Tu ste: Home // Glazba // Kazalište // Ekatarina Velika ponovno na sceni!

Ekatarina Velika ponovno na sceni!

weltschmerzUmjetnička organizacija Trafik i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke udružili su snage za glazbeno-scenski događaj „Weltschmerz“ koji će u srijedu, 15. sprnja, doživjeti svoju premijeru na Riječkim ljetnim noćima u prostoru nekadašnje tvornice Rikard Benčić. Naziv potječe iz stiga „Ti si volela moj Weltschmertz“ iz pjesme „Radostan dan“ legendarne beogradske grupe Ekatarina Velika, a sličnih stihova i glazbenih citata u ovoj predstavi neće nedostajati.

Nostalgija prema vremenima osamdesetih potakla je idejnog autora i koreo-redatelja predstave Žaka Valentu da karizmatični EKV oživi na riječkim daskama, onima koje znače život, ali i onima koje znače užitak u glazbi zbog koje je još kao fascinirani srednjoškolac pratio koncerte grupe u Rijeci i Ljubljani. U ta je vremena konzumirao sve što je imalo veze s Weltschmerzom (glazba, knjige, filmovi, odjeća…), a čak je i prijatelje birao po tome vole li Weltschmerz. Razlog povratka ovom fenomenu tri desetljeća kasnije zabrinutost je za budućnost društva koju pripremamo. Svijet kao da je zahvatila nova bol (Weltschmerz = svjetska bol), apatija, tuga i pesimizam, tvrdi. „Svi osjećamo laganu suicidalnost čovječanstva“, pojasnio je Valenta na press konferenciji.

Uz redatelja Žaka Valentu sustvaratelji i izvođači predstave su Mila Čuljak, Toni Flego, Maja Katić, Alen Liverić, Josip Maršić i Iva Nerina Sibila, a glazbu i zvuk potpisuje Josip Maršić. U samoj predstavi ne izvodi se glazba EKV, ali će se ostavština grupe moći prepoznati i u zvuku koji se tretira kao eho prošlog vremena.

Ako propustite premijeru, reprizne izvedbe slijede na istom mjestu 16. i 17. srpnja.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.