- Kupus.net - http://www.kupus.net -

„Šuma summarum“ je 2010. bila ispred svoga vremena

Posted By R.I. On 17.1.2011. @ 00:04 In Film | No Comments

Sedmu godinu za redom udruga Artikul i uredništvo web stranice film-mag.net dodjeljuje nagradu za najbolje hrvatsko filmsko ostvarenje u protekloj godini; u 2010. godini redakcijske je oči i uši osvojio film Ivana Gorana Viteza „Šuma summarum“. Uz priznanje, autoru će pripasti i brončana skulptura akademske kiparice Vesne Planinc.

U obrazloženju nagrade navodi se: „Ivan Goran Vitez se bezkompromisno, bez uvažavanja perceptivnih mogućnosti vlastite filmske i društvene sredine, koristi u domaćem kontekstu trash materijalima i provokativnim obrascima koji su obilježili svjetske uspješnice poput Boormanovog ‘Oslobađanja’ ili ‘Južnjačke utjehe’ Waltera Hilla (a i Wes Craven nas je upozorio da ‘Brda imaju oči’!).“

F.I.L.M. hvali nizanje apsurdnih scena koje razotkrivaju apsurd „korporativnog kapitalizma koji je kao strano tkivo urastao u organizam suvremenog hrvatskog društva“, te Vitezov provokativni trash instrumentarij koji „šokira konvencionalno gledateljstvo i institucije“, svjesno ga izlažući „riziku nerazumijevanja“. Redakcija sumira (ili možda šumira?) da je „Šuma summarum“ film ispred svog vremena u svome prostoru.

Specijalna priznanja osvojili su i Anita Matić te Dražen Bratulić za „šarmantne, istovremeno anegdotske i životno uvjerljive“ sporedne uloge u filmu.


Article printed from Kupus.net: http://www.kupus.net

URL to article: http://www.kupus.net/%e2%80%9esuma-summarum%e2%80%9c-je-2010-bio-ispred-svoga-vremena/

Copyright © 2013 Kupus.net. All rights reserved.