalnog pejzaža kulture. Konferencija postavlja pitanje: Kako preoblikovati kulturne institucije, javne resurse i kulturnu javnu sferu ne bismo li se uspješno suočili s izazovima potržišnjenja kulture, politike štednje i institucionalnog zatvaranja?

Konferencija na provokativan način preispituje institucionalne forme u našoj sredini, u kojoj se sa slomom nacionalističkog političkog projekta uz koji su se svrstale devedestih, javne institucije nisu prilagodile novim društvenim i kulturnim tendencijama u novom tisućljeću, već su se vratile svojim starim institucionalnim politikama. Skup „Otvorene institucije“ zagovara otvaranje novih oblika institucija, ali i ulaže zahtjev da se stare institucije učine otvorenijima prema njihovom umjetničkom polju i društvenom kontekstu.

Na konferenciji će se službeno predstaviti trideset institucija i organizacija koje na različite načine upravljaju kulturnom infrastrukturom, a u predavanjima i debatama sudjelovat će istaknuti stručnjaci i umjetnici poput Borisa Budena, Vesne Čopič, Sanje Iveković, Jima McGuigana, Suzane Milevske, Blaža Peršina, Mirka Petrića, Simona Sheikha, Miška Šuvakovića, Andree Zlatar i drugih.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.