Tu ste: Home // Književnost // Hrvatski pisci i izdavači u Londonu

Hrvatski pisci i izdavači u Londonu

london_book_fairLondonski sajam knjiga, odnosno The London Book Fair održat će se od 14. do 16. travnja, a na njemu, treću godinu zaredom, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko društvo pisaca i izdavačka kuća Istros Books organiziraju predstavljanje hrvatske književnosti i nastup hrvatskih pisaca.

U okviru ovog programa bit će predstavljeno englesko izdanja romana „Adio kauboju“ Olje Savičević koji se u britanskoj inačici zove „Farewell, Cowboy“, uz sudjelovanje autorice i Celije Hawkesworth, njezine prevoditeljice na engleski, te redatelja Ivice Buljana i glumaca Nataše Janjić i Marka Cindrića koji su bili zaslužni za kazališnu verziju ovog teksta. Također, bit će tu i predstavljanje suvremene hrvatske poezije, englesko izdanje časopisa Poezija „When The World Was Ten Years Old – Croatian Poetry 1989-2013“, uz pjesnička čitanja. Na Sajmu će biti predstavljena i brošura Writing Croatia s popisom djela hrvatskih autora prevedenih na engleski i knjiga na engleskom o Hrvatskoj, a koju je pripremilo Britansko-hrvatsko društvo.

Na sajmu će biti predstavljen i američki književni festival The Bay Area Book Festival, u čijem će prvom ovogodišnjem izdanju sudjelovati i hrvatski pisci, a o festivalu će govoriti pisac i izdavač Ivan Sršen. Londonski sajma knjiga dodjeljuje i nagradu za međunarodnu izvrsnost u nakladničkoj industriji – London Book Fair International Excellence Awards 2015. Nagrade se dodjeljuju nakladnicima i agentima u petnaest kategorija i pokrivaju širok spektar nakladništva. U kategoriji za najboljeg međunarodnog nakladnika za široku publiku – The Bookseller International Adult Trade Publisher Award, koju podržava jedan od najuglednijih svjetskih časopisa za knjigu, nakladništvo i knjižarstvo The Bookseller, nagrada je pripala hrvatskoj izdavačkoj kući Fraktura. Žiri koji je donio ovakvu odluku, između ostaloga je istaknuo da je nagrada pripala Frakturi zbog njezina jedinstvenog spoja kvalitetnog izdavaštva, inovativnosti i digitalnog marketinga.

Londonski sajam knjiga kao jedan od najvažnijih europskih i svjetskih književnih sajmova i mjesto susreta izdavača, pisaca i književnih agenata, izvrsna je platforma za promociju dugogodišnjeg programa potpora Ministarstva kulture književnim prijevodima hrvatskih pisaca na strane jezike za koji je natječaj otvoren tijekom cijele godine kao i za razvoj programa Europske unije Kreativna Europa koji je na nacionalnoj razini u nadležnosti Ministarstva kulture.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.