Tu ste: Home // Kupusište // Florijan zna sve!

Florijan zna sve!

oslobodjenje_zagrebaSedamdeseta godišnjica oslobođenja Zagreba od fašizma ujedno je i sedamdeseta godišnjica snimanja filmskog zapisa zabilježenog u povijesti jugoslavenskog filma kao Filmske novosti br.1. Vraćajući se tom materijalu, montiranoj verziji kao i sirovim snimkama, ali i fotografskom bilježenju Zagreba u danima oko Oslobođenja, grupa autora postavlja nađene slike u novi kontekst, otvarajući tako pitanja o transformaciji grada i političkih uvjeta koji ga proizvode s jedne te o transformaciji samog filmskog i fotografskog medija s druge strane.

Goran Sergej Pristaš i Mila Pavićević u suradnji sa studentima druge godine Diplomskog studija snimanja – usmjerenje fotografija, Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a to su Dario Belić, Nikola Šerventić, Dino Šertović i Ino Zeljak organizirali su izložbu Oslobođenje Zagreba, bilješke za rekonstrukciju. Otvorenje je večeras u 20 sati u Zvonimirovoj 42, u napuštenom gradskom prostoru trgovine Perlica koja je zamijenila klasičan galerijski prostor. Izložba predstavlja arhivske foto i video materijale, kao i materijale nastale manipulacijom (pokretne) slike, zvuka i teksta, kolažiranjem i montiranjem. Za njezinog trajanja na lokacijama kojima su osloboditeljske trupe ulazile u Zagreb (trasa Vlaška, Draškovićeva, Jurišićeva, Frankopanska, Savska) intervenira se obilježavanjem, a dokumentacija tih intervencija se ponovo kao filmski zapis vraća u izložbeni prostor nastavljajući propitivati opreku između snimanja oko 8. svibnja 1945. i 8. svibnja 2015.

Prvi predložak za ovaj projekt izgleda ovako: Zagreb, početak svibnja 1945. Iz grada se povlače njemačke i ustaške vojne snage. Nekolicina filmaša, uglavnom pionira hrvatskog filma, sudjeluje u akciji spašavanja filmske opreme i materijala koje okupacijske snage imaju namjeru odnijeti sa sobom. Jedan dio opreme se premješta iz tadašnje zgrade državne produkcijske kuće u privatne kuće, ali nemoguće je sakriti sve. Stoga snimatelji uzimaju kamere u ruke, izlaze na ulice i snimaju odlazak njemačko-ustaških kolona iz Zagreba. Kako ne bi bili sumnjivi, snimatelji kamufliraju kamere na prozorima ili se ponašaju kao da su i sami u bijegu. Ponekad čak koriste vojnike koji bježe da im pomognu u premještanju filmske opreme do mjesta određenog za snimanje. Akciju koordinira filmski redatelj Branko Marjanović koji je smješten u centru grada i planira lokacije na kojima će se snimati. Osmog svibnja partizanske snage ulaze u grad, a snimanje i dalje traje. Nepovjerljivi partizani ponekad zaustavljaju civile s kamerama, a zadržani snimatelj izgovara dogovorenu lozinku: „Florijan zna sve!“ Iako Florijan ne postoji i lozinka je dogovorena samo među snimateljima, ime iza akcije regulira situaciju. Snimatelji su pušteni na miru. Tako nastaje povijesni dokument u literaturi citiran kao „Oslobođenje Zagreba“.

Ovaj projekt produkcijski potpisuje [BLOK] u  suradnji s Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Kustoski izložbu potpisuju Ivana Hanaček, Ana Kutleša i Vesna Vuković, a izložba se može razgledati svakog dana od 12 do 20 sati sve do 14. svibnja.1 komentar na " Florijan zna sve! "

  1. […] goreću vatru antifašizma!” / 70. obljetnica pobjede nad silama nacifašizma (documenta.hr) Florijan zna sve! (kupus.net, […]

    Thumb up 0 Thumb down 0

Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.