Tu ste: Home // Kupusište // Likovnost // Iscrpljena Galerija Forum dovodi Maračića

Iscrpljena Galerija Forum dovodi Maračića

Antun Maračić, smijenjeni ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, postavljen je za novog voditelja zagrebačke Galerije Forum. Nakon odlaska dosadašnje voditeljice Višnje Knezoci Dabac u starosnu mirovinu, v.d. ravnateljica Kulturno informativnog centra Gabrijela Krmpotić Kos (koja ovog četvrtka pred Gradskom skupštinom čeka potvrdu svoga četverogodišnjeg mandata), na upražnjeno je mjesto, kaže, htjela postaviti „izuzetno stručnu osobu, neopterećenu prošlošću, koja će zajedno s nama u KIC-u puno raditi da se Forumu vrati onaj značaj koji je nekad imao.“ I na upražnjeno mjesto predsjednika Savjeta Galerije Forum (mjesto na kojem je dosad bio angažiran Milan Bešlić) postavljeno je obećavajuće ime – Siniša Labrović.

Makedonski slikar Veljo Tašovski između Milana Bešlića (lijevo) i Gorana Pavletića (desno)

Galerija je sličila smetlištu

Kad je sredinom 2012. od Gorana Pavletića, dotadašnjeg ravnatelja ugledom posrnulog Kulturno informativnog centra, preuzela upravljanje ustanovom kao vršiteljica dužnosti, Gabrijela Krmpotić Kos mislila je da će s Galerijom Forum, sastavnim dijelom KIC-a, imati najmanje problema, no dočekalo ju je nešto posve drugačije. „Prostor potpuno devastiran, zapušten, na granici izgleda smetlišta, prljav, pun prašine. Sanitarni čvor pun smeća. Bez grijanja, video nadzora. Jedna stravična i tužna slika. Očigledno je bilo da se dugi niz godina nije ništa ulagalo nego se samo prostor iscrpljivao. A veliko ime GF uništavalo“, navodi u svojoj analizi v.d. ravnateljica.

Galerija je imala samo jednu bravu, a njezinim su ključem raspolagali razni ljudi, čak i oni koji nisu imali veze niti s KIC-om, a kamoli s djelovanjem galerije. Nije galerija imala svojih postamenata, stakala, vitrina, okvira, ormara… Stari vrijedni dokumenti (negativi, fotografije, katalozi, plakati, među kojima i onaj Juana Miroa iz 1970. godine) čuvani su u neadekvatnim uvjetima u podrumu. Ili možda bolje reći: nisu bili čuvani uopće. Galerija nije imala niti policu osiguranja. Nije to uopće nalikovalo na galerijsku ustanovu.

S otvorenja izložbe Heather Irons, koju je nova ravnateljica pripisala osobnom koristoljublju bivšeg predsjednika Savjeta Galerije Forum

Od parkirne karte do Romana Bolkovića

Gabrijela Krmpotić Kos ukazuje i na neuredno te financijski neodgovorno vođenje javne ustanove. Izložbe su se organizirale bez pripadajućih financijskih troškovnika i obračuna, bez valjanih ugovora ili bar zapisnika o primopredaji umjetničkih djela te njihove vrijednosti. Iako je Grad Zagreb plaćao radno mjesto voditelja Galerije Forum, dodatno se plaćao vanjski suradnik – predsjednik Savjeta Milan Bešlić, kojem su od 1.1.2011. do 4.5.2012. isplaćeni autorski honorari u iznosu od 126 tisuća kuna, uz dodatno, kaže Krmpotić Kos – protuzakonite putne troškove, parkirne karte, reprezentaciju i ostalo. „Savjet GF se nije nikada sastao niti postoji ikakav zapisnik o održanom sastanku“, navodi v.d. ravnateljica. „Iz čega proizlazi da je program radio gospodin Bešlić sam. Isto tako, naslijedila sam projekte koji nisu odobreni niti financirani od Grada ili Ministarstva kulture RH, a isti gospodin ih je dogovarao jer je izgleda imao osobne koristi (izložba Heather Irons – trošak od 43 tisuće kuna za koga? – svekrva g. Romana Bolkovića), naravno i taj projekt sam isplatila.“

Kulturno informativni centar, koji ove godine slavi svoj 50. rođendan, dovođenjem novih mladih osoba u svoje radno okruženje (između ostalog i kroz volonterski sustav Mrsićeva zakona), ali i dokazanih profesionalaca kao što su Maračić ili Labrović, želi okrenuti novu stranicu u svojoj povijesti. Stranicu za koju se nadaju da će cijeloj ustanovi vratiti publiku, kritiku, medije, prijatelje i ugled.1 komentar na " Iscrpljena Galerija Forum dovodi Maračića "

  1. BradleySkene napisao:

    http://mysite.ru

    Thumb up 0 Thumb down 0

Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.