Tu ste: Home // Književnost // Booksa danas ima rođendanski tulum!

Booksa danas ima rođendanski tulum!

booksa_deset_godinaVjerojatno vam se čini da je književni klub Booksa u Martićevoj ulici tamo oduvijek, no ova nezaobilazna kulturna točka Zagreba postoji tek, odnosno već deset godina. „Tek“ jer deset godina, osim ako se ne radi o životu vinske mušice, nije puno, a „već“ ako uzmemo u obzir da je u samo deset godina Booksa postala sve ono što su njene osnivačice Vanja Bjelić Pavlović, Miljenka Buljević i Maja Župan na početku zamislile.

Prostor nekadašnjeg dućana znanog kao Ribomaterijal postao je dom udruge Kulturtreger koja je kroz klub, kao referentno mjesto za knjigu i književnost u Hrvatskoj, željela povećati prisutnost i vidljivost književnosti u širem društvenom kontekstu te ulogu književnosti u razvoju tolerantnog društva. Želja udruge bila je da postane vodeća u kreiranju novih trendova u percepciji književnosti te povezivati književnost s drugim sferama razvoja kulture u Hrvatskoj i regiji, a nakon deset godina postojanja može se reći da je cilj postignut.

Booksin program s godinama je rastao i izlazio iz okvira književnosti. Revija malih književnosti, Pub kviz, tribine, razgovori s piscima, urednicima, kritičarima, izložbe, radionice kreativnog pisanja, koncerti… samo su neka od događanja koja je zagrebačkoj publici ponudila Booksa, a bez kojih bi kulturni život grada bio nesagledivo siromašniji. Tijekom dana klub je postao mjesto druženja, sastanaka, učenja, čitanja, pisanja, a program se uglavnom događao predvečerje.

Budući da Booksa do sada nikada nije prikladno proslavila ni jedan rođendan, to će se danas promijeniti. Ovaj okrugli deseti jubilej obilježit će večerašnji veliki tulum, ali i razna događanja tijekom prosinca. Obljetnički tulum bit će prilika i za pokretanje crowdfunding kampanje kojom će se pozvati sve članove, simpatizere, kolege i prijatelje da pomognu u prikupljanju sredstava za nužne popravke u klubu, a oni podrazumijevaju novo ozvučenje za koncerte, ugradnju klima uređaja i zamjenu starog Booksinog znaka novim.

S obzirom na više od 12.000 članova kluba, s pravom se očekuje velikodušnost, a gosti se očekuju od 18 sati. Dođite i pokažite koliko vam je Booksa značila i koliko želite da vam znači u budućnosti.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.