Tu ste: Home // Kazalište // Ganz Ganz novi festival

Ganz Ganz novi festival

zizic_ganz_novi_festivalU organizaciji Kulture promjene Studentskog centra, od 17. do 21. rujna održat će se četvrto izdanje Ganz novog festivala. Ganz je međunarodna platforma za prezentaciju mladih autora te mjesto istraživanja suvremenih tendencija i nekonvencionalnog pristupa izvedbenim umjetnostima.  Festival će otvoriti premijera međunarodnog koprodukcijskog projekta koji potpisuju Isabelle Schad i Saša BožićGradnja“ u izvedbi devetero mladih hrvatskih izvođača.

Kada je o ovom projektu riječ, treba se najprije vratiti par koraka unazad, na njegov sam početak. Berlinska koreografkinja Isabelle Schad i francuski umjetnik Laurent Goldring 2012. godine kreirali su solo „Der Bau“, za koji im je kao inspiracija poslužila istoimena novela Franza Kafke. Polazeći od opisa gradnje kao metafore za tijelo, njegove organe i sekrete, umjetnici ispituju prostor pozornice kao organa. U 2013. i 2014. planirana je kreacija grupne verzije „Gradnje“ u Berlinu i Zagrebu, a umjetničko vodstvo te grupne verzije preuzeli su Saša Božić te Isabelle Schad.

Novim se grupnim komadom nastavlja nova perspektiva koreografiranja unutarnjeg/vanjskog prostora, a stotinu crnih vreća  koje se koriste u predstavi služi kao materijalno: naglašavaju vidljivost, produžuju tijelo u okolni prostor. Materijalni pokret grupe izvođača stvara prostorno putovanje koje se nalazi negdje između paradoksalnih krajolika, apstraktne slike i pokretne skulpture. U Hrvatskoj verziji predstave sudjeluje 9 plesača, projekt je svoju radnu prezentaciju već imao na ovogodišnjem Tjednu suvremenog plesa, a prava premijera zakazana je za 17. rujna u 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD.

Španjolska umjetnica Maria Jerez, predstavit će se s dva rada unutar kojih razvija specifičan jezik na granici kazališta, filma, koreografije i vizualne umjetnosti. Jedna od najperspektivnijih europskih koreografkinja, Austrijanka An Kaler u svom radu „On orientations/one place after“ kombinira vizualne i izvedbene umjetnosti. Slovenska umjetnica Irena Tomažin svoje će nevjerojatne glasovne sposobnosti i korištenje tijela kao instrumenta glasa prikazati u predstavi „Okus tišine“. Publika će moći uživati i u reprizama plesnih predstava koje potpisuju Matea Bilosnić, Roberta Milevoj i Tomislav Feller.

Međunarodni festival razvojnog kazališta – Ganz novi festival traje od 17. do 21. rujna, a ulaz na sva događanja je besplatan.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.