Tu ste: Home // Kazalište // Kupusište // Hrvatski institut za porezne prijevare

Hrvatski institut za porezne prijevare

Mirna-walking-on-water-kinda_photoediting_by_Kupus.netTekst Porezna oaza Gospe od plesa toliko je uzburkao duhove u Ilici 10, da je i sama Gospa morala reagirati izvanrednim priopćenjem koje pompozno i pogrešno naziva ispravkom informacija. Mirna Žagar i njezin Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP), koji upravlja Zagrebačkim plesnim centrom, ali i jednim od najvećih festivala metropole Tjednom suvremenog plesa, ovih dana plivaju u problemima. Raskrinkavanje računovodstvene maštovitosti ove neprofitne organizacije, koje je započeo Kupus.net, nastavljeno je ravnateljičinim pranjem (kako sebe, tako i autora teksta, ovisno koji predznak za ovu metaforu upotrijebimo) u kojem smo, u pokušaju čišćenja svetog obraza Gospe darske aktivnosti (jer u ZPC-u je, prema izvješćima, sve besplatno i darežljivo!), doznali i ono čemu se nismo nadali. „HIPP ne samo što ne ostvaruje financijske rezultate koji se navode u Vašem tekstu, već se i te kako bori za prihode i za financiranje svih svojih planiranih projekata, a muči se s likvidnošću kao i velika većina hrvatskih pravnih osoba“, kaže ravnateljica Žagar u svom ukazu. To što su podaci navedeni u Kupusovu tekstu prvotno navedeni u tekstu koji je potpisala i ovjerila sama Mirna Žagar (a taj tekst zove se financijsko izvješće Ministarstvu financija), čini se manje bitnim u pokušaju da se kroz džunglu riječi i birokratskog diskursa svakog (a naročito naivnog) čitatelja uvjeri kako su u Kupusovu tekstu iznesene neistine. Moguće, dopuštam. Ali to su te iste neistine kojima je državne instance HIPP pokušao uvjeriti da nema baš nikakvog razloga da plaća poreze (PDV, ali i porez na dobit). Ako Mirna Žagar tvrdi da HIPP ne ostvaruje financijske rezultate koji se navode u našem tekstu (i u njezinu financijskom izvješću), onda je upravo ona ta koja potvrđuje „krivotvorenje podataka o poslovanju“ koje ju je toliko uzjogunilo.

Svisoka, kako to već priliči kulturnoj menadžerici godine dok pokušava opravdati svoju mutnu lokvicu vode (nazovimo je bara), autora teksta proglašava nekompetentnim za komentiranje financijsko-knjigovodstenih podataka, predlažući mu konzultiranje stručnjaka i literature. Uvjerena da novinari svoje informacije i zaključke crpe iz božanskoga nadahnuća poput nje, kojoj same kozmičke sile diktiraju zakone i pravila (čak i kad se isti razlikuju od onih koje izglasava, hm recimo, Hrvatski sabor), Mirna Žagar ne može ni krajičkom svojeg božanskog uma pomisliti da si novinari, a pogotovo oni s dva desetljeća iskustva, nikad ne bi dopustili akrobacije s vlastitim kredibilitetom, kakve si ona dopušta. Pa su za tumačenja koja javno plasiraju – već kontaktirali upravo relevantne izvore.

Porezni stručnjaci: HIPP prihode knjiži neispravno!

RRiF (Računovodstvo, revizija i financije) ugledni su porezni savjetnici i nakladnici stručne literature iz područja računovodstva, financija, poreza i prava, koje poznaje baš svaki hrvatski računovođa. Izdavači su časopisa Računovodstvo, revizija i financije, te časopisa Pravo i porezi, a njihova Visoka škola za financijski menadžment obrazuje stručne prvostupnike ekonomije. Ako je itko, nakon Porezne uprave (čije tumačenje znaju već svi koji i sami vode udruge koje ostvaruju prihode prodajom ulaznica, kotizacija za radionice i tečajeve…), meritoran tumačiti predmetnu tematiku, RRiF je svakako jedan od tih subjekata.

RRiF-u smo stoga uputili izravan i konkretan upit: „Mogu li se prihodi od ulaznica, kotizacija za radionice ili tečajeve koje udruga nudi na tržištu kako svojim članovima, tako i ne-članovima, tretirati računovodstveno ikako drugačije doli kao ‘Prihodi od prodaje roba i usluga’?”. Podsjetimo, HIPP već godinama prijavljuje nula kuna na tom kontu svoga financijskoga izvješća.

RRiF-ov stručni odgovor glasi: „Točno, prihode treba iskazati u okviru konta prodaje robe i usluga, dakle u vašem slučaju riječ je o pružanju usluga.“

Nakon što je iz svoje lokvice suza, umjesto argumentima, autoru teksta frazama oduzela svaku relevantnu kompetenciju, hoće li Mirna Žagar sada i poreznim stručnjacima sugerirati da se konzultiraju s, hm, još stručnijim stručnjacima i relevantnom literaturom prije negoli krenu interpretirati njezine odluke da radi po svom?

Jedina stalno zaposlena osoba u HIPP-u, navodno čistačica, ima slaba, čak nikakva primanja, ali zato barem vidi svijeta - prošle joj je godine isplaćeno više od 210 tisuća kuna za službena putovanja!

“Netočne su, izmišljene i posve proizvoljne tvrdnje” da je HIPP zaposlenima plaćao službena putovanja, tvrdi Mirna Žagar, ista osoba koja je na konto rezerviran za zaposlene osobe upisala upravo šesteroznamenkaste troškove!

Porezni stručnjaci: HIPP troškove službenih putovanja knjiži neispravno!

Drugi sporni element u kojem se Mirna Žagar ne može spojiti s vlastitom realnošću jest činjenica da u HIPP-ovu financijskom izvješću prikazuje troškove službenih putovanja za zaposlene osobe, čak i u godinama kad nitko nije bio zaposlen u njezinoj udruzi. U svom demantiju lukavo preskače najsporniju 2014. godinu, kad se, unatoč nepostojanju zaposlenih osoba, istima na ime službenih putovanja nadoknađuje 210.075,00 kuna. Štoviše, naše citiranje njezina vlastitog izvješća naziva „netočnim, izmišljenim i posve proizvoljnim tvrdnjama“, te izrijekom u svom ispravku kaže: „Zaposlenim osobama su isplaćivane samo plaće i prijevoz na rad, s izuzetkom 3 putna naloga za administratoricu projekta, vezana uz realizaciju potreba EU projekta i drugih programa.“ Ipak, na spornom kontu 4211 (Naknade troškova zaposlenima za službena putovanja) u protekle je tri godine vrlo jasno iskazano ukupno 556.278,00 kuna! Tri putna naloga, kaže. Tvrdi li Mirna Žagar da nije ista Mirna Žagar koja je svojim potpisima ovjerila izvješća koja smo analizirali?

Štoviše, da bizarnost bude veća, Mirna Žagar sama kaže da se iznosi koji se prikazuju na poziciji koja se službeno zove Naknade troškova zaposlenima za službena putovanja odnose „isključivo na osobe koje nisu zaposlene u HIPP-u“. Što je Mirna Žagar htjela demantirati posve je nejasno, kad i sama priznaje da pod troškovima za zaposlene pravda troškove osoba koje nisu zaposlene.

RRiF u izjavi za Kupus.net kaže: „U slučaju kad udruga šalje na službeni put svoje članove i druge nezaposlene osobe, nastali troškovi knjiže se na konto 424 – Naknade ostalim osobama izvan radnog odnosa. Konti sintetičkog računa 421 namijenjeni su za prikazivanje troškova službenih putovanja zaposlenim osobama.“ RRiF međutim dodaje i to da sa slanjem nezaposlenih osoba na put treba biti oprezan: „Hoće li isplaćeni trošak – naknada biti oporeziva ili ne, to ovisi o više slučajeva, kao npr. isplaćuje li se uz trošak i honorar osobi na službenom putu.“

Mirna_u_kanti_photoediting_by_Kupus.net

Trebala je tek jedna jedina kap da prelije kante koje u Zagrebačkom plesnom centru skupljaju kišnicu, pa da se klupko počne odmotavati – od teksta “Zagrebački pljesnivi centar” Mirni Žagar voda je došla do grla

Gospođa Žagar u svom se ispravku pohvalila da je HIPP u protekle tri godine sklopio 872 autorska ugovora, no ne pojašnjava jesu li to iste osobe za koje je u istom razdoblju sklopljeno 365 putnih naloga koji bi u tom slučaju također trebali biti oporezovani kao drugi dohodak.

Nakon što je iz svoje lokvice suza, umjesto argumentima, autora teksta napala frazama apostrofiravši njegovu zlonamjernost, hoće li sada Mirna Žagar i poreznim stručnjacima sugerirati da, prije nego što počnu zlonamjerno tumačiti ono što ona sama najbolje zna, konzultiraju neke druge stručnjake i još stručniju literaturu?

Mirnine muke po likvidnosti

U istom ispravku u kojem mene kao autora proziva nestručnim, Mirna Žagar oplakuje HIPP-ovu financijsku sudbinu te kaže „muči se s likvidnošću kao i velika većina hrvatskih pravnih osoba“. Laički rečeno, jer možda će Mirna Žagar tako bolje razumjeti, likvidnost je sposobnost organizacije da pravovremeno podmiruje svoje obveze. Kao što je rečeno i u tekstu Porezna oaza Gospe od plesa, HIPP višak prihoda prenosi iz godine u godinu, i taj višak raspoloživ u 2015. godini iznosi 727.579,00 kuna (koliko god Gospa darske aktivnosti stare, prenesene viškove pokušavala prikazati kao da su se rastopili poput hostije u ustima). Svaku budžetsku godinu HIPP i počinje i završava visokim šesteroznamenkastim stanjima novčanih sredstava (početkom ove godine, to je bilo 319.074,00 kune), stoga doista nije posve jasno zašto Mirna Žagar smatra da na računu nema sredstava kojima može podmiriti svoje obveze. Zašto se žali da ju muči baš likvidnost? I pritom nažalost više ova financijska negoli ona koja je načela krov Zagrebačkog plesnog centra (o prokišnjavanju sam pisao u tekstu Zagrebački pljesnivi centar).

No… Zašto je sve to uopće važno?

U svom ispravku Mirna Žagar ne navodi točan broj članova svoje udruge od kojih na ime članarina godišnje inkasira četristotinjak tisuća kuna. Treba reći da smo HIPP-ovoj predsjednici još 7. srpnja uputili više pitanja, među kojima je prvo bilo upravo školski jednostavno: „Koliko članova ima HIPP i koliki je iznos godišnje članarine?”. Gospođa Žagar odlučila je taj podatak zadržati kao slatku malu tajnu.

A onda, gdje nestaje novac za ulaznice i kotizacije za radionice i tečajeve? Gospođa Žagar zamagljuje odgovor svakome kome se ne da iščitavati šifrarnik financijskoga izvješća, pa doslovce, onako stručno kako najbolje zna, kaže da se ti podaci iskazuju na pozicijama 351 (to je konto za prihode od donacija iz proračuna!), 352 (prihodi od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija!), 355 (ostali prihodi od donacija – u 2014., usput rečeno, nula kuna, dakle nisu ni tu!) i 3633 (ostali nespomenuti prihodi). Na stranu to što porezni stručnjaci Mirni Žagar pokušavaju bezuspješno objasniti da bi iste prihode trebala spomenuti, i to na poziciji 31 (prihodi od prodaje roba i usluga), što HIPP drugačijim knjiženjima (za koja, ako su se dogodila, nije podastro nikakve dokaze) uopće postiže?

Kad prihodi od prodaje roba i usluga prijeđu 230.000,00 kuna, neprofitna organizacija postaje obveznik PDV-a (zbog čega bi ti prihodi morali biti realno manji za 25 posto). Dodatno, od ove godine, sve neprofitne organizacije koje ostvaruju takve prihode na tržištu (neovisno o visini tih prihoda), a radi sprečavanja konkurencije prema organizacijama koje su na primjer registrirane kao tvrtke ili obrti, a nude slične aktivnosti, moraju postati obveznik i plaćanja poreza na dobit (zbog čega bi inače akumulirani višak prihoda nad rashodima morao biti umanjen za dodatnih 20 posto). S obzirom da na svojih pet stranica ispravka Mirna Žagar nigdje ne želi jasno deklarirati prihode od prodaje usluga (kad nije u financijskom izvješću državi, zašto bi, kažete, u nekom medijskom dopisu?), trenutačno je nemoguće procijeniti koliko je ovakvim poslovanjem mogao biti oštećen državni proračun i građani koji su te usluge plaćali. Ne treba ovdje zanemariti i udruge te druge pravne osobe koje su, prihvativši zakone države u kojoj posluju, pristali na njezina pravila, pa i plaćanje poreza, unatoč tome što su se tako stavile u neravnopravan položaj s poreznom oazom iz Ilice 10.

"HIPP se muči s likvidnošću", zajecala je Mirna Žagar u svom demantiju, a onda su pri pogledu na višak prihoda od 727.579 kuna kantu napunile suze radosnice

“HIPP se muči s likvidnošću”, zajecala je Mirna Žagar u svom demantiju,
a onda su pri pogledu na višak prihoda od 727.579 kuna kantu napunile suze radosnice

A kako je u pustinji?

U namjeri da provjerimo kako drugi festivali tretiraju svoje prihode, obratili smo se na dvije adrese. Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino (koja je od prodaje usluga 2014. godine uprihodila 190.919,00 kuna, iliti bezbroj puta više od HIPP-ovih prijavljenih nula kuna), kaže: „Očito knjigovodstveni servisi znaju biti iznimno maštoviti. Mi prihode od ulaznica za predstave na Perforacijama, za kino projekcije, kao i na primjer prihode od prodaje knjiga, čime ostvarujemo Statutom ucrtane ciljeve, knjižimo kao prihode od usluga, što oni i jesu. U tom smislu smo svoje gospodarske aktivnosti i prijavili Poreznoj upravi.“

Plesni centar Tala je primjer umjetničke organizacije koja je, za razliku od HIPP-a, ušla u sustav PDV-a, s obzirom da su prihodi od pružanja usluga plesne edukacije premašili iznos od 230 tisuća kuna. Talini prihodi od pružanja usluga prošle su godine bili 457.239,00 kuna, iliti bezbroj puta viši od HIPP-ovih prijavljenih nula kuna. Larisa Navojec, direktorica Tale i osnivačica festivala Platforma mladih koreografa (danas Platforma.hr), kratko kaže: „Ne bih ulazila u rasprave niti komentirala poslovanje drugih organizacija. Mi se trudimo raditi po zakonima. I prihvatili smo sve promjene i ispoštovali ih. Istina je da je umjetničkim organizacijama i umjetnicima promjena nekih zakona uzrokovala poteškoće i zadala financijski udarac na ionako male budžete. Mislim da bi umjetnost trebala potpuno biti oslobođena ikakvih davanja i poreza.“

Oslobodi se sam! Ulaznice su – članarine?

U svom ispravku Mirna Žagar ulaznice koje građani plaćaju da bi u ZPC-u ili na Tjednu suvremenog plesa vidjeli predstave (samo u 2014. održano je 119 izvedbi!) te kotizacije koje građani plaćaju da bi sudjelovali na nekom od tridesetak različitih tečajeva ili nekoj od brojnih radionica (u 2014. održano ih je šezdesetak), praktički naziva vrstom članarine. Štoviše, te se aktivnosti, kaže, „obavljaju prvenstveno za članove i sve profesionalno zainteresirane osobe“. Pravo je pitanje znamo li mi, kad kupujemo ulaznicu na blagajni ZPC-a, da zapravo kupujemo članstvo u udruzi? Koja prava i obveze time stječemo? To ne znamo. Udruga koja vrbuje članove toliko uspješno da iskazuje četristotinjak tisuća kuna godišnjih prihoda od članarina, na vlastitim web stranicama ne navodi kako se članom postaje, pa je takav uspjeh, gdje se svi trgaju da postanu baš njezini članovi, uistinu misteriozan!

Mirna Žagar strpljivo sjedi u radionici majstora Geppetta, ne bi li joj nakon kratkih nogu ugradio i dugački nos

Mirna Žagar strpljivo sjedi u radionici majstora Geppetta,
ne bi li joj nakon kratkih nogu ugradio i dugački nos

Sakrivanje prihoda od usluga iza neoporezivih članarina ili nekih drugih konta, proglašavanjem članom svakog tko je iole kročio u zgradu Zagrebačkog plesnog centra ili na programe Tjedna suvremenog plesa, te inzistiranje Mirne Žagar na tome da se takva praksa ne želi preispitati, a kamoli promijeniti, uz istovremene optužbe za nestručnost onih koji anomalije uočavaju, pokazuje zapravo baš zavidnu dozu arogancije. Ispisivanje čiste nule na kontu prihoda od usluga jednog javnog prostora koji građanstvu upravo nudi usluge, ekstremno je indikativna činjenica koja bi bila slična ispisivanju cifre od 229.999,99 kuna (samo lipe manje od zakonskog PDV praga). Povrede propisa očito se čine, a samo je na Mirni Žagar i na nadležnim institucijama da odluče je li riječ tek o zacementirano težem neznanju ili osmišljenoj računovodstvenoj strategiji porezne evazije.

U laži su kratke uloge

Iz podužeg ispravka Gospe darske aktivnosti izdvojio bih još samo jednu izjavu koja ocrtava njezinu spremnost da po svaku pa i najtežu cijenu skrati vlastite noge za utrku na kojoj ionako pobjeđuju činjenice: „Potpuno je proizvoljna i neistinita tvrdnja da se u Zagrebačkom plesnom centru mogu razgledati i kupiti rukotvorine ‘udruge ravnateljičine sestre’, naprosto zbog toga što ravnateljičina sestra nema nikakvu udrugu.“

O obiteljskom povjerenju kojim se jedna ustanova vodi u partnerstvu s majkom, sestrom, nećakom i sličnim genetski odgovarajućim kadrom, pisao sam u tekstu Zagrebački pljesnivi centar. Sestra Mirne Žagar zove se Darja Mrdjen i dopredsjednica je udruge Kreartiva koja je u ZPC-u održavala sajmove rukotvorina čiji su posjetitelji ostvarivali i popuste na predstave Tjedna suvremenog plesa, o čemu možete čitati i na ovom linku koji će vas odvesti na novost objavljenu upravo na stranicama centra. Prema Registru udruga (javno dostupnom uz par klikova mišem) ravnateljičinoj sestri mandat upravljanja udrugom istječe tek u svibnju 2016. godine, pa se ponovno postavlja pitanje zašto Mirna Žagar inzistira na govorenju neistine. U isto vrijeme promašuje cijeli gol, misleći da je jedina kontroverzna činjenica vlasništvo u udruzi ili krvno srodstvo. Što jedan sajam nakita i amaterskih dekoracija uopće radi u krovnom plesnom centru? Osim što dakako potvrđuje da su, uz Gospodnje, čudesni i putevi Gospini.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.