Tu ste: Home // Kazalište // Kupusište // Domino se ispričao tvrtki Divinus Victoria!

Domino se ispričao tvrtki Divinus Victoria!

Michelangelo_Stvaranje_Adama_Sikstinska_kapelaPrepiska oko gole istine i još golije laži između tvrtke Divinus Victoria i udruge Domino nastavlja se novim priopćenjem koje potpisuje predsjednik Domina, umjetnički ravnatelj festivala Perforacije i umjetnički savjetnik sporne predstave “Nečastive” Zvonimir Dobrović. Nakon što je tvrtka koja upravlja promotivnim LED displejima na zagrebačkim trgovima zabranila reklamu u kojoj se “Nečastive” reklamiraju s nepoćudnim naslovom predstave koji tvrtku Divinus Victoria asocira na vraga, a zasmetali su ih i prizori “polugolih tijela” i “gola bradavica ženskih grudi”, Domino se prvo oglasio o cenzuri, zahtijevajući od Grada Zagreba preispitivanje uvjeta pod kojima je ova tvrtka dobila koncesiju, da bi Divinus Victoria sve “laži”, “obmane” i “gadosti” odbacio s gnušanjem, zabranivši Dominu da se ikad više pojavi na reklamnim prostorima koje kontroliraju. Reakciju Zvonimira Dobrovića na ovu ultimativno neopraštajuću retoriku tvrtke koja se u svojem djelovanju ponajviše poziva upravo na Isusa Krista, donosimo u nastavku u cijelosti i bez intervencija:

 

U ime udruge Domino se javno želim ispričati čitavoj ekipi iz tvrtke Divinus Victoria, jer nije točno da oni nisu promovirali predstavu “Nečastive” i festival Perforacije. To je svakome iole marketinški pismenom jasno. To je (bar) pismenost kojom ova tvrtka apsolutno vlada.

[pullquote]Ako se lagalo o povratu novca, ako se lagalo o konzultaciji s Gradom, možda se lagalo i o tome da se spot ne vrti. Zato smo mi odlučili ipak tih 5000 kuna još jednom uplatiti na račun Divinus Victoria[/pullquote]Mi smo, naime, prezadovoljni suradnjom kojom smo dobili sasvim solidnu promociju, za što je ova firma specijalizirana i više nego kvalificirana. Naš spot je u konačnici vidjelo vjerojatno više ljudi nego što smo to mogli i očekivati, a to je rezultiralo i odličnom prodajom ulaznica. Činjenica da se spot nije odvrtio na LED displayima koje smo zakupili posve je sporedna stvar oko koje više ne trebamo cjepidlačiti. Nama je promocija obećana i mora se priznati da smo je dobili neusporedivo više nego smo to ikad i mogli platiti. O našem spotu se ovih dana s toliko žara govori da i ne vjerujem u potpunosti navodima iz Divinus Victora tvrtke da spot nisu vrtili na svojim oglasnim prostorima. Zato smo bili ugodno iznenađeni da su uz nesvakidašnji način promocije kojim su nas podržali još i izvršili povrat novca, iako nam je pismeno bilo najavljeno da nam novac neće vratiti. Dakle, ako se lagalo o povratu novca, ako se lagalo o konzultaciji s Gradom, od kojeg usput još uvijek nema odgovora o uvjetima pod kojima su ti oglasni prostori dani u koncesiju, možda se lagalo i o tome da se spot ne vrti. Zato smo mi odlučili ipak tih 5000 kuna još jednom uplatiti na račun Divinus Victoria.

Međutim, s obzirom da se sadržaj koji je Divinus Victoria tako svestrano i predano promovirao ipak kosi s moralnim načelima te tvrtke, iskreno se nadam da djelatnici koji su zdušno radili na našoj promociji neće biti sankcionirani. Nadam se da će kod njima nadređenih prevladati, meni osobno, najljepše učenje kršćanstva, ono o oprostu, jer eto, nisu znali što čine.

Također, nije loše spomenuti da ti isti djelatnici tvrtke još imaju mnogo toga od kršćanskog nauka naučiti, a posebno onih dijelova koji se tiču govorenja neistine. Vjerujem da će svoje laži ispovijediti na pravim adresama i da će nekoliko “Zdravo Marijo” biti prikladna pokora što se tiče praštajućeg Oca. No, budući je poznato da su ispovijedi tajne, nažalost svima nam je jasno da priznanje tih laži nećemo javno čuti.

Stoga, red je da se još jednom kaže i da su jedine točne informacije koje su plasirane u javnost od strane tvrtke Divinus Victoria te da su nam novac za neobavljenu reklamu na LED displayima vratili (tek nakon naše javne reakcije), unatoč tome što su nas prvotno pismeno obavijestili da neće, te da smo oglasni prostor zakupili od 13. 6., a video im poslali 15. 6. na svoju štetu izgubivši tako dva dana oglašavanja.

[pullquote]Što se tiče ženske bradavice ili golih tijela, ponudio bih zabrinutim ćudorednim djelatnicima ove tvrtke izlet u Vatikan u Sikstinsku kapelu recimo, ali me strah da bi je, šokirani golotinjom, prebojali u bijelo[/pullquote]Sve ostalo što su plasirali su trebali čuvati za ispovjedaonicu. Nikakvih njihovih poziva prema nama nije bilo, to je barem lako provjerljivo. Konzultacija s Gradom također nije bilo, to su sami sebe i demantirali. Nikakvih unaprijed postavljenih uvjeta o sadržaju niti u jednom trenu pregovaranja nije bilo. Na kraju krajeva, lagali su i kad su rekli da se radi o polugolim tijelima, jer je svima već jasno da se u predstavi pojavljuju posve goli izvođači. Jedini uvjeti koji su se ikad spominjali su tek tehnički uvjeti o formatu video materijala. Sve što Divinus Victoria pokušava napraviti je satkati mrežu od ćudoređa i morala kojom se javno želi opravdati ono što se, najjednostavnije rečeno, nemojmo se zavaravati, zove cenzura. Sve te konstrukcije sačinjene od izvrtanja istine vrlo su nestabilne na sudovima – bilo ovozemaljskim, bilo onozemaljskim.

Na kraju samo još nekoliko riječi ćudoređu i moralnim uvjetima koji se (samo)nameću, jer jasno je i da su ti uvjeti negdje kojim slučajem i navedeni, oni bi teško mogli biti upotrijebljeni, barem u ovom konkretnom slučaju, protiv predstave. Riječ “nečastive” ne spada ni u najgoroj noćnoj mori puritanizma kojim nam se prijeti u opravdanje cenzure. Asocijacijama na sotonu unatoč. Što se tiče ženske bradavice ili golih tijela, ponudio bih zabrinutim ćudorednim djelatnicima ove tvrtke izlet u Vatikan u Sikstinsku kapelu recimo, ali me strah da bi je, šokirani golotinjom, prebojali u bijelo. S bijelom ne možeš promašiti. Ili možeš?

Aha, samo da još ispovijedim, nije mi vrag dao mira, lagao sam na početku teksta kad sam napisao da ćemo još jednom uplatiti novac na račun tvrtke Divinus Victoria. Sad smo s laganjem nadam se kvit, iako im ostajemo vječni dužnici na poslu koji su nam obavili. Volio bih da jednom dođu i pogledaju predstavu koja njima i nama toliko znači. Sljedeće izvedbe su planirne za listopad i nadam se da je tvrtka Divinus Victoria lagala i kad su rekli da su nas stavili na svoju crnu listu organizacija s kojima ne žele surađivati, jer obećajemo da ćemo ovaj put izbjeći svoj produkcijski grijeh i spot dostaviti bez kašnjenja.

Uz želju da i ostatak poslovnog sektora u Hrvatskoj razvije ovakav nesebičan odnos prema kulturi,

Zvonimir DobrovićKomentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.