Tu ste: Home // Likovnost // Kad bi drveće hodalo: 7 ‘must have’ komada austrijskog namještaja

Kad bi drveće hodalo: 7 ‘must have’ komada austrijskog namještaja

Airture-Journey-Chair-foto-Atelier-Olschinsky-coverAustrijska čitaonica osnovana je u Zagrebu prije šezdeset godina. Toliko dugačko djelovanje Austrijskoga kulturnoga foruma u samom centru Zagreba učinilo ga je središnjom institucijom razmjene ideja, misli i djela između Austrije i Hrvatske. Jubilej se ovih dana proslavlja u Galeriji Klovićevi dvori gdje traje izložba „Primijenjeno & svakodnevno. Suvremeni austrijski dizajn“, organizirana u suradnji s platformom designaustria i uz podršku Hrvatskoga dizajnerskog društva. Publika je pozvana da ušeta u postav izložen u obliku stana, kako bi upoznala nova strujanja u razvoju austrijskoga produkt dizajna te proizvode budućnosti koje je kurirala Bettina Steindl.

Izložba se održava ususret šestom izdanju međunarodnog festivala dizajna Dan D (3. do 5. srpnja u kompleksu bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu) koje će u tematski fokus ove godine staviti „Arhiv dizajna“.

Udobno se namjestite i – krenite na put!

U nastavku izdvajamo sedam austrijskih proizvoda dizajniranih po našem ukusu, za ljubitelje nomadizma i praktičnosti. Riječ je o fleksbilnom namještaju koji možete nositi svuda sa sobom. Ne znamo kako bi to bilo kad bi drveće hodalo, ali sada znamo kako bi izgledalo kad bi drveni namještaj dobio noge! Rekli bismo – mobile möbel.

Airture-Journey-Chair-foto-Atelier-Olschinsky1. Journey Chair, Airture

Journey Chair opisuje se kao komad namještaja stvoren „protiv ludila ambalaže“. Koliko su vas samo puta naživcirale mnogobrojne kutije, kutije u kutijama, i plastične vrećice unutar plastičnih vrećica unutar kutija? U ovom proizvodu ambalaža postaje dio proizvoda – dizajn s funkcionalnošću kao imperativom. U drvenoj kocki skriva se prava mala luksuzna unutrašnjost – stol, naslonjač, stolac i niski stolac bez naslona.

 

 

 

 

 

 

 

EK-Deign-Nomadic-Light-foto-ASDF2. Nomadic Light, EK design / Katharina Eisenköck

Nomadic Light prenosiva je svjetiljka napravljena od kože i betona. Iz postolja od laganog betona oko kojeg se ovija kožni pojas dopire toplo bijelo LED-svjetlo, koje sada možete premještati kako vas je god volja. Zaboravite na kablove! Ova multifunkcionalna svjetiljka puni se u pripadajućem regalu: odlaganjem u regal automatski se uključuje punjenje.

Mingo_Hermann_Trebsche

 

 

 

 

 

 

3. Mingo, Hermann Trebsche

Mingo je igračka napravljena od otpornoga drvenog kompozitnog materijala koji će je, tvrdi proizvođač, učiniti predmetom razonoda nekoliko generacija. U odnosu na konvencionalnu plastiku, ovaj se proizvod u cijelosti može reciklirati, a ovisno o volji djeteta, jedan dan to može biti drveni konjić, drugi dan romobil, treći dan hodalica, četvrti dan autić. Kutija za igračke koja se može i voziti inovativni je didaktički proizvod, a sastaviti ga može i dijete od tri godine.

Foldaway_Louisa_Koeber_&_Marie_Mattner

 

 

 

 

 

 

4. Foldaway, Louisa Köber & Marie Mattner

Dizajnerice su poznatu vješalicu za odjeću odlučile reducirati na njene esencijalne elemente: žica provučena kroz svinutu metalnu cijev  završava u kuki. Svoj trokutasti oblik Foldaway vješalica poprima tek kad se objesi komad odjeće, zbog koje nam baratanje istom ostaje iznimno fleksibilno – možemo je uvući i u uske otvore za vrat, što ju čini kompaktnim suputnikom!

LU-Desig-Ulrike-Leitner-Dada-foto-Katrin-Bruder

 

 

 

 

 

 

 

5. Dada, LU Design, Ulrike Leitner

Idete na put, a htjeli biste da vaše novorođenče i dalje ima ugodu kućne zipke? Dada je kolijevka koja se sastavlja bez trunke ljepila, od četiri komada kartona koji se jednostavno umeću i presavijaju. Kolijevka je pogodna za bebe starosti 3 do 4 mjeseca, odnosno do maksimalne težine od 5 kilograma. Ovaj „uradi sam“ komad pokućstva u potpunosti se može reciklirati.

Benedikt-Kartenberg-Aporte-foto-NWWW

 

 

 

 

 

6. Aporte, Benedikt Kartenberg

Zamislite regal koji se u sekundi može transformirati u modni asesoar. Polica koja postaje torba? Svaki pretinac regala Aporte može se odvojiti te koristiti kao torba s ručkama. Svaka je torba namijenjena nekoj aktivnosti i uvijek je pri ruci, što omogućuje jednostavno strukturiranje svakodnevice. Ovaj je projekt pobijedio na NWW Design Awards 2014.

Purzelbock_Magdalena_Haas

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Purzelbock, Magdalena Haas

Još jedan multifunkcionalni predmet za djecu, pogodan za sve starije od tri godine! Purzelbock je klupica, stolica, klackalica i tačke u jednom. U skladu s osnovnim načelom Montessori pedagogije, „Pomozi mi da to napravim sam!“, ova igračka u sebi ujedinjuje više funkcija. Bočni rukohvati klupice olakšavaju penjanje i služe kao oslonac. Kada se jedanput okrenu oko svoje osi, postaju dio klackalice. Okrenemo li ih još jedanput, dobit ćemo tačke koje se vrlo lako pokreću, a poslužit će za prijevoz svakojakih dječjih sitnica.

Izložba u Klovićevim dvorima ostaje otvorena do 2. kolovoza. Dođite i pronađite proizvod svoje budućnosti!Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.